Herken je dat? Je huisdier gaat gezellig mee naar buiten, eet iedere dag zijn bakje leeg en ligt daarna lekker te slapen. Alles lijkt zijn gangetje te gaan en zelf heb je het hartstikke druk met van alles. Is het dan wel nodig om naar de dierenarts te gaan voor een jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie? Het antwoord is: ja! Een huisdier laat het namelijk zeker niet altijd merken als het niet zo goed gaat. Als eigenaar kun je daarom makkelijk over het hoofd zien dat je huisdier zich niet lekker voelt. Tijdens een gezondheidscontrole zullen we je huisdier, als je dier gezond is, ook vaccineren. Waarom dit zo belangrijk is, lees je hieronder.

Het doel van vaccineren

Een vaccin bevat deeltjes van een virus of bacterie waar we je huisdier tegen willen beschermen. Na vaccinatie treedt er een afweerreactie op in het lichaam van je huisdier, waarbij antilichamen worden aangemaakt. Deze antilichamen beschermen je huisdieren als ze in aanraking komen met het virus of de bacterie. Ook is de kans veel kleiner dat ze andere dieren zullen besmetten. Een vaccinatie zorgt er dus niet voor dat je huisdier helemaal niet meer besmet kan raken, maar wel dat je dier helemaal niet of minder ziek wordt en de ziekte ook niet overdraagt.

Gezondheidscontrole voorafgaand aan vaccinatie

Het is belangrijk dat je huisdier gezond is op het moment van vaccineren, omdat er dus een afweerreactie wordt opgewekt door de vaccinatie. Een gezond dier kan hier goed mee omgaan, maar een ziek dier is al met een andere afweerreactie bezig waardoor dit lastiger is. Om te controleren of je huisdier wel echt gezond is, is een uitgebreide gezondheidscontrole bij de dierenarts erg belangrijk. Zonder deze controle kunnen wij niet goed beoordelen hoe het gaat met je huisdier en dus ook niet vaccineren. Daarnaast is een jaarlijkse controle belangrijk, omdat veel huisdieren heel erg goed zijn in het verbergen van pijn of ongemak. Door je huisdier na te laten kijken door een dierenarts, kan eventuele ziekte en/of pijn op tijd worden opgemerkt. 

Welke vaccinaties heeft mijn huisdier nodig?

Een volwassen hond, kat of konijn dient jaarlijks gevaccineerd te worden tegen een aantal ziektes voor een goede bescherming. In het eerste levensjaar is vaccinatie vaker nodig om voldoende afweer op te bouwen. Behalve vaccinatie tegen de standaard ziektes zijn er als je naar het buitenland gaat soms nog andere inentingen nodig. Wij geven je hier graag meer informatie over. Wil je meer weten over de ziektes waar we tegen vaccineren en waarom we dit doen, lees dan verder: https://dierenartshouten.nl/mogelijkheden/vaccinaties/ 

Neem bij vragen of voor het maken van een afspraak gerust contact op met onze kliniek!