Vlooien en teken kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen bij uw huisdier. Zo zorgt de vlo voor jeuk en soms een allergische reactie. Ook kan de vlo drager zijn van de lintworm, die weer andere problemen bij je huisdier kan veroorzaken. Teken kunnen drager zijn van de bacterie Borrelia, die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. In het buitenland komen er ook teken voor die drager zijn van een aantal andere ziektes, zoals Ehrlichia en Babesia. Door de klimaatverandering en het toegenomen internationale transport van huisdieren, komen deze voorheen buitenlandse ziektes ook steeds vaker in Nederland voor:

Levenscyclus vlo

De levenscyclus van een vlo bestaat uit vier fases:

  1. De volwassen vlo: de volwassen vlo bevindt zich op uw huisdier en voedt zich met bloed van uw hond of kat. Een vlo bijt uw huisdier om zich te voeden en laat daarbij wat speeksel achter. Dieren met een overgevoeligheid voor vlooien reageren op dit speeksel. Dat gebeurt al na één enkele beet van een vlo. Volwassen vlooien bevinden zich vooral op de achterhand van het dier, net boven de staartbasis, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen. Zonder anti-vlooienbehandeling leeft een volwassen vlo gemiddeld 1-3 weken op uw huisdier.
  2. Het ei: de eieren die een volwassen vlo produceert (gemiddeld 20 eitjes per dag!) kunnen zich in de vacht van uw huisdier bevinden, maar het merendeel bevindt zich in de omgeving van het dier. Bijvoorbeeld de tuin, maar vooral binnenshuis; op uw tapijt, in de mand, op kleedjes, enz.
  3. De larve: uit de eitjes in de omgeving komen larven. Deze zijn lichtschuw en bevinden zich voornamelijk in kieren en naden op de vloer. Vlooienlarven bevinden zich dus nooit op uw huisdier.
  4. Het pop-stadium: de larven verpoppen zich in een cocon tot volwassen vlo. Hoe lang een pop-stadium overleeft kan enorm variëren; dat kunnen enkele dagen zijn, maar ook een half jaar. Dit hangt vooral af van de omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad. Door de temperatuurwisselingen zijn er in de lente en de herfst veel huisdieren met vlooien.

Levenscyclus teek

De cyclus van een teek is een stuk eenvoudiger. De teek heeft vier levensfases:

  1. Het ei: de eitjes van de teek worden in het najaar gelegd, het voorjaar daarop komen er larven uit de eitjes.
  2. De larve: de larve van de teek voedt zich één keer en gaat daarna in rust om naar het volgende stadium over te gaan. In het najaar vervelt de larve, het wordt dan een nimf genoemd.
  3. De nimf: de nimf voedt zich, net als de larve, ook maar één keer waarna het in een rust stadium gaat. In de zomer verandert de nimf in een volwassen teek.
  4. De volwassen teek: de volwassen vrouwelijke teek heeft bloed nodig om eitjes te kunnen maken, maar ook de mannelijke teken drinken bloed. Als de vrouwelijke teek zich helemaal heeft volgezogen met bloed, laat ze zich vallen om ergens anders haar eitjes te leggen. De volwassen teken leggen hun eitjes in het najaar. Als ze de eitjes hebben gelegd, sterven de vrouwelijke teken.

Zowel de larve, de nimf en de volwassen teek kunnen zich voeden op onze huisdieren. Als een teek zich heeft volgezogen is hij makkelijk herkenbaar, maar er kan dan al overdracht van ziekteverwekkers hebben plaatsgevonden. Het is dus belangrijk dat teken zo snel mogelijk worden verwijderd, nog voordat zij zich hebben volgezogen.

Het verwijderen van een teek

Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk dat de teek niet beschadigd raakt. Je kunt gebruik maken van een speciale tekenpincet, een tekenlasso of andere hulpmiddelen.

  1. Pak de teek met een speciale tekentang zo dicht mogelijk bij de huid beet.
  2. Maak een draaiende beweging, de teek komt dan in zijn geheel los. Mocht het niet lukken om de teek in één keer te verwijderen, haal de rest van de teek dan alsnog weg. Er kan anders een ontsteking ontstaan. 
  3. Was de plek van de beet met water. Het kan zijn dat er het plekje een beetje ontstoken raakt, maar dit gaat vanzelf weer over. Zo niet, neem dan contact op met de dierenarts.

Anti-vlooien & tekenmiddelen

Er zijn verschillende anti-vlooien en anti-teken middelen beschikbaar. Deze dienen vooral ter preventie, maar werken ook als je hond of kat al vlooien heeft. Het regelmatig toedienen van deze middelen is van belang om vlooien en teken bij je huisdier te voorkomen.

Spot-on middelen

De meeste middelen tegen vlooien en teken worden direct op de huid aangebracht, in de nek van uw huisdier. Dit gaat via een pipet. Deze middelen verdelen zich over de huid van het dier, waarna ze in de onderhuidse vetlaag terechtkomen. Hier zorgen ze ervoor dat volwassen vlooien (en vaak ook teken, dit is product-afhankelijk) sterven.

Tabletten

Er zijn ook kauwtabletten verkrijgbaar van het merk Bravecto. Deze bieden tot 12 weken bescherming tegen vlooien en teken.

Vlooien-/tekenband

Er zijn ook speciale vlooien- en tekenbanden beschikbaar die als alternatief kunnen dienen voor een spot-on middel.

Omgevingsmiddelen voor vlooien

Wanneer je hond of kat al vlooien blijkt te hebben, blijken de zogenaamde spot-on middelen alleen niet effectief genoeg. Slechts een klein deel van de vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo die zich in de vacht en huid van je huisdier bevindt. Het grootste deel bestaat uit eitjes, larven en poppen die zich in huis bevinden, met name in vloerbedekking en meubels. Daarom raden wij je aan om ook de omgeving van je huisdier te behandelen:

  • Zorg dat je regelmatig stofzuigt en dweilt in huis. Met name in de hoekjes en ander kasten kunnen de larven en poppen van de vlooien zich goed verbergen.
  • Behandel je huis met een anti-vlooienmiddel. Deze middelen zijn beschikbaar in de vorm van sprays. Dit werkt tegen vlooienlarven, maar ook tegen andere insectensoorten.

Vlooien- en tekenbestrijding in het buitenland

Wanneer uw dier naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld voor een vakantie met u, adviseren wij u om een anti-vlooien- en anti-tekenmiddel te kiezen wat ook werkzaam is tegen parasieten die in het buitenland leven. Sommige van deze parasieten kunnen namelijk gevaarlijke honden- en kattenziektes overdragen. Informeer tijdig bij onze assistente welke middelen je het beste kunt gebruiken. Dit is afhankelijk van welk land je met je huisdier gaat bezoeken.