In de volksmond spreken we over “sterilisatie” bij de poes, maar medisch gezien bedoelen we een castratie, ofwel het verwijderen van de eierstokken (en eventueel de baarmoeder).
Voordelen & nadelen
Het wel of niet laten castreren van je poes kan een lastige beslissing zijn. Daarom hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
De voordelen van castratie bij de poes zijn:
- Geen ongewenste nestjes: na sterilisatie kan een poes zich niet meer voortplanten. Dit voorkomt dus ongewenste nestjes.
- Je kat wordt niet meer krols: krolse poezen miauwen meer, ze zijn erg aanhankelijk en plassen vaker dan normaal. De urine bevat geurstofjes die katers aantrekt. Er is ook een poezenpil die krolsheid voorkomt, maar de hormonen die deze pil bevat zijn schadelijk voor de poes en kunnen op latere leeftijd onder andere suikerziekte, baarmoederontsteking en melkklierkanker veroorzaken.
- Minder kans op melkkliertumoren (borstkanker) op latere leeftijd
- Geen baarmoederontsteking: na het verwijderen van de eierstokken worden er geen geslachtshormonen meer afgegeven, wat het risico op baarmoederontsteking wegneemt.
Het enige nadeel aan het castreren van je poes is de neiging tot zwaarder worden. Dit is eenvoudig te verhelpen door je kat na castratie iets minder voer te geven.
Wanneer?
Voor poezen geldt dat ze vanaf 4 tot 6 maanden oud gecastreerd kunnen worden, nog voor de eerste krolsheid. Voor advies op maat kun je altijd contact met ons opnemen.
Hoe gaat een castratie in zijn werk?
Voorafgaand aan de operatie
Tijdens de operatie moet je kat nuchter zijn. Dit houdt in dat je huisdier minimaal 6 tot 8 uur voor de operatie niet mag laten eten. Dit is om te voorkomen dat je kat misselijk wordt en gaat braken. Drinken mag natuurlijk wel, graag zelfs!
Tijdens de operatie
Onder narcose verwijderen we de eierstokken via een snede in de buikwand van je poes. Dit zorgt ervoor dat er geen hormonen meer afgegeven worden door de eierstokken. Als de baarmoeder niet afwijkend is, laten we deze met rust. Is dat niet zo, dan verwijderen we deze ook.
Nazorg
Zodra je poes uit narcose is, mag ze over op dezelfde dag nog mee naar huis. Zorg thuis voor een rustige plek waar ze goed uit kan rusten en herstellen. Tijdens de herstelperiode is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de wond mooi geneest. Een kraag of medische romper zorgt ervoor dat je poes niet aan de wond kan gaan likken of bijten. Ondanks dat het een buikoperatie is, herstellen de meeste katten vrij snel. Na ongeveer 10 dagen volgt een nacontrole, waarbij we kijken of de wond mooi is genezen.
Advies op maat
Twijfel je over het laten castreren van je poes? Voor meer informatie en advies op maat kun je altijd bij onze kliniek terecht. Wij helpen je graag met het maken van de juiste beslissing voor jou en je huisdier.