Heb je misschien een nieuw huisgenootje erbij? Een kitten in huis is natuurlijk erg leuk en misschien zelfs een beetje spannend. Bij de opvoeding van een kitten komt namelijk best veel kijken. Hieronder hebben we alvast een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Chippen & registreren

De leeftijd waarop kittens het nest verlaten verschilt. Bij de meeste katten is dit rond de 8 weken en bij sommige raskatten pas vanaf 13 weken leeftijd. Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om kittens te laten chippen. Het is wel heel verstandig, zeker als jouw kitten ook naar buiten kan. Bij nieuwsgierige binnenkatten die graag ontsnappen kan een chip ook erg handig zijn. Is jouw kat al gechipt of wil je hem/haar laten chippen? Bespreek dit gerust met de dierenarts!

Een werkzame en juist geregistreerde chip is erg belangrijk. Via de unieke code van de chip en een online databank kunnen we achterhalen welke eigenaar hoort bij een (vermist) dier. Het is belangrijk om in de databank je naam, telefoonnummer en/of adres te noteren. Hier helpen we je graag mee.

Vaccinatie

Wanneer je met je kitten voor het eerste bij de dierenarts komt, zullen wij de vaccinatiestatus controleren. Kittens worden in het eerste levensjaar meerdere keren gevaccineerd, om bescherming te bieden tegen besmettelijke ziektes (kattenziekte en niesziekte). De vaccinaties worden door de dierenarts toegediend op een leeftijd van 9 en 12 weken. Vanaf 1 jaar leeftijd worden de vaccinaties jaarlijks herhaald. Voorafgaand aan de vaccinatie wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om te controleren of je kitten gezond is. Let op; als je kat naar het pension of naar het buitenland gaat, zijn er mogelijk extra vaccinaties nodig.

Wormen

Jonge dieren zijn zeer gevoelig voor parasitaire infecties. Ze kunnen deze oplopen vanuit het nest of via de omgeving. Kittens worden al vanaf 3 weken leeftijd regelmatig ontwormd. Dit is belangrijk voor de gezondheid van je kitten, maar ook om besmetting naar de baasjes te voorkomen. Volwassen katten worden om de 3 maanden ontwormd, tenzij er sprake is van een verhoogd risico. Informeer bij de dierenarts of er sprake is van een verhoogd infectierisico bij jouw kitten.

Vlooien, teken & mijten

Kittens kunnen, net als volwassen katten, besmet raken met vlooien, teken of (oor)mijten. Deze ectoparasieten kunnen jeuk, ontstekingen en ziektes veroorzaken. Geen zorgen, tijdens de dierenartsbezoekjes word je kitten hier goed op onderzocht. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Het is dan ook verstandig om je kitten goed te beschermen tegen deze beestjes. Welke preventieve middelen geschikt zijn voor jouw kat, kun je het beste bespreken met de dierenarts(assistente).

Wisselen van het gebit

Kittens worden geboren zonder tandjes. Rond de leeftijd van 3 weken komen de eerste melktanden door. Vanaf 3 maanden leeftijd begint de kitten met wisselen en worden de melktanden ingeruild voor het volwassen gebit. De ontwikkeling van de tanden start vooraan en eindigt bij de kiezen achterin het gebit. Het wisselen van het gebit kan soms zorgen voor ongemak of irritatie. Kittens kunnen om deze reden meer gaan bijten. Het is belangrijk om dit gedrag niet te stimuleren als normaal gedrag.

Voeding & gewicht

Kittens hebben een andere voedingsbehoefte dan volwassen katten. De eerste levensmaanden zijn alles bepalend voor de gezondheid van het volwassen dier. De juiste voeding zou je kitten alles moeten geven wat hij/zij nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Zo gaat je kitten natuurlijk groeien, waarbij ondersteuning nodig is van het skelet, de spieren en het afweersysteem. De juiste, uitgebalanceerde voeding zou zich moeten uiten in een mooie groeicurve. Om dit goed te controleren is het verstandig om je kitten regelmatig te wegen. Dit doen we uiteraard ook als je een bezoek brengt aan onze kliniek!

Castratie & sterilisatie

Het castreren/steriliseren van uw kat is belangrijk om ongewenste dracht te voorkomen. Ook beperken we hiermee de kans op zwerfgedrag of seksueel overdraagbare ziektes, zoals kattenaids. Tot aan de castratie/sterilisatie is het verstandig om je kitten binnen te houden. Overleg met de dierenarts wanneer het meest geschikte moment is om jouw kat te laten helpen, dit is meestal rond 6 maanden leeftijd.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen, dan mag je natuurlijk altijd even bellen of mailen. Wij zijn bereikbaar via tel: 030- 6352316 of e-mail: [email protected]