Vlooien en teken kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen bij uw huisdier. Zo zorgt de vlo voor jeuk en soms allergie, maar de vlo kan ook drager zijn van de lintworm.
Teken kunnen drager zijn van de bacterie Borrelia, welke de Ziekte van Lyme veroorzaakt. In het buitenland komen er ook teken voor die drager zijn van een aantal andere ziektes, zoals Erlichia en Babesia. Door de klimaatverandering en het toegenomen internationale transport van huisdieren, komen deze voorheen buitenlandse ziektes, ook steeds vaker voor in Nederland.

Levenscyclus vlo

Fase 1: De volwassen vlo bevindt zich op uw huisdier en voedt zich met bloed van uw hond of kat. Een vlo bijt uw huisdier om zich te voeden en laat daarbij wat speeksel achter. Dieren met een overgevoeligheid voor vlooien reageren op dit speeksel. Dat gebeurt al na één enkele beet van een vlo.
De volwassen vlo laat ontlasting achter op uw huisdier: vlooienpoep. Dit zijn minuscule kleine zwarte korreltjes die u (met de vlooienkam) in de vacht aan kunt treffen. Het verschil met aarde is te maken door deze korrels op een nat gemaakte, wit papieren tissue te leggen. Na een minuut kunt u wat roodverkleuring rondom de korrels zien: dit is het verteerde restant van de bloedmaaltijd die de vlo genomen heeft. Vlooien bevinden zich vooral op de achterhand van het dier, net boven de staartbasis, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen. Zonder anti-vlooienbehandeling leeft een volwassen vlo gemiddeld 1-3 weken op uw huisdier.

Fase 2: De eieren die een volwassen vlo produceert (gemiddeld 20 eitjes per dag!) kunnen zich in de vacht van uw huisdier bevinden, maar het merendeel bevindt zich in de omgeving van het dier. Bijvoorbeeld de tuin, maar vooral binnenshuis; op uw tapijt, in de mand, op kleedjes, enz.

Fase 3: Uit de eitjes in de omgeving komen larven. Deze zijn lichtschuw en bevinden zich voornamelijk in kieren en naden op de vloer. Vlooienlarven bevinden zich dus nooit op uw huisdier.

Fase 4: De larven verpoppen zich in een cocon tot volwassen vlo. Hoe lang een pop-stadium overleeft kan enorm variëren; dat kunnen enkele dagen zijn maar ook een half jaar. Het hangt vooral van de omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad af. In de lente en de herfst zijn er daarom, door de temperatuurswisselingen, veel dieren met vlooien.

Levenscyclus teek

De cyclus van een teek is een stuk eenvoudiger. De teek heeft drie levensfases:

Het ei:  De eitjes van de teek worden in het najaar gelegd, het voorjaar daarop komen er larven uit de eitjes.

De larve: De larve van de teek voedt zich één keer en gaat daarna in rust om naar het volgende stadium over te gaan. In het najaar vervelt de larve, het wordt dan een nimf genoemd.

De nimf: De nimf voedt zich, net als de larve, ook maar één keer waarna het in een rust stadium gaat. In de zomer verandert de nimf in een volwassen teek.

De volwassen teek: De volwassen vrouwelijke teek heeft bloed nodig om eitjes te kunnen maken, maar ook de mannelijke teken drinken bloed. Als de vrouwelijke teek zich helemaal heeft volgezogen met bloed laat ze zich vallen om ergens anders haar eitjes te leggen. De volwassen teken leggen hun eitjes in het najaar. Als ze de eitjes hebben gelegd sterven de vrouwelijke teken.

Zowel de larve, de nimf en de volwassen teek kunnen zich voeden op onze huisdieren. Als een teek zich heeft volgezogen is hij makkelijk herkenbaar, maar er kan dan al overdracht van ziekteverwekkers hebben plaatsgevonden. Het is dus belangrijk dat teken zo snel mogelijk worden verwijderd, nog voordat zij zich hebben volgezogen. Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk dat u de teek niet beschadigt. U kunt gebruik maken van een speciale tekenpincet, een tekenlasso of andere hulpmiddelen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, trek de teek dan recht omhoog zonder te draaien. Na het verwijderen van de teek, kunt u de wond het beste ontsmetten met 70% alcohol of jodium.

Anti-vlooien en tekenmiddelen

Verreweg de meeste anti-vlooienmiddelen zijn in de vorm van een spot-on in de nek van uw huisdier. Voorbeelden van merken die wij verkopen zijn: Vectra, midaspot. Deze middelen verdelen zich over de huid van het dier waarna ze in de onderhuidse vetlaag terechtkomen. Hier zorgen ze ervoor dat volwassen vlooien (en vaak ook teken, dit is product-afhankelijk) sterven. Voor honden en katten verkopen wij ook een vlooien en teken middel die 3 maanden werkt: bravecto. Voor honden is dit in pilvorm, voor katten is dit een spot-on in de nek. Ook verkopen wij vlooien en tekenbanden die 6-8 maanden werkzaam zijn. Wanneer de gebruiksaanwijzing wordt gevolgd, zijn deze middelen ter preventie meestal voldoende.

Echter, wanneer uw hond of kat al vlooien blijkt te hebben, blijken de zogenaamde spot-on middelen alleen niet effectief genoeg. De infectiedruk vanuit de omgeving is zo groot dat de vlooieninfectie ondanks de behandeling blijft bestaan, of snel weer terugkeert. Daarom raden wij u aan om ook de omgeving van uw dier te behandelen. Dat houdt in dat u in huis regelmatig en grondig zult moeten stofzuigen, gevolgd door dweilen. Met name in de hoekjes en onder kasten kunnen de larven en de poppen van de vlooien zich goed verbergen. Ook kleden op de vloer en tapijt moeten regelmatig gereinigd worden.
Naast regelmatig grondig schoonmaken, kunt u het beste de omgeving ook met een anti-vlooienmiddel behandelen. Hiervoor bestaan sprays. Wij raden het merk Fleegard aan, dit moet elke 6 maanden in de omgeving gespoten worden. Deze spray werkt tegen vlooienlarven, maar ook tegen andere insectensoorten. Lees voor gebruik van deze spray de bijsluiter goed door, zo kunt u het middel veilig gebruiken.

Wanneer uw dier naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld voor een vakantie met u, adviseren wij u om een anti-vlooienmiddel te kiezen wat ook werkzaam is tegen insecten die in het buitenland leven. Sommige van deze insecten kunnen namelijk gevaarlijke honden- en kattenziektes overdragen. Informeer tijdig bij onze assistente welke middelen u het beste kunt gebruiken. Dit is afhankelijk van welk land u met uw huisdier gaat bezoeken.

Download