Een allergie is een overdreven reactie van het afweersysteem van het dier op een lichaamsvreemde stof. Dat kan in principe bij ieder dier gebeuren, ongeacht diersoort, ras of leeftijd. Waarom dat bij het ene dier wel en bij het andere dier uiteindelijk niet optreedt, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat bepaalde rassen eerder allergieën ontwikkelen (onder andere de West Highland White Terriër, Golden Retrievers, Cocker Spaniels, Poedels, Schnauzers, Labradors).
Belangrijk om te weten is dat een allergie niet is aangeboren. Het kan ineens optreden, bijvoorbeeld ook als u een bepaalde voersoort al veel langer geeft.

Drie categorieën

Allergieën zijn onder te verdelen in drie categorieën, namelijk:

  1. Vlooienallergie: hierbij reageert het lichaam allergisch op het speeksel van de vlo. De beet van één vlo kan al resulteren in jeuk, tot wel zes weken lang. Jeuk wordt dan met name gezien op de rug en bij de staart van uw dier.
  2. Voedselallergie: bepaalde bestanddelen in het voer (meestal een eiwit) veroorzaken een overgevoeligheidsreactie bij het dier. Dat kan gebeuren bij een voersoort die u al jarenlang geeft! Dieren hebben jeuk aan de kop, oren, onderkant van de poten, buik en de liezen. Ze likken en knagen aan de poten, schuren met de kop over de grond en krabben aan hun buik. Daarop kan de huid fors gaan ontsteken, wat vervolgens nog meer jeuk veroorzaakt.
  3. Atopie: Hierbij vindt er een allergische reactie plaats op ingeademde deeltjes. Dat kunnen bijvoorbeeld graspollen zijn, maar ook mijten (zoals huisstofmijt). Dieren hebben dan vaak jeuk op vergelijkbare plekken als bij categorie twee, de voedselallergie.

Verschijnselen

Hieronder noemen wij enkele verschijnselen die u bij uw dier kan zien, wanneer er sprake is van een allergie:

  • Jeuk (locatie op het lichaam is afhankelijk van het type allergie, zie hierboven)
  • Schilferige huid/vacht
  • Bijten, likken en krabben aan huid en poten (soms tot bloedens toe)

Diagnose

Het stellen van de diagnose allergie is vaak een lastig proces. Onderscheid tussen de drie categorieën is namelijk lastig. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vlooienallergie, zonder dat er vlooien en vlooienpoep gevonden wordt op uw dier (zelfs als uw dier preventief is behandeld tegen vlooien).

Een voedselallergie is vaak eenvoudiger aan te tonen. Met behulp van een zogenaamd eliminatiedieet kan de veroorzaker van de allergie gevonden worden. Een eliminatiedieet houdt in dan uw dier minimaal 6-8 weken lang een hypoallergeen voer moet krijgen, dat is voer waarvan alle eiwitten in kleine stukjes zijn geknipt. Het afweersysteem van het dier kan op die manier niet reageren op het specifieke bestanddeel, wat de veroorzaker is van de allergie.
Het is bij een eliminatiedieet heel belangrijk dat uw dier 100% hypoallergeen gevoerd wordt. Koekjes of andere tussendoortjes moeten dus ook hypoallergeen zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer producten die u kunt geven aan uw dier. Let op, in dierenspeciaalzaken wordt hypoallergeen voer verkocht wat niet bewezen effectief is. Deze zijn dus niet geschikt voor een eliminatiedieet. In onze kliniek kunnen wij u hier meer over vertellen, ook over welke merken wel geschikt zijn. Wanneer de 6-8 weken van het eliminatiedieet voorbij zijn, kan er beoordeeld worden of de allergieklachten verminderd zijn. Is er sprake van meer dan 50% vermindering van de klachten (meestal jeuk), dan is het zeer waarschijnlijk dat uw dier een voedselallergie heeft.
In sommige gevallen kan er achterhaald worden voor welk bestanddeel uw dier precies allergisch is. Een dieet zonder dat specifieke bestanddeel kan dan voldoende zijn. In andere gevallen moet een dier levenslang hypoallergeen voer krijgen, om terugkeer van klachten te voorkomen.
In het geval dat de (jeuk)klachten na een eliminatiedieet niet of nauwelijks zijn verminderd, is de kans groot dat uw dier atopie heeft. Met behulp van bloedonderzoek en/of een huidtest is dan te achterhalen voor welke stof(fen) uw dier een allergische reactie heeft ontwikkeld. In onze kliniek kunnen beide testen worden uitgevoerd, u hoeft hiervoor dus niet naar een specialist.

Therapie

Het belangrijkste onderdeel van een goede therapie tegen een allergie is het remmen van het afweermechanisme van het dier, zodat de overdreven immuunreactie van het lichaam vermindert en bij voorkeur uiteindelijk verdwijnt. Dat kan door het bestanddeel uit de omgeving/het voer te verwijderen of door medicatie te geven die het immuunsysteem remt.

Medicijnen die het immuunsysteem remmen (corticosteroïden (o.a.Prednison)) werken over het algemeen maar voor een korte duur en nemen dus niet de oorzaak van de jeuk weg. Een nadeel van deze medicijnen is dat langdurig gebruik voor ongewenste bijwerkingen kan zorgen.

Wat betreft de vlooienallergie is het belangrijk om de vlooienbestrijding goed bij te houden. Bij gevoelige dieren moet u niet alleen het dier (preventief) behandelen maar ook de omgeving (mand, vloer, tapijt) regelmatig reinigen.
Een dier met een voedselallergie kan levenslang een hypoallergeen voer krijgen.

Voor atopie zijn er twee andere behandelmethodes:

  1. Als bekend is welke stof de atopie veroorzaakt bij uw dier, is het mogelijk om het dier minder gevoelig te maken voor deze stof. Dat gebeurt door herhaaldelijke injecties te geven met toenemende concentraties van de betreffende stof(fen). Het lichaam kan dan gaan wennen aan de stof en hierdoor kan de allergische reactie hiertegen afnemen. Deze methode heeft gemiddeld 70% kans van slagen.
  2. Sinds enkele jaren zijn er medicijnen beschikbaar, welke de cellen beïnvloeden die betrokken zijn bij een allergische reactie. Deze middelen heten Apoquel (oclacitinib)
    en Atopica (cyclosporine). Deze medicijnen hebben bij langdurig gebruik geen bijwerkingen, in tegenstelling tot de eerder genoemde corticosteroïden. Echter, ook deze medicijnen pakken de oorzaak van de allergie niet aan en zullen levenslang of herhaaldelijk toegediend moeten worden.

Zoals eerder al werd aangegeven, kan het een lastige en tijdrovende klus zijn om te achterhalen voor welk bestanddeel in het voer of in de omgeving uw dier allergisch is. Zo duurt een eliminatiedieet meerdere weken en soms wordt de oorzaak niet gevonden. Gelukkig kunnen wij u wel melden dat wij de meeste dieren vaak snel weer jeukvrij krijgen met passende voeding, medicatie of andere behandelingen.

Download