In de volksmond spreken we over “sterilisatie” bij de teef, maar medisch gezien bedoelen we een castratie, ofwel het verwijderen van de eierstokken (en eventueel de baarmoeder).

Voordelen & nadelen

Het wel of niet laten castreren van je teefje kan een lastige beslissing zijn. Daarom hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van castratie bij de teef zijn:

  • Niet meer loops worden: teefjes worden meestal twee keer per jaar loops gedurende 2 tot 3 weken. Er is dan sprake van vaginaal bloedverlies. In deze periode kan de teef gedekt worden, wat dus risico geeft op een ongewenst nestje.
  • Minder kans op melkkliertumoren (borstkanker) op latere leeftijd: bij iedere loopsheid die de teef doormaakt, wordt de kans op de ontwikkeling van melkklierkanker op latere leeftijd groter. Daarom adviseren we om teefjes op jonge leeftijd te laten castreren.
  • Geen baarmoederontsteking: na het verwijderen van de eierstokken worden er geen geslachtshormonen meer afgegeven, wat het risico op baarmoederontsteking wegneemt. Teefjes die niet gecastreerd worden kunnen door een baarmoederontsteking op latere leeftijd in een levensbedreigende situatie komen. Van een baarmoederontsteking zijn teefjes vaak acuut heel ernstig ziek.
  • Geen schijndracht: bij een teef die niet gecastreerd is kan schijndracht optreden, dit leidt tot gedragsveranderingen (nestgedrag) en melkgift.
  • Minder kans op suikerziekte & acromegalie (‘reuzengroei’): bij castratie worden de eierstokken weggehaald, waardoor de invloed van het hormoon progesteron wegvalt. Progesteron kan bij de hond tot suikerziekte en/of overmatige afgifte van groeihormoon leiden. Dit groeihormoon kan leiden tot wildgroei of het (door)groeien van ledematen. Castratie neemt het risico hierop weg.

Er zijn ook enkele nadelen voor je teefje, namelijk:

  • Neiging tot zwaarder worden: na de castratie kan de stofwisseling van teefjes wat trager worden. Dit betekent dat je hond wat minder voer nodig heeft. Het is belangrijk om het gewicht van je hond na castratie goed in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen.
  • Mogelijke geringe karakterverandering: er is een risico dat bij dominante teefjes het gedrag verergert als deze te jong worden gecastreerd. Het is daarom verstandig eerst goed te overleggen met de dierenarts.
  • Verandering in vachtstructuur: castratie kan leiden tot een wat doffere vacht, soms gaat deze ook meer krullen. Bij sommige teefjes zien we geen veranderingen in de vacht.
  • Risico op lichte incontinentie: na castratie is er een kleine kans dat je hond incontinent wordt. Dit hoeft niet gelijk op te treden, maar kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Bij bepaalde hondenrassen is het risico groter, daarom adviseren we om grotere teven (> 20 kg volwassen gewicht) na de eerste loopsheid te laten castreren.

Er zijn dus zowel voor- als nadelen die tegen elkaar afgewogen moeten worden op basis van leeftijd, ras, het individuele dier en de wensen van jou als eigenaar. In bijna alle gevallen is castratie een goede investering in de gezondheid van je hond.

Wanneer?

Wanneer precies het juiste moment is om een teefje te laten castreren is afhankelijk van het ras. Over het algemeen raden wij aan om kleine hondenrassen voor de eerste loopsheid te laten helpen, dus op 6 maanden leeftijd. Grotere hondenrassen kunnen het beste 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid gecastreerd worden, dit is meestal op 12 tot 18 maanden oud. Op jonge leeftijd castreren vermindert het risico op o.a. melkkliertumoren, baarmoederontsteking, schijndracht en suikerziekte.

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

Voorafgaand aan de operatie

Tijdens de operatie moet je hond nuchter zijn. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 uur voor de operatie niet mag laten eten. Dit is om te voorkomen dat je hond misselijk wordt en gaat braken. Drinken mag natuurlijk wel, graag zelfs!

Tijdens de operatie

Onder narcose verwijderen we de eierstokken via een snede in de buikwand van je teefje. Dit zorgt ervoor dat er geen hormonen meer afgegeven worden door de eierstokken. Als de baarmoeder niet afwijkend is, laten we deze met rust. Is dat niet zo, dan verwijderen we deze ook.

Nazorg

Zodra je teefje uit narcose is mag ze op dezelfde dag nog mee naar huis. Zorg thuis voor een rustige plek waar ze goed uit kan rusten en herstellen. Tijdens de herstelperiode is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de wond mooi geneest. Een kraag of medische romper zorgt ervoor dat je teefje niet aan de wond kan gaan likken of bijten. Ondanks dat het een buikoperatie is, herstellen de meeste honden vrij snel. Na ongeveer 10 dagen volgt een nacontrole, waarbij we kijken of de wond mooi is genezen.

Advies op maat

Twijfel je over het laten castreren van je teefje? Voor meer informatie en advies op maat kun je altijd bij onze kliniek terecht. Wij helpen je graag met het maken van de juiste beslissing voor jou en je huisdier.