Onder castratie van een reu verstaan we het verwijderen van de testikels (teelballen).
Voordelen & nadelen
Het wel of niet laten castreren van je hond kan een lastige beslissing zijn. Daarom hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
De voordelen van castratie bij de reu zijn:
- Geen risico op het veroorzaken van ongewenste nestjes: na castratie kan je reu geen ongewenste nestjes meer veroorzaken.
- Ongewenst gedrag verminderen: het mannelijke geslachtshormoon (testosteron) kan bij sommige honden tot dominant of zelfs agressief gedrag leiden. Soms zien we ‘rijgedrag’ en weglopen om op zoek te gaan naar een loopse teef. Na castratie kan dit hormonale gedrag afnemen.
- Minder risico op voorhuidontsteking: sommige honden hebben last van terugkerende voorhuidontsteking. Het slijmvlies van de penis is dan ontstoken. Castratie kan dan een goede optie zijn.
Er zijn ook enkele nadelen voor je reu, namelijk:
- Neiging tot zwaarder worden: na de castratie kan de stofwisseling van de hond wat trager worden. Dit betekent dat je hond wat minder voer nodig heeft. Het is belangrijk om het gewicht van je hond na castratie goed in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen.
- Mogelijke ongewenste gedragsverandering: is je hond angstig, dan is het beter om je hond niet te laten castreren. Zeker honden die agressie vertonen doordat ze angstig zijn, zijn geen goede kandidaten voor castratie!
- Verandering in vachtstructuur: castratie kan leiden tot een wat doffere vacht, soms gaat deze ook meer krullen. Bij andere honden heeft de castratie geen invloed op de vacht.
Er zijn dus zowel voor- als nadelen die tegen elkaar afgewogen moeten worden op basis van leeftijd, ras, het individuele dier en de wensen van jou als eigenaar. Wij gaan hier graag met je over in gesprek.
Wanneer?
Over het algemeen geldt dat reuen vanaf 6 maanden oud veilig gecastreerd kunnen worden. In overleg met de dierenarts en kijkend naar het ras van de hond kunnen we bepalen wat voor jouw hond het beste tijdstip is.
Hoe gaat een castratie in zijn werk?
Voorafgaand aan de operatie
Tijdens de operatie moet je hond nuchter zijn. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 uur voor de operatie niet gegeten mag hebben. Dit is om te voorkomen dat je hond misselijk wordt. Drinken mag natuurlijk wel, graag zelfs!
Tijdens de operatie
Onder narcose verwijderen we beide testikels (zaadballen) van de hond via een kleine snede in het scrotum (balzak). Dit zorgt ervoor dat het mannelijke hormoon testosteron vanaf dat moment niet meer wordt afgegeven. Het duurt echter ongeveer 3 weken voordat alle testosteron en spermacellen uit het lichaam verdwenen zijn, je reu is dus niet gelijk onvruchtbaar!
Nazorg
Zodra je hond uit de narcose is, mag hij over het algemeen op dezelfde dag nog mee naar huis. Je hond kan dan nog wat slaperig zijn. Zorg voor een rustige, warme plek waar hij lekker bij kan komen. Een kraag of medische romper zorgt ervoor dat je reu niet aan de wond kan gaan likken of bijten. Na 7 tot 10 dagen volgt een nacontrole. Wij kijken dan of de wond goed is genezen.
Advies op maat
Twijfel je over het laten castreren van je reu? Voor meer informatie en advies op maat kun je altijd bij onze kliniek terecht. Wij helpen je graag met het maken van de juiste beslissing voor jou en je huisdier.