In april zetten wij het konijn in het zonnetje! De gehele maand is er extra aandacht voor je konijn. Kom langs bij onze kliniek voor een controle, dan zorgen wij voor wat lekkers.

Ook hebben we een aantal leuke konijnenweetjes voor je op een rij gezet: 

1. Konijnen eten hun eigen keutels op

Een konijn legt speciale keutels, die blindedarmkeutels worden genoemd. Deze keutels bevatten belangrijke voedingsstoffen. Konijnen eten hun blindedarmkeutels dan ook op. Dit klinkt een beetje vies, maar het is volkomen normaal voor je konijn.

2. Een konijn is heel vruchtbaar

Vanaf ongeveer 3 maanden oud kan een konijn zich voortplanten. Kleine rassen zijn vaak eerder vruchtbaar dan grotere rassen. Vrouwelijke konijnen kunnen een dag nadat ze bevallen zijn meteen weer zwanger raken. Zet een mannetje en een vrouwtje dus niet zomaar samen, of laat ze castreren. Let wel op: ook na castratie kan een mannetje nog een maand vruchtbaar zijn!

3. De tanden van een konijn groeien wel 2 mm per week

Het gebit van een konijn groeit zijn hele leven door. Het is daarom erg belangrijk dat je konijn voldoende ruwvoer krijgt, zodat de tanden en kiezen goed af kunnen slijten.

4. Konijnen kunnen niet zweten

Op een warme dag of tijdens het sporten raken wij ons zweet kwijt via zweetklieren in de huid. Konijnen hebben echter geen zweetklieren. Ze moeten hun warmte dus op een andere manier kwijtraken. Dit gaat via de oren.

5. Hangoorkonijnen worden geboren met rechtopstaande oren

Konijnen met hangoren worden geboren met hun oren rechtop. Pas als ze ongeveer 4 weken oud zijn beginnen de oren naar beneden te zakken. Op 12 weken leeftijd horen de oren helemaal te hangen. Bij sommige konijnen gaan de oren nooit helemaal hangen, dit wordt ook wel helikopteroren genoemd.

6. Een konijn slaapt met zijn ogen open

Wist je dat een konijn met open ogen toch in diepe slaap kan zijn? Maak dus altijd alvast wat geluid als je het hok nadert, om ervoor te zorgen dat je konijn niet ineens wakker schrikt.

7. Konijnen kunnen achter zich kijken

Konijnen zijn prooidieren. Dat betekent dat ze altijd alert moeten zijn voor roofdieren en hun omgeving goed in de gaten moeten houden. Doordat hun ogen aan de zijkant van hun hoofd zitten, hebben ze een groot gezichtsveld dat bijna tot 360 graden reikt. Zo kunnen ze achter zich kijken. Vlak voor hun gezicht hebben ze echter een blinde vlek, ze moeten dan op hun zintuigen vertrouwen.

8. Een konijn is super hygiënisch

De meeste konijnen hebben een vaste plek om hun behoefte te doen. Zorg dat je in het hok een wc-plekje maakt, bijvoorbeeld met wat kranten en houtkorrels, en maak dit regelmatig schoon. Een konijn wast zich daarnaast iedere dag om zijn vacht netjes te houden.

9. Konijnen zijn heel intelligent

Met veel geduld kun je je konijn allerlei trucjes en commando’s leren. Sommige konijnen zouden zelfs in kleine hoeveelheden kunnen tellen! Ze zijn dus super slim.

10. Stampen is een waarschuwing voor gevaar

Een konijn dat een stampend geluid maakt door zijn achterpoten hard op de grond te zetten, voelt zich niet veilig. Hij of zij probeert hiermee andere konijnen te waarschuwen.