Veel dieren zijn rondom de jaarwisseling angstig voor vuurwerk. Knallen en lichtflitsen maken dat ze er bang van worden. Het is belangrijk om goed na te gaan of er wel echt sprake is van angst. Wanneer u uw hond gaat troosten of belonen wanneer hij/zij schrikt, zal de hond denken dat het vuurwerk daadwerkelijk eng is. Sommige honden kunnen dan zelfs gaan doen alsof ze bang zijn, omdat ze weten dat ze dan getroost worden of een beloning krijgen. U kunt het angstige gedrag het beste negeren of proberen uw dier af te leiden met een spelletje.

Op oudejaarsdag en –avond adviseren wij u om uw hond aangelijnd uit te laten. Tijdens het uitlaten kunt u proberen uw hond af te leiden met een speeltje of iets lekkers.
Ook is het prettig voor uw hond en kat wanneer ze in huis een plekje hebben om te schuilen. U kunt eventueel muziek opzetten om zo de knallen wat minder hoorbaar te maken.

Training

Het is mogelijk om uw hond of kat te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk door ruim van te voren te beginnen met trainen. Hier moet u dan ongeveer 1 á 2 maanden voorafgaand aan oudejaarsavond beginnen. Hiervoor zijn cd’s met vuurwerk geluiden beschikbaar, waar u uw dier langzaam aan kunt laten wennen.

Medicatie

Er bestaan verschillende middelen die kunnen helpen met het verminderen van angst en stress.
Zo zijn er supplementen (zylkene, adaptil) die ervoor zorgen dat honden en katten wat minder gestrest zijn, waardoor ze ook beter trainbaar zijn.
Royal canin Calm, dit is een voeding voor katten en kleine honden waar de rustgevende supplementen al aan toegevoegd zijn. Als bovenstaande middelen toch niet voldoende helpen om de angst te verminderen, dan kan er door de dierenarts kalmerende medicatie (Sileo of Pexion) worden voorgeschreven. De medicatie zorgt ervoor dat de angst geremd wordt. Wij raden u aan om eventueel voorgeschreven medicatie een keer uit te proberen voordat er vuurwerk afgestoken wordt. Op die manier kunt u zien hoe uw dier reageert op de voorgeschreven dosering. Indien nodig kan de dosering nog bijgesteld worden voor een optimaal resultaat op oudejaarsavond.