Een allergie is een overdreven reactie van het afweersysteem van het dier op een lichaamsvreemde stof. Dat kan in principe bij ieder dier gebeuren, ongeacht diersoort, ras of leeftijd. Waarom dat bij het ene dier wel en bij het andere dier uiteindelijk niet optreedt, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat bepaalde rassen eerder allergieën ontwikkelen (onder andere de West Highland White Terriër, Golden Retrievers, Cocker Spaniels, Poedels, Schnauzers, Labradors).
Belangrijk om te weten is dat een allergie niet is aangeboren. Het kan ineens optreden, bijvoorbeeld ook als u een bepaalde voersoort al veel langer geeft.
Drie categorieën
Allergieën zijn onder te verdelen in drie categorieën, namelijk:
- Vlooienallergie: hierbij reageert het lichaam allergisch op het speeksel van de vlo. De beet van één vlo kan al resulteren in jeuk, tot wel zes weken lang. Jeuk wordt dan met name gezien op de rug en bij de staart van je huisdier.
- Voedselallergie: bepaalde bestanddelen in het voer (meestal een eiwit) veroorzaken een overgevoeligheidsreactie bij het dier. Dit kan optreden bij het geven van een nieuw soort voer, maar ook bij een voersoort die je huisdier al jarenlang krijgt. Huisdieren krijgen last van jeuk aan de kop, oren, onderkant van de poten, buik en liezen. Ze likken en knagen aan de poten, schuren met de kop over de grond en krabben aan hun buik. Hierdoor kan de huid gaan ontsteken, wat vervolgens nog meer jeuk veroorzaakt.
- Atopie: er vindt een allergische reactie plaats op ingeademde deeltjes. Dat kunnen bijvoorbeeld graspollen zijn, maar ook mijten (zoals huisstofmijt). Dieren hebben dan vaak jeuk op vergelijkbare plekken als bij een voedselallergie.
Verschijnselen
Enkele verschijnselen die je bij je dier kan zien wanneer er sprake is van een allergie zijn:
- Jeuk (locatie op het lichaam is afhankelijk van het type allergie, zie hierboven)
- Schilferige huid en/of vacht
- Bijten, likken en krabben aan huid en poten
Diagnose
Het stellen van de diagnose allergie is vaak een lastig proces. Onderscheid tussen de drie categorieën is namelijk lastig. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vlooienallergie, zonder dat er vlooien en vlooienpoep gevonden wordt op uw dier (zelfs als uw dier preventief is behandeld tegen vlooien).
Voedselallergie
Een voedselallergie is vaak eenvoudiger aan te tonen. Met behulp van een zogenaamd eliminatiedieet kan de veroorzaker van de allergie gevonden worden. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 weken lang hypoallergeen voer krijgt. In onze kliniek kunnen wij meer vertellen over welk merk voer hiervoor geschikt is. Na 6 tot 8 weken gaan we kijken of de allergieklachten verminderd zijn. Als de klachten met meer dan de helft verminderd zijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat je huisdier een voedselallergie heeft.
Atopie
Indien de de klachten na een eliminatiedieet niet of nauwelijks zijn verminderd, is de kans groot dat je huisdier atopie heeft. Met behulp van bloedonderzoek en/of een huidtest is dan te achterhalen voor welke stof(fen) je dier een allergische reactie ontwikkelt. In onze kliniek kunnen beide testen worden uitgevoerd, je hoeft hiervoor dus niet naar een specialist.
Therapie
Het belangrijkste onderdeel van een goede therapie tegen een allergie is het remmen van het afweermechanisme van je huisdier. Dit zorgt ervoor dat de overdreven immuunreactie van het lichaam op een bepaalde stof vermindert. Dat kan door het bestanddeel uit de omgeving of het voer te verwijderen, of door medicatie te geven die het immuunsysteem remt.
Medicijnen die het immuunsysteem remmen (corticosteroïden (o.a.Prednison)) werken over het algemeen maar voor een korte duur en nemen dus niet de oorzaak van de jeuk weg. Een nadeel van deze medicijnen is dat langdurig gebruik voor ongewenste bijwerkingen kan zorgen.
- Vlooienallergie: het is belangrijk om de vlooienbestrijding goed bij te houden. Zowel je huisdier als de omgeving (mand, vloer, tapijt, etc.) moeten regelmatig behandeld worden tegen vlooien.
- Voedselallergie: in sommige gevallen kan er achterhaald worden voor welk bestanddeel je huisdier precies allergisch is. Een dieet zonder dat specifieke bestanddeel kan dan voldoende zijn. In andere gevallen moet een dier levenslang hypoallergeen voer krijgen, om terugkeer van klachten te voorkomen.
- Atopie:
- Als bekend is welke stof de atopie veroorzaakt, dan kan je huisdier minder gevoelig gemaakt worden voor de stof. Je huisdier krijgt dan een aantal keer een injectie met daarin een steeds hogere concentratie van de allergische stof(fen), waardoor het lichaam aan de stof went. Hierdoor kunnen de klachten minder worden.
- Er zijn bepaalde medicijnen beschikbaar die de cellen beïnvloeden die betrokken zijn bij een allergische reactie. Deze middelen heten Apoquel (oclacitinib)
en Atopica (cyclosporine). Deze medicijnen hebben bij langdurig gebruik geen bijwerkingen, in tegenstelling tot de eerder genoemde corticosteroïden. Echter, ook deze medicijnen pakken de oorzaak van de allergie niet aan en zullen levenslang of herhaaldelijk toegediend moeten worden.
Zoals eerder al werd aangegeven, kan het een lastige en tijdrovende klus zijn om te achterhalen voor welk bestanddeel in het voer of in de omgeving je huisdier allergisch is. Zo duurt een eliminatiedieet meerdere weken en soms wordt de oorzaak niet gevonden. Gelukkig kunnen wij je wel melden dat wij de meeste dieren uiteindelijk weer klachtenvrij krijgen met passende voeding, medicatie of andere behandelingen.