Het gebit van jouw huisdier vraagt de nodige aandacht om gezond te blijven. Waar wilde katten een dieet hebben waarbij het gebit van nature onderhouden wordt, is dat bij huisdieren niet het geval. Vandaar dat jij als eigenaar een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van het gebit van je huisdier.

Onderhoud

Als eerste is het belangrijk dat je huisdier eraan gewend is dat er regelmatig in zijn/haar bek gekeken wordt. Op die manier kun je de dagelijkse verzorging makkelijk en snel laten plaatsvinden en heeft je huisdier er weinig last van.
Daarnaast kunnen eventuele problemen met het gebit eerder ontdekt worden en kan er ingegrepen worden. Zo wordt erger voorkomen. In ernstige gevallen van gebitsproblemen kunnen er namelijk uitgebreide ontstekingen van het tandvlees optreden, waarbij het tandvlees bloedt en rood, verdikt en pijnlijk is. Bacteriën uit de bek kunnen dan via de bloedbaan door de rest van het lichaam gaan trekken en op andere plaatsen ontstekingen veroorzaken, bijvoorbeeld in de nieren of op de hartkleppen. Dit kan levensbedreigend zijn, dus een goede gebitsverzorging is erg belangrijk.

Dagelijkse verzorging

De gouden standaard in de gebitsverzorging is het tandenpoetsen van het gebit van je huisdier. Er bestaan speciale tandenborstels voor dieren, evenals smakelijke honden- en katten tandpasta. Gewone tandpasta voor mensen is namelijk niet geschikt voor dieren omdat daar fluoride in zit. Dat is schadelijk voor dieren, omdat zij de tandpasta meestal doorslikken, in tegenstelling tot mensen.

Niet alle dieren laten het toe om het gebit te poetsen met een tandenborstel. In die gevallen kan het handig zijn om het gebit met een gaasje op de vinger te poetsen. Een andere oplossing is om de lip van je huisdier vanaf de buitenzijde over de tanden en kiezen te bewegen. Op die manier kun je niet alle plak verwijderen, maar het is beter dan niets doen.

Voeding

Wanneer alleen poetsen niet voldoende is, kunnen we je huisdier een speciaal dieetvoer voorschrijven dat helpt in het voorkomen van tandproblemen. Wij verkopen twee soorten voer, namelijk Hill’s T/D en Royal Canin Dental. Beide soorten brok zijn zo ontworpen dat nieuwvorming van tandplak voorkomen wordt. Tevens wordt er calcium gebonden aan speciale deeltjes in het voer, zodat dit calcium niet aan eventueel aanwezig tandplak kan hechten. Zo wordt de omzetting van tandplak naar tandsteen voorkomen.

Met name natvoer kan voor problemen zorgen omdat er dan veel resten achterblijven op en tussen de tanden en kiezen, waardoor tandplak kan ontstaan. Probeer dus zo veel mogelijk harde brokken te voeren, er ontstaan dan minder snel problemen.

Mondwater

Mondwater is een smakelijke vloeistof die je aan het drinkwater van je huisdier toevoegt. Deze vloeistof bevat stoffen die bacteriegroei remmen, met als gevolg minder tandplak vorming.

Gebitsproblemen

Wanneer er niets aan de dagelijkse gebitsverzorging wordt gedaan, dan is het vaak nodig om eens in de twee á drie jaar een gebitsreiniging te moeten uitvoeren. Naarmate de tandplak namelijk langer aanwezig is, zal er meer tandsteen ontstaan. Dit gaat uit zichzelf niet meer weg. De aantasting kan zo erg zijn dat er tanden en kiezen gaan uitvallen, omdat het tandvlees ontstoken is. Wanneer er in een dergelijk laat stadium ingegrepen wordt, kan het nodig zijn om meerdere tanden en kiezen te trekken. Dat is niet alleen erg pijnlijk voor je huisdier, het kost ook onnodig veel geld.

Wanneer je ziet dat het gebit van je huisdier vervuild is, kun je bij ons terecht voor een gebitsreiniging. Na een grondige inspectie door de dierenarts wordt je huisdier onder narcose gebracht, waarna het gebit gereinigd wordt. Gemiddeld duurt een reiniging 20 minuten, maar aangezien dit onder narcose gebeurt zal je huisdier een dagje bij ons in de kliniek blijven.