Een blaasontsteking betekent dat de wand van de blaas ontstoken is, wat erg pijnlijk kan zijn voor uw dier. Een blaasontsteking komt zowel bij poezen als katers voor.
Aangezien er continue urine vanuit de nieren naar de blaas vervoerd wordt, is er ook continue spanning op de blaaswand. Bij een gezond dier is dat geen probleem, maar bij een blaasontsteking zorgt dat voor veel pijn. Het gevolg is dat uw kat hierdoor continue aandrang heeft om te plassen. Katten die voorheen altijd zindelijk waren, zijn dat bij een blaasontsteking niet meer!

Verschijnselen

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Bloed in urine/rode urine
  • Onzindelijk worden
  • Onrust
  • Meer drinken
  • Klaaglijk miauwen bij het plassen
  • Blazen bij het plassen
  • Likken rond de plasser

Opvallend bij katten met blaasontsteking zien ze er meestal niet echt ziek uit. Ze eten normale hoeveelheden, zijn actief en hebben geen koorts. Het kan natuurlijk wel zijn dat uw dier deze verschijnselen wel heeft, ten gevolge van een ander probleem of bij heftige infecties.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken, namelijk:

  1. Idiopathische blaasontsteking: Dit betekent dat de oorzaak onbekend is.
    Bij deze vorm van chronische blaasontsteking zijn dus geen bacteriën, gruis, stenen, tumoren of andere afwijkingen gevonden. De diagnose kan dus alleen gesteld worden door het afstrepen van andere oorzaken. Dit is de meest voorkomende oorzaak.
  2. Blaasgruis: Blaasgruis bestaat uit kristallen van mineraalzouten. Het gruis irriteert en beschadigt de blaaswand en veroorzaakt zo dus een blaasontsteking. Er kan zo veel blaasgruis zijn dat deze kristallen zich bij katers ophopen in de plasbuis. Hierdoor kan het dier geen urine meer kwijt. De blaas raakt dan overvol en de nieren kunnen dan uiteindelijk hun urine niet meer kwijt. De kat vergiftigt zichzelf als het ware. Het is daarom erg belangrijk dat wanneer uw kat niet meer lijkt te kunnen plassen u meteen contact opneemt met een dierenarts. Oorzaken van blaasgruis zijn blaasontstekingen, voeding met een teveel aan mineralen of inactiviteit van uw kat.
  3. Bacteriële infectie: In tegenstelling tot wat vaak voorkomt bij de mens, is een bacterie bijna nooit de oorzaak van blaasontsteking bij de kat. Een antibioticum wordt daarom zelden verstrekt aan een kat met blaasontsteking.
  4. Blaassteen: Een blaassteen is een samenklontering van kristallen. Een blaassteen geeft meestal veel persdrang. De katten kunnen het uitschreeuwen van de pijn als ze aan het plassen zijn. Soms is de steen goed te voelen in de blaas bij een lichamelijk onderzoek door een dierenarts.
  5. Tumoren/poliepen: Poliepen en tumoren in de blaaswand kunnen ook aanleiding geven tot bloed plassen en/of persen bij het plassen.
  6. Anatomische afwijkingen: Anatomische afwijkingen zijn vaak aangeboren afwijkingen, het betekent dat de aanleg van de blaas al in de baarmoeder verkeerd is gegaan. Hierbij ontstaat er een soort uitstulping in de blaas. In deze uitstulping blijft vaak wat urine zitten na het plassen. In deze urine kunnen dan bacteriën gaan groeien. Hierdoor kunnen zich chronische ontstekingen gaan ontwikkelen. Deze aandoening wordt vooral gevonden bij jonge katten.

Diagnose

De eerste stap op weg naar een diagnose is het uitvoeren van urineonderzoek. Er wordt dan gekeken of er bloed en/of eiwit in de urine aanwezig is, wat normaliter niet het geval is. Ook wordt er gekeken naar de pH, ook wel de zuurgraad van de urine genoemd. Verder wordt het soortelijk gewicht van de urine gemeten, dit is om te meten hoe de concentratie van de urine is. Als laatste wordt er onder de microscoop naar het sediment van de urine gekeken. Het sediment bestaat uit de zwaardere deeltjes die in urine zitten (rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van de blaaswand en kristallen zoals struviet en calciumoxalaat). In de kliniek hebben we een eigen microscoop staan. Het urineonderzoek voeren wij dus volledig zelf uit.

Aanvullend kan het nodig zijn om bloedonderzoek te doen om het functioneren van de nieren te achterhalen en om bloedzouten te meten.

In enkele gevallen is het nodig om een bacteriologische kweek van urine te maken. Hiervoor wordt steriele urine gebruikt (de dierenarts haalt dan urine rechtstreeks uit de blaas) welke op een kweekplaat wordt gezet.

Om blaasstenen, poliepen, tumoren in of anatomische afwijkingen van de blaas aan te tonen kan het nodig zijn om röntgenfoto’s of een echo te maken van de blaas.

Therapie

De behandeling van de blaasontsteking bestaat voornamelijk uit het geven van pijn- en ontstekingsremmers. Soms zijn de klachten pas na 14 dagen behandelen verdwenen.

Verder is een therapie afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Zo wordt er een antibioticumkuur verstrekt wanneer er sprake is van een bacteriële infectie. Veel vaker is het echter zo dat er bij katten geen bacteriële infectie in de blaas is. Met name stress is dan vaker de oorzaak. Stress kan bij katten vrij snel ontstaan. Het is dan ook belangrij om stress zo veel mogelijk te voorkomen.
Dat kan bereikt worden door in huishoudens met meerdere katten, extra kattenbakken neer te zetten. Ook het sprayen van feromonen (feliway) (dit zijn rustgevende kattenluchtjes) kan helpen.

Blaasgruis kan worden behandeld met een speciaal blaasdieet. Dit blaasdieet moet levenslang worden gegeven om nieuwe vorming van kristallen tegen te gaan. Ook bevat dit blaasdieet stoffen die reeds aanwezig gruis oplossen. Bij het kiezen van een blaasdieet moet u goed kijken naar de kwaliteit van het voer. In dierenspeciaalzaken worden merken aangeboden waarvan niet is bewezen dat ze effectief zijn tegen blaasgruis. Het voeren van een dergelijk dieet heeft dan ook geen zin. Vraag onze assistente naar meer informatie over blaasdiëten. Er zijn veel soorten en smaken beschikbaar, zowel nat en droogvoer, voor elke kat wat wils!

Om een blaassteen, poliep of tumor te behandelen kan het nodig zijn om een dier te opereren. Dat is de enige manier om uw dier van zijn of haar klachten af te helpen. In de meeste gevallen kunnen wij deze operaties zelf uitvoeren in onze kliniek.

Preventie

Onderzoek heeft uitgewezen dat katten met overgewicht gevoeliger zijn voor blaasklachten. Om deze klachten te voorkomen is het daarom belangrijk dat uw kat niet te zwaar is en voldoende beweegt.