Een allergie is een overdreven reactie van het afweersysteem van het dier op een lichaamsvreemde stof. Dat kan in principe bij ieder dier gebeuren, ongeacht diersoort, ras of leeftijd. Waarom dat bij het ene dier wel en bij het andere dier uiteindelijk niet optreedt, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat bepaalde rassen eerder allergieën ontwikkelen, bijvoorbeeld Labradors, Poedels (en kruisingen zoals Labradoodles), West Highland White Terriërs, Franse en Engelse Bulldogs, Golden Retrievers, Cocker Spaniels en Schnauzers. Belangrijk om te weten is dat klachten niet altijd vanaf jongs af aan aanwezig zijn, maar juist vaak pas op latere leeftijd kunnen ontstaan.
Verschillende soorten allergieën
Allergieën zijn onder te verdelen in drie categorieën, namelijk:
- Vlooienallergie: hierbij reageert het lichaam allergisch op het speeksel van de vlo. De beet van één vlo kan al resulteren in jeuk, soms zelfs weken lang. Jeuk wordt dan met name gezien op de rug en bij de staart van je huisdier.
- Voedselallergie: bepaalde bestanddelen in het voer veroorzaken een overgevoeligheidsreactie bij het dier. Dit kan optreden bij het geven van een nieuw soort voer, maar ook bij een voersoort die je huisdier al jarenlang krijgt. Huisdieren krijgen last van jeuk aan bijvoorbeeld de kop, oren, onderkant van de poten, buik en/of liezen. Ze kunnen likken en knagen aan de poten, schuren met de kop over de grond en krabben aan hun buik. Hierdoor kan de huid gaan ontsteken, wat vervolgens nog meer jeuk veroorzaakt.
- Atopie: er vindt een allergische reactie plaats op stoffen uit de omgeving, bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijten. Dieren hebben dan vaak jeuk op vergelijkbare plekken als bij een voedselallergie, dus bijvoorbeeld aan de kop, oren, onderkant van de poten, buik en liezen.
Verschijnselen
Enkele verschijnselen die je bij je dier kunt zien wanneer er sprake is van een allergie zijn:
- Jeuk
- Schilferige huid en/of vacht
- Bijten, likken en krabben aan huid en poten
Het bijten, likken en krabben aan de huid kan ervoor zorgen dat er wondjes ontstaan. Deze wondjes vormen toegang voor bacteriën en gisten die vervolgens voor een ontsteking van de huid (hotspots) kunnen zorgen. Dit verergert de klachten.
Diagnose
Het is soms een uitdaging om erachter te komen waar je huisdier precies allergisch voor is, omdat het niet zo makkelijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten allergieën.
Vlooienallergie
Om te kijken of er sprake is van een vlooienallergie bij je huisdier, kammen we de vacht met een speciale vlooienkam. Als er dan er vlooien en vlooienpoepjes gevonden worden, stellen we een behandeling met anti-vlooienmiddel in. Ook al vinden we geen vlooien, dan nog kan je huisdier met vlooien in contact zijn geweest. Verder is het belangrijk om de omgeving goed schoon te maken. Stel dat de klachten verdwijnen, dan heeft je huisdier inderdaad een vlooienallergie en is het extra belangrijk om regelmatig te blijven ontvlooien.
Voedselallergie
Met behulp van een zogenaamd eliminatiedieet of een hypoallergene brok kunnen we erachter komen of jouw dier een voedselallergie heeft. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 weken lang op een speciaal dieet staat. In onze kliniek kunnen wij meer vertellen over welk merk voer hiervoor geschikt is of hoe je zelf het eliminatiedieet voor je dier kunt bereiden. Na 6 tot 8 weken gaan we kijken of de allergieklachten verminderd zijn. Als de klachten met meer dan de helft verminderd zijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat je huisdier een voedselallergie heeft.
Atopie
Indien de de klachten na een eliminatiedieet niet of nauwelijks zijn verminderd, is de kans groot dat je huisdier atopie heeft. Met behulp van bloedonderzoek en/of een huidtest is dan te achterhalen voor welke stof(fen) je dier een allergische reactie ontwikkelt. In onze kliniek kunnen wij het bloedonderzoek uitvoeren.
Therapie
Afhankelijk van het type allergie waar je huisdier last van heeft, kiezen we voor een bepaalde behandeling. Soms is het voldoende om het bestanddeel uit de omgeving of het voer te verwijderen, maar dit is niet altijd haalbaar. In dat geval kan er medicatie ingezet worden. Als er sprake is van een huidinfectie door de allergie met bijvoorbeeld bacteriën en/of gisten, dan is het belangrijk dat deze ook behandeld wordt.
Vlooienallergie
Ontvlooi je huisdier regelmatig en zorg voor een schone omgeving. Vlooien verschuilen zich graag in vloerkleden en plinten of kieren, dus vergeet niet om ook dat goed schoon te maken.
Voedselallergie
In sommige gevallen kan er achterhaald worden voor welk bestanddeel in het voer je huisdier precies allergisch is. Een dieet zonder dat specifieke bestanddeel kan dan voldoende zijn. In andere gevallen moet een dier levenslang hypoallergeen voer krijgen om terugkeer van klachten te voorkomen.
Atopie
Zoals eerder al werd aangegeven, kan het even duren voordat we weten waar je huisdier precies allergisch voor is. Wij kunnen je heel goed helpen om stapsgewijs een goed plan te maken en te zorgen dat jouw dier weer lekker in zijn vel zit.