Onder castratie van een kater verstaan we het verwijderen van de testikels (teelballen).
Voordelen & nadelen
Het wel of niet laten castreren van je kater kan een lastige beslissing zijn. Daarom hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
De voordelen van castratie bij de kater zijn:
- Geen risico op het veroorzaken van ongewenste nestjes: na castratie kan je kat geen ongewenste nestjes meer veroorzaken.
- Vermindering van territoriaal gedrag: om hun territorium af te bakenen sproeien katten, wat een sterke geur geeft. Dit kunnen ze ook binnenshuis doen. Wanneer vreemde katten proberen om het territorium van een andere kat binnen te dringen kunnen er onderling gevechten ontstaan. Hierbij kan je kat gewond raken. Ook is er bij het vechten een risico op het oplopen van besmettelijke virusziektes, zoals kattenaids (FIV) en FELV.
Het enige nadeel aan castratie van je kater is de neiging tot zwaarder worden. Een gecastreerde kat heeft vaak een grotere eetlust en een tragere stofwisseling, waardoor het risico op overgewicht groter is. Dit is eenvoudig te verhelpen door je kat na castratie minder voer te geven.
Wanneer?
Wij adviseren om je kat te laten castreren rond de 6 maanden oud, dus voordat je kat vruchtbaar is. Dit voorkomt ongewenst gedrag en het veroorzaken van ongewenste nestjes.
Hoe gaat een castratie in zijn werk?
Voorafgaand aan de operatie
Tijdens de operatie moet je kater nuchter zijn. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 uur voor de operatie niet gegeten mag hebben. Dit is om te voorkomen dat je kat misselijk wordt. Drinken mag natuurlijk wel, graag zelfs!
Tijdens de operatie
Onder narcose verwijderen we beide testikels (zaadballen) van de kat via een kleine snede in het scrotum (balzak). Dit zorgt ervoor dat het mannelijke hormoon testosteron vanaf dat moment niet meer wordt afgegeven. Het duurt echter ongeveer 3 weken voordat alle testosteron en spermacellen uit het lichaam verdwenen zijn, je kater is dus niet gelijk onvruchtbaar!
Nazorg
Zodra je kater uit de narcose is, mag hij over het algemeen op dezelfde dag nog mee naar huis. Je kat kan dan nog wat slaperig zijn. Zorg voor een rustige, warme plek waar hij lekker bij kan komen. Een kap is bij katers meestal niet nodig. Na 7 tot 10 dagen volgt een nacontrole. Wij kijken dan of de wond goed is genezen.
Advies op maat
Twijfel je over het laten castreren van je kater? Voor meer informatie en advies op maat kun je altijd bij onze kliniek terecht. Wij helpen je graag met het maken van de juiste beslissing voor jou en je huisdier.