Een allergie is een overdreven reactie van het afweersysteem van het dier op een lichaamsvreemde stof. Dat kan in principe bij ieder dier gebeuren, ongeacht diersoort, ras of leeftijd. Waarom dat bij het ene dier wel en bij het andere dier uiteindelijk niet optreedt, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat bepaalde rassen eerder allergieën ontwikkelen, bijvoorbeeld Labradors, Poedels (en kruisingen zoals Labradoodles), West Highland White Terriërs, Franse en Engelse Bulldogs, Golden Retrievers, Cocker Spaniels en Schnauzers. Belangrijk om te weten is dat klachten niet altijd vanaf jongs af aan aanwezig zijn, maar juist vaak pas op latere leeftijd kunnen ontstaan.

Verschillende soorten allergieën

Allergieën zijn onder te verdelen in drie categorieën, namelijk:

 1. Vlooienallergie: hierbij reageert het lichaam allergisch op het speeksel van de vlo. De beet van één vlo kan al resulteren in jeuk, soms zelfs weken lang. Jeuk wordt dan met name gezien op de rug en bij de staart van je huisdier.
 2. Voedselallergie: bepaalde bestanddelen in het voer veroorzaken een overgevoeligheidsreactie bij het dier. Dit kan optreden bij het geven van een nieuw soort voer, maar ook bij een voersoort die je huisdier al jarenlang krijgt. Huisdieren krijgen last van jeuk aan bijvoorbeeld de kop, oren, onderkant van de poten, buik en/of liezen. Ze kunnen likken en knagen aan de poten, schuren met de kop over de grond en krabben aan hun buik. Hierdoor kan de huid gaan ontsteken, wat vervolgens nog meer jeuk veroorzaakt.
 3. Atopie: er vindt een allergische reactie plaats op stoffen uit de omgeving, bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijten. Dieren hebben dan vaak jeuk op vergelijkbare plekken als bij een voedselallergie, dus bijvoorbeeld aan de kop, oren, onderkant van de poten, buik en liezen.

Verschijnselen

Enkele verschijnselen die je bij je dier kunt zien wanneer er sprake is van een allergie zijn:

 • Jeuk
 • Schilferige huid en/of vacht
 • Bijten, likken en krabben aan huid en poten

Het bijten, likken en krabben aan de huid kan ervoor zorgen dat er wondjes ontstaan. Deze wondjes vormen toegang voor bacteriën en gisten die vervolgens voor een ontsteking van de huid (hotspots) kunnen zorgen. Dit verergert de klachten.

Diagnose

Het is soms een uitdaging om erachter te komen waar je huisdier precies allergisch voor is, omdat het niet zo makkelijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten allergieën.

Vlooienallergie

Om te kijken of er sprake is van een vlooienallergie bij je huisdier, kammen we de vacht met een speciale vlooienkam. Als er dan er vlooien en vlooienpoepjes gevonden worden, stellen we een behandeling met anti-vlooienmiddel in. Ook al vinden we geen vlooien, dan nog kan je huisdier met vlooien in contact zijn geweest. Verder is het belangrijk om de omgeving goed schoon te maken. Stel dat de klachten verdwijnen, dan heeft je huisdier inderdaad een vlooienallergie en is het extra belangrijk om regelmatig te blijven ontvlooien.

Voedselallergie

Met behulp van een zogenaamd eliminatiedieet of een hypoallergene brok kunnen we erachter komen of jouw dier een voedselallergie heeft. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 weken lang op een speciaal dieet staat. In onze kliniek kunnen wij meer vertellen over welk merk voer hiervoor geschikt is of hoe je zelf het eliminatiedieet voor je dier kunt bereiden. Na 6 tot 8 weken gaan we kijken of de allergieklachten verminderd zijn. Als de klachten met meer dan de helft verminderd zijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat je huisdier een voedselallergie heeft.

Atopie

Indien de de klachten na een eliminatiedieet niet of nauwelijks zijn verminderd, is de kans groot dat je huisdier atopie heeft. Met behulp van bloedonderzoek en/of een huidtest is dan te achterhalen voor welke stof(fen) je dier een allergische reactie ontwikkelt. In onze kliniek kunnen wij het bloedonderzoek uitvoeren.

Therapie

Afhankelijk van het type allergie waar je huisdier last van heeft, kiezen we voor een bepaalde behandeling. Soms is het voldoende om het bestanddeel uit de omgeving of het voer te verwijderen, maar dit is niet altijd haalbaar. In dat geval kan er medicatie ingezet worden. Als er sprake is van een huidinfectie door de allergie met bijvoorbeeld bacteriën en/of gisten, dan is het belangrijk dat deze ook behandeld wordt.

Vlooienallergie

Ontvlooi je huisdier regelmatig en zorg voor een schone omgeving. Vlooien verschuilen zich graag in vloerkleden en plinten of kieren, dus vergeet niet om ook dat goed schoon te maken.

Voedselallergie

In sommige gevallen kan er achterhaald worden voor welk bestanddeel in het voer je huisdier precies allergisch is. Een dieet zonder dat specifieke bestanddeel kan dan voldoende zijn. In andere gevallen moet een dier levenslang hypoallergeen voer krijgen om terugkeer van klachten te voorkomen.

Atopie

Als bekend is welke stof de atopie veroorzaakt, dan kan er een hyposensibilisatie behandeling ingesteld worden. Je huisdier krijgt dan een aantal keer een injectie met daarin een steeds hogere concentratie van de allergische stof, waardoor het lichaam aan de stof went. Hierdoor kunnen de klachten minder worden, het duurt echter wel gemiddeld 5 tot 6 maanden voordat er resultaat zichtbaar wordt. Als de behandeling effect heeft, dan moet je huisdier de injecties levenslang krijgen.

Indien hyposensibilisatie geen effect heeft, dan kunnen we proberen om de symptomen met medicatie onder controle te houden. Het belangrijkste onderdeel van een goede therapie tegen een allergie is het remmen van het afweermechanisme van je huisdier. Dit zorgt ervoor dat de overdreven immuunreactie van het lichaam op een bepaalde stof vermindert. Er zijn verschillende medicijnen die ingezet kunnen worden:

 • Apoquel® (Oclacitinib) is erg effectief in het onderdrukken van het meest vervelende symptoom van de allergie, namelijk de jeuk. Na het toedienen van een tablet is het resultaat is binnen een aantal uur zichtbaar en er zijn relatief weinig bijwerkingen, behalve dat het de gevoeligheid voor infectieziekten kan verhogen. Vaak is ondersteunende therapie nodig om het effect te optimaliseren, Apoquel remt namelijk niet de ontstekingsreactie die optreedt. De tabletten moeten dagelijks gegeven worden. Apoquel is geschikt voor zowel honden als katten.
 • Cytopoint® (Lokivetmab) is net als Apoquel een jeukremmer. Cytopoint wordt door middel van een injectie toegediend en is alleen geschikt voor honden. Deze injectie werkt ongeveer een maand, maar dit kan variëren van vier tot acht weken. Daarna moet de injectie herhaald worden. Het effect is meestal al binnen een dag zichtbaar. Er zijn geen specifieke bijwerkingen bekend, het is dus een relatief veilig middel.
 • Atopica® (ciclosporine) onderdrukt het specifieke deel van het immuunsysteem dat betrokken is bij allergie. Dit middel zetten wij met name bij katten in. Na ongeveer 1 tot 3 weken is het effect zichtbaar. Bijwerkingen komen relatief weinig voor.
 • Prednison® (corticosteroïd) is een ontstekingsremmer die het het immuunsysteem van je huisdier onderdrukt, waardoor de jeuk en huidontsteking minder worden. Het effect is meestal binnen een dag zichtbaar. Een nadeel van corticosteroïden is dat ze bij langdurig gebruik veel bijwerkingen geven, bijvoorbeeld veel drinken, veel plassen, grote eetlust, nierschade, sloomheid, verminderde afweer tegen ziekteverwekkers en veranderingen in de hormoonhuishouding. Het is dus belangrijk om een goed behandelschema te maken, waarbij het middel nooit zomaar gestopt mag worden. Uiteindelijk geef je een zo laag mogelijke dosis.
 • Antihistaminica remmen de stof histamine, waardoor de allergische reactie zou moeten verminderen. Dit kan bij honden worden ingezet, maar geeft meestal weinig verbetering van de klachten.

Gebruik medicatie altijd in overleg met een dierenarts!

Zoals eerder al werd aangegeven, kan het even duren voordat we weten waar je huisdier precies allergisch voor is.  Wij kunnen je heel goed helpen om stapsgewijs een goed plan te maken en te zorgen dat jouw dier weer lekker in zijn vel zit.