Artrose, ook wel bekend als osteoarthrose, is meestal het gevolg van een onderliggend gewrichtsprobleem. Er ontstaat een steriele (zonder ziekteverwekker zoals een bacterie) ontsteking die het gewrichtskraakbeen aantast, nieuwe botcellen vormt en voor zwelling en pijn zorgt. Deze ontsteking zal naar verloop van tijd helaas niet verminder, maar juist verergeren.

Door onderstaande adviezen op te volgen kan het ziekteproces zoveel mogelijk worden vertraagd, waardoor de ernst van de klachten zal verminderen. Soms is een chirurgische ingreep nodig als onderdeel van de behandeling.

Adviezen

  1. Gezond gewicht: erg belangrijk is dat je huisdier een gezond lichaamsgewicht heeft. Uit vetcellen komen namelijk extra ontstekingscellen vrij die de artrose kunnen verergeren. Daarnaast zorgt overgewicht ervoor dat het beschadigde gewricht extra wordt belast, wat voor een snellere achteruitgang zal zorgen. Over het algemeen geldt dat je de ribben van je huisdier makkelijk moet kunnen voelen en dat er van bovenaf gezien een duidelijke taille zichtbaar moet zijn. Wij kunnen je begeleiden bij het laten afvallen van je huisdier.
  2. Rechtlijnige beweging: zo veel mogelijk rechtlijnige beweging is het beste voor je hond; dat wil zeggen dat je hond niet te wild mag spelen en springen. Het beste is om op een dag meerdere korte wandelingen maken. Je hond hoeft niet altijd aangelijnd te blijven; loslopen is geen probleem.
  3. Ontstekingsremmende medicijnen: ontstekingsremmers (NSAID, bv. Norocarp, Carprodyl, Meloxicam) verminderen de pijn en kreupelheid bij je hond. Echter geeft langdurig gebruik van deze medicijnen vaak vervelende bijwerkingen. Daarom adviseren wij om eerst te kijken of je hond ook zonder deze medicijnen kan. Als dit niet het geval is, dan zullen we gaan kijken welk medicijn dan toch het beste gegeven kan worden. Wij adviseren om bij langdurig gebruik van deze ontstekingsremmers jaarlijks de nierwaarden van je hond te laten testen, dat kan met een eenvoudig bloedonderzoek in onze kliniek.
  4. Omega-3 vetzuren: deze stoffen kunnen toegevoegd worden aan het voer van je huisdier. Ze hebben een ontstekingsremmende werking. Een voorbeeld van een betrouwbaar product is zalmolie, maar omega-3-vetzuren zitten ook in aangepaste dieetvoeders zoals Hill’s j/d en Royal Canin mobility c2p+.
  5. Voedingssupplementen: aan het dieet van je hond kunnen voedingssupplementen worden toegevoegd. In het geval van artrose gaat het dan om stoffen die als het ware als bouwstenen voor het gewrichtskraakbeen dienen.
  6. Complete voeding: ook kan het huidige dieet vervangen worden door een gewrichtsondersteunend dieet. Hierin zitten de stoffen vermeld onder 4 en 5 al verwerkt. Voorbeelden van deze diëten zijn Hill’s j/d, Hill’s mobility/metabolic (voor honden met overgewicht), Royal Canin mobility C2P+, Trovet mobility en Specific CJD.
  7. Dierfysiotherapie: assistentie van een dierfysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de klachten, met name vóór en na de operatie of wanneer er terugkeer/verergering van de klachten optreedt. Wij werken samen met dierfysiotherapeute Marlies Borg.
  8. Intra-articulaire injecties met afgedraaid bloed: bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU) is het mogelijk om ACP (afgedraaid bloed met veel bloedplaatjes erin) in het gewricht te laten injecteren. De theorie hierachter is dat in dit bloed een grote hoeveelheid groeifactoren aanwezig is die de ontstekingsreactie positief beïnvloedt.
  9. Intra-articulaire injecties met corticosteroïden: tot slot kunnen injecties die rechtstreeks in het gewricht gegeven worden helpen bij het verminderen van klachten. Deze injecties bevatten een sterke ontstekingsremmer.

Er zijn dus veel mogelijkheden om klachten veroorzaakt door osteoartrose, te verlichten. Heeft je hond last van osteoartrose? Dan zullen wij er alles aan doen om samen met jou een passend behandelplan voor je hond te maken.