Heb jij sinds kort een nieuw huisgenootje erbij? Een puppy in huis is natuurlijk erg leuk en misschien zelfs een beetje spannend. Bij de opvoeding van een puppy komt namelijk veel kijken. Hieronder hebben we alvast een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Castratie/sterilisatie

Is jouw puppy een teefje? Dan is het verstandig om haar tijdig te laten steriliseren om de kans op bepaalde ziektes op latere leeftijd te verminderen. Met iedere loopsheid neemt de kans op het verkrijgen van baarmoederkanker/-ontsteking en melkkliertumoren toe. Wanneer precies het juiste moment is voor deze operatie, is ras afhankelijk. Over het algemeen steriliseren we kleine teefjes op een leeftijd van 6 maanden en grote teven 3 maanden na de eerste loopsheid. Overleg met de dierenarts wanneer het geschikte moment is om jouw hondje te laten helpen.

Reutjes worden niet standaard gecastreerd. Of een reu gecastreerd wordt, is afhankelijk van zijn gedrag. Bij ongewenst gedrag (zoals dominantie, seksueel gedrag of extreme focus op geurtjes) kan een castratie bij sommige reutjes verbetering geven. Wij gaan graag met je over de voor en nadelen in gesprek.

Chippen & registreren

Pups verlaten meestal rond 8 weken leeftijd het nest. Het is in Nederland wettelijk verplicht om puppy’s binnen 7 weken na de geboorte te chippen en registreren. Jouw pup heeft dus als het goed is al een chip. Heb je de juiste gegevens al gekoppeld aan deze chip? Een werkzame en juist geregistreerde chip is erg belangrijk. Via de unieke code van de chip en een online databank kunnen we achterhalen welke eigenaar hoort bij een (vermist) dier. Het is belangrijk om in de databank je naam, telefoonnummer en/of adres te noteren. Hier helpen we je graag mee.

Vaccinaties

Wanneer je met je puppy voor het eerste bij de dierenarts komt, zullen wij de vaccinatiestatus controleren. Puppy’s worden in het eerste levensjaar meerdere keren gevaccineerd, om bescherming te bieden tegen besmettelijke ziektes (ziekte van Weil, hondenziekte, Parvo, besmettelijke leverziekte en besmettelijke hondenhoest). De vaccinaties worden door de dierenarts toegediend op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Vanaf 1 jaar leeftijd worden de vaccinaties jaarlijks herhaald. Voorafgaand aan de vaccinatie wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om te controleren of jouw pupje gezond is. Let op; als je met je hond naar het buitenland gaat is de rabiësenting verplicht. Deze kan worden toegediend vanaf een leeftijd van 12 weken.

Wormen

Jonge dieren zijn zeer gevoelig voor parasitaire infecties. Ze kunnen deze oplopen vanuit het nest of via de omgeving. Puppy’s worden al vanaf 2 weken leeftijd regelmatig ontwormd. Dit is belangrijk voor de gezondheid van je pup, maar ook om besmetting naar de baasjes te voorkomen. Met dit ontwormingsschema weet je zeker dat je puppy goed beschermd is tegen wormen. Volwassen honden worden om de 3 maanden ontwormd, tenzij er sprake is van een verhoogd risico. Informeer bij de dierenarts naar een passend een ontwormingsschema voor jouw hondje.

Vlooien, teken & mijten

Puppy’s kunnen, net als volwassen honden, besmet raken met vlooien, teken of (oor)mijten. Deze “ectoparasieten” kunnen jeuk, ontstekingen en ziektes veroorzaken. Geen zorgen, tijdens een dierenartsbezoekje word je puppy hier goed op onderzocht. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Het is dan ook verstandig om je puppy goed te beschermen tegen deze beestjes. Welke preventieve middelen geschikt zijn voor jouw puppy, kun je het beste bespreken met de dierenarts(assistente).

Wisselen van het gebit

Puppy’s worden geboren zonder tandjes. Rond de leeftijd van 3-6 weken komen de eerste melktanden door. Vanaf 4 maanden leeftijd begint de pup met wisselen en worden de melktanden ingeruild voor het volwassen gebit. De ontwikkeling van de tanden start vooraan en eindigt bij de kiezen achterin het gebit. Het wisselen van het gebit kan soms zorgen voor ongemak of irritatie. Puppy’s kunnen om deze reden meer gaan bijten. Het is belangrijk om dit gedrag niet te stimuleren als normaal gedrag.

Voeding & gewicht

Puppy’s hebben een andere voedingsbehoefte dan volwassen honden. De eerste levensmaanden zijn alles bepalend voor de gezondheid van het volwassen dier. De juiste voeding zou je puppy alles moeten geven wat hij/zij nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Zo gaat je puppy natuurlijk groeien, waarbij ondersteuning nodig is van het skelet, de spieren en het afweersysteem.

Ook is het hierbij belangrijk om te voeren naar de grootte van het ras. Zo ondergaat een chihuahua bijvoorbeeld een andere groei dan een Deense dog. De juiste, uitgebalanceerde voeding zou zich moeten uiten in een mooie groeicurve. Om dit goed te controleren is het verstandig om je pup regelmatig te wegen. Bel gerust als je even langs wilt komen om je hondje te laten wegen bij ons in de kliniek!

Beweging

Omdat puppy’s op jonge leeftijd een enorme groei doormaken, zijn de botten en gewrichten kwetsbaar. Wanneer de groeischijven van de lange beenderen precies sluiten, varieert per ras. Gemiddeld is dit 9 maanden. Tot deze leeftijd groeit je pup nog in de hoogte en is het belangrijk dat de gewrichten niet overmatig worden belast. Dit betekent dat je puppy’s beter niet kunt laten traplopen en dat we de hoeveelheid beweging rustig moeten opbouwen. Wij adviseren om je puppy 5 minuten per leeftijd in maanden te laten wandelen. Een pup van 2 maanden mag maximaal 10 minuten lopen per wandelen, een pup van 3 maanden 15 minuten enzovoort.

Gedrag & puppytraining

Puppy’s hebben veel behoefte aan structuur en regelmaat. Het is dan ook belangrijk om een dagelijkse, vaste routine te ontwikkelen als het gaat om slapen, eten, plassen/poepen en wandelen. Een belangrijke fase in het leven van je puppy is de socialisatieperiode, die plaats vindt van 3 tot ongeveer 14 weken leeftijd. In deze periode is het belangrijk dat de pup kennis maakt met nieuwe situaties, went aan verschillende omgevingsfactoren en positieve ervaringen opdoet. Een goede socialisatieperiode vergroot de kans dat je puppy zich ontwikkelt in een sociale en stabiele hond. Natuurlijk kun je ook na deze periode het gedrag van je puppy nog beïnvloeden. Een puppycursus draagt bij aan de sociale vaardigheden en gehoorzaamheid van je puppy. Bovendien kan het de band versterken tussen jou en je pup!

De 6 maanden-check

Wanneer je pup een leeftijd van 6 maanden heeft bereikt is het verstandig om hem/haar opnieuw te laten onderzoeken door de dierenarts. Dit is het moment dat er een uitgebreid lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd en vroegtijdige gewrichtsproblemen en/of gebitsafwijkingen kunnen worden ontdekt. Ook wordt beoordeeld of je puppy de juiste groei en ontwikkeling heeft doorgemaakt. Indien er op korte termijn een castratie of sterilisatie op de planning staat, wordt direct onderzocht of je pup fit genoeg is voor deze ingreep.

Verzekering

Tegenwoordig kiezen steeds meer eigenaren ervoor om hun huisdier te verzekeren. Vooral bij onverwachte kosten kan dit grote voordelen bieden en voorkom je dat jouw dier de beste zorg wordt ontnomen. Overweeg jij om je puppy te verzekeren? Dan is het verstandig om je eerst goed te oriënteren. Op de website http://www.verzekerjehuisdier.nl kun je ontdekken welke verzekering het beste bij jou en je pup past.

Geniet!

Hoewel het opvoeden van een pup op bepaalde momenten misschien veel van je vraagt, moet je vooral niet vergeten om te genieten! Je zult merken dat de tijd voorbij vliegt en voor je het weet is je kleine pup een volwassen viervoeter. Wij wensen je heel veel plezier en een mooie tijd met je nieuwe puppy!

Indien je na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen hebt, mag je natuurlijk altijd even bellen of mailen. Wij zijn bereikbaar via tel: 030- 6352316 of e-mail: [email protected]