De meest voorkomende oorzaak van overgewicht bij dieren is gebrek aan voldoende beweging en relatief te veel opgenomen energie. Extreem overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd, dezelfde term wordt voor mensen gebruikt. Naast te weinig bewegen/te veel eten kan overgewicht ook veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte. Het is daarom raadzaam niet zonder meer het dieet van uw dier drastisch te minderen of om ineens veel meer te gaan bewegen.
Wij kunnen u advies geven hoe u uw dier verstandig af kunt laten vallen, hiervoor hebben we onder andere een speciaal afvalprogramma.
Oorzaken
Zoals hierboven al genoemd is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht bij huisdieren het gebrek aan beweging en/of een overmaat aan de hoeveelheid voer. Het energieverbruik verschilt echter wel per individu. Een binnenkat zal over het algemeen veel minder bewegen dan een buitenkat, de behoefte aan voer verschilt dus ook.
Naast het te weinig bewegen/te veel voeren kan castratie/sterilisatie ervoor zorgen dat uw dier zwaarder wordt. Dat komt doordat de hormoonhuishouding verandert, de stofwisseling verbruikt gemiddeld 30% minder energie. Na castratie/sterilisatie raden wij daarom aan om minder voer te gaan geven of voer te geven dat minder energierijk is. Er bestaan speciale diëten die minder energierijk zijn, speciaal ontwikkeld voor een gecastreerd/gesteriliseerd dier.
Te veel voeren is niet altijd alleen terug te vinden in de portie voer die uw huisdier één of tweemaal daags krijgt. Met name snoepjes en andere tussendoortjes, maar ook bijvoorbeeld kauwsticks(detalsticks) zorgen voor extra energie die als vet kan worden aangezet.
Zoals eerder al werd genoemd, kan overgewicht ook veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte. Mogelijke onderliggende ziekten kunnen namelijk te maken hebben met een hart- of gewrichtprobleem. Daarnaast kunnen bepaalde hormoonafwijkingen ook voor overgewicht zorgen. Een voorbeeld hiervan is een tekort aan schildklierhormoon bij de hond. Vaak maakt de hond dan ook een slome indruk en heeft een slechte vacht.
Heeft u de indruk dat er iets anders speelt dan de meest voorkomende oorzaak, namelijk te weinig bewegen/te veel voer, laat dan uw dier door de dierenarts nakijken.
Risico’s
Dieren met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan dieren met een gezond gewicht. Zo is de belasting op de gewrichten groter, waardoor artrose en andere gewrichtsproblemen kunnen ontstaan. Door dergelijke gewrichtspijnen beweegt uw huisdier minder wat weer het effect heeft dat er meer overgewicht ontstaat. Zo ontstaat er dus een vicieuze cirkel.
Ook zorgt overgewicht voor een verminderd uithoudingsvermogen. Dat kan gevaarlijk zijn op het moment dat uw huisdier een operatie moet ondergaan met narcose. Niet alleen is er tijdens de operatie extra risico doordat het ademhalen bemoeilijkt wordt, ook is het bijkomen na de narcose lastiger.
Therapie
Wij raden aan om als eerste uw huisdier te wegen en na te vragen bij de assistente wat het streefgewicht is van uw dier. Dat verschilt per diersoort en per ras. Als tweede moet er gekeken worden naar de hoeveelheid voer die het dier per dag krijgt. Het is verstandig om het voer af te gaan wegen en op die manier te bepalen hoeveel uw dier krijgt per dag. De hoeveelheid voer wisselt per voersoort. Daarom staat op de meeste verpakkingen aangegeven hoeveel gram voer u uw dier mag geven. Let op dat u het voer geeft naar het streefgewicht van uw dier en niet naar het huidige (over)gewicht.
Ook de hoeveelheid tussendoortjes moet aanzienlijk beperkt worden. Kleine hapjes tussendoor moeten vermeden worden. Wanneer u voer als beloning gebruikt tijdens de training van uw hond, neem dit dan van de dagelijkse portie afgewogen voer.
Naast het verminderen van de hoeveelheid voer, of caloriearm voer te gaan geven, kunt u uw dier aansporen meer te gaan bewegen. Dat kan door vaker of langer met de hond te gaan wandelen, of bijvoorbeeld door uw kat te stimuleren om (meer) te gaan spelen.
Ook kunt u gebruik maken van een voerbal, zo moet uw dier langer zijn/haar best doen om eten te verkrijgen en verbrandt het ondertussen extra energie.
Blijft uw huisdier erg hongerig bij het afvallen, dan kunt u het dieet aanvullen met gekookte sperziebonen, gebruik het liefst verse sperziebonen, in de sperziebonen uit blik of pot is kookzout toegevoegd. Zo heeft uw dier wat meer buikvulling en verdwijnt het hongergevoel, maar krijgt het niet te veel calorieën extra binnen.
Afval programma
Als uw dier geen of te weinig gewicht verliest, ondanks het opvolgen van de maatregelen hierboven genoemd, kunt u ervoor kiezen om het afvalprogramma te volgen bij onze kliniek. Hierbij wordt uw dier elke twee weken gewogen en bepaalt onze assistente wat de huidige en wat de ideale lichaamsconditie van uw huisdier is.
Naast het regelmatig wegen in onze kliniek wordt er binnen het programma overgeschakeld naar energiearme voeders. Voorbeelden zijn Hills metabolic of Royal canin satiety. Tijdens het consult van het afvalprogramma wordt de hoeveelheid voer berekend die uw huisdier mag hebben. Dit consult is kosteloos.
Het is belangrijk om elke twee weken langs te komen om te wegen vanwege de snelle aanpassing van de stofwisseling op de lagere voergift. Het lichaam kan namelijk binnen 2 weken al overschakelen naar een efficiënter energieverbruik, waardoor de voergift weer verder aangepast dient te worden.
Gedurende een langere periode wordt u dus begeleid binnen het afvalprogramma, net zo lang tot het ideale gewicht bereikt is. Vanaf dan kunnen de weegmomenten verlengd worden naar elke 6-8 weken.
Het is wel belangrijk dat u zich realiseert dat zodra uw huisdier weer op een ideaal gewicht is, de aandacht voor het gewicht van uw huisdier niet mag verslappen, zodat het gewicht niet weer gaat toenemen.