Artrose – ook wel osteoarthrose genaamd

Dit is meestal het gevolg van een ander gewrichtsprobleem. In het geval van artrose ontstaat er een steriele (zonder ziekteverwekker zoals een bacterie) ontsteking die het eigen gewrichtskraakbeen aantast, nieuwe botcellen vormt en voor zwelling en pijn zorgt. Helaas zal artrose na verloop van tijd niet minder maar juist erger gaan worden.

Door onderstaande adviezen op te volgen is het mogelijk om het ziekteproces te vertragen en de ernst van de klachten te verminderen. Daarnaast kan het ook nodig zijn om het gewrichtsprobleem zelf (chirurgisch) te behandelen.

Adviezen

1) Gezond gewicht:
Behalen en/of behouden van een optimaal lichaamsgewicht. Uit vetcellen komen namelijk extra ontstekingscellen vrij die de artrose kunnen verergeren. In geval van overgewicht draagt het beschadigde gewricht extra kilo’s mee en kan een heel zwaar dier de gewrichten verkeerd gaan belasten. Over het algemeen geldt dat u de ribben van het dier makkelijk moet kunnen voelen en dat er van bovenaf gezien een duidelijke taille zichtbaar moet zijn. Wij kunnen u begeleiden bij het laten afvallen van uw hond.

2) Rechtlijnige beweging:
Zo veel mogelijk rechtlijnige beweging is het beste voor uw hond, dat wil zeggen dat ruw spel en veel gespring zo veel mogelijk vermeden dienen te worden. Dus liever vaker op een dag meerdere korte wandelingen maken. Uw hond hoeft niet altijd aangelijnd te blijven, loslopen is geen probleem. Wel is het belangrijk te weten dat na een wandeling met veel bochten en bijvoorbeeld een ondergrond met mul zand, de kans groot is dat uw hond enkele dagen extra kreupel loopt. Dit kan vervolgens de verdere ontwikkeling van artrose versnellen. U als verzorger van uw dier kan het beste inschatten wat uw hond goed kan verdragen. Liever een iets rustiger leven met minder pijnklachten, dan een onstuimige hond met veel pijn!

3) Ontstekingsremmende medicijnen:
Het geven van een ontstekingsremmer (NSAID, bv. Norocarp, Carprodyl, Meloxicam). Doorgaans adviseren we, in verband met mogelijke bijwerkingen, om te kijken of uw hond zonder deze medicijnen kan. Indien echter duidelijk meer kreupel gezien wordt, zou u gedurende 3-5 dagen de ontstekingsremmer kunnen geven en daarna weer evalueren hoe het zonder medicatie gaat. Soms is het echter wel nodig om langdurig/levenslang een ontstekingsremmer te geven. Uitproberen of en welke medicijnen het beste kunnen worden gegeven, dient onder begeleiding van een dierenarts te gebeuren. In verband met mogelijke bijwerkingen aan maag-darmen en nieren kan eventueel overwogen worden een maagbeschermer voor te schrijven. Wij adviseren om bij langdurig gebruik van deze ontstekingsremmers jaarlijks de nierwaarden van uw hond te laten testen, dat kan met een eenvoudig bloedonderzoek in onze kliniek.

4) Omega 3 vetzuren:
Dit kan een ontstekingsremmende werking hebben en zelfs synergetisch (1+1=3) werken met een ontstekingsremmer. Een voorbeeld van een betrouwbaar product is zalmolie, maar omega-3-vetzuren zitten ook in aangepaste dieetvoeders zoals Hill’s j/d en Royal Canin mobility c2p+.

5) Voedingssupplementen:
Aan het dieet van uw hond kunnen voedingssupplementen worden toegevoegd. In het geval van artrose gaat het dan om stoffen die als het ware als bouwstenen voor het gewrichtskraakbeen dienen. Voorbeelden van geschikte voedingssupplementen zijn:

  • Glucosamine (25-50 mg/kg lichaamsgewicht)
  • Chondroitinesulfaat (15-40 mg/kg lichaamsgewicht)
  • Type II collageen (10 mg)

Deze stoffen remmen de afbraak van kraakbeen en hebben een ontstekingsremmende werking. Voorbeelden zijn Glucobest (Glucosamine en Chondroïtine) en ‘Flexadin Advanced’ (type II collageen) en ze zitten ook in eerder genoemde dieetvoeders (zie 4) Omega 3 Vetzuren).

6) Complete voeding:
Ook kan het huidige dieet vervangen worden door een gewricht-ondersteunend dieet. Hierin zitten de stoffen vermeld onder 4 en 5 al verwerkt. Meestal is het advies om ook gedurende 3 weken de toevoegingen 4 en 5 (zie bovenstaand) te geven en na 3 weken alleen nog het dieet. Op deze manier wordt zo optimaal mogelijk de juiste concentratie van deze stoffen bereikt.
Voorbeelden van deze diëten zijn:

  • Hill’s j/d
  • Hill’s mobility/metabolic (voor honden met overgewicht)
  • Royal Canin mobility C2P+
  • Trovet mobility
  • Specific CJD

Adviezen 4, 5 en 6 moeten minstens 3-6 weken gegeven worden voordat het effect geëvalueerd kan worden. Er moet namelijk eerst een voldoende hoge concentratie van deze bestanddelen in het bloed (en dus gewrichten) worden opgebouwd.

7) Dierfysiotherapie:
Assistentie van een dierfysiotherapeut of revalidatie-dierenarts, met name vóór en na de operatie of wanneer er terugkeer/verergering van de klachten optreedt.

8) Intra-articulaire injecties afgedraaid bloed:
Bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU) is het mogelijk om ACP (afgedraaid bloed met veel bloedplaatjes erin) in het gewricht te laten injecteren. De theorie hierachter is dat in dit bloed een grote hoeveelheid groeifactoren aanwezig is die de ontstekingsreactie positief beïnvloedt.

9) Intra-articulaire injecties corticosteroïden:
Tot slot zijn er situaties waarin er een intra-articulaire injectie (injectie rechtstreeks in het gewricht) met een sterke ontstekingsremmer corticosteroïden (bijvoorbeeld Moderin) nodig kan zijn. Deze kan echter zelf ook het kraakbeen aantasten en wordt zodoende niet meer dan 3 keer gegeven.

Zoals u ziet zijn er veel mogelijkheden om klachten veroorzaakt door osteoartrose, te verlichten. Wij vinden het belangrijk om samen met u een passend behandelplan voor uw hond te maken, zodat het ook op lange termijn effect heeft.

Download