Tijdens deze koude regenachtige dagen gaan we minder graag naar buiten met onze hond en ook de meeste katten zoeken het liefst een lekker warm plekje binnen op. Dit zorgt er wel voor dat je huisdier zich sneller kan gaan vervelen tijdens de winter, terwijl het juist zo belangrijk is om dit te voorkomen! Verveling kan je huisdier namelijk erg ongelukkig maken en zelfs tot ongewenst gedrag leiden zoals in huis plassen, veel blaffen/miauwen of het slopen van spullen. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat je kunt doen om je hond of kat mentaal en fysiek uit te dagen.

Een traktatie verstoppen

In plaats van het eten van je hond of kat gewoon in een voerbak aan te bieden, is het veel leuker en uitdagender om de brokjes in een lege eierdoos of toiletrol te verstoppen. Op deze manier moet je huisdier meer moeite doen voor zijn maaltijd én het is ook nog eens een leuk spelletje. Voor honden zijn er ook speciale voerbakken verkrijgbaar. Deze bakken bevatten uitsteeksels, wat voorkomt dat je hond het voer in één keer naar binnen schrokt. Dit ertoe leiden dat je hond zich verslikt of teveel lucht bij het eten naar binnen krijgt. Daarnaast is kauwen heel belangrijk; het zorgt ervoor dat de brokjes beter verteerd worden en het stimuleert de hersenen van je hond. Als honden een tijdje ergens op gekauwd hebben, dan zijn ze daarna voldaan en kunnen beter hun rust vinden. Best wel logisch, want in de natuur gaat een hond ook eerst actief op zoek naar eten en moet daarna moeite doen om het op te eten.

Apporteren voor gevorderden

Een bal of ander speeltje weggooien en dit laten terugbrengen door je hond is geen ideaal spel om in huis te doen. Wat een stuk veiliger is voor je meubels en decoratie in huis, is je hond laten zitten en een bal een stukje weg laten rollen. Pas als je het juiste commando geeft mag je hond de bal gaan pakken. Beloon je hond als het is gelukt en benadruk het woord “bal”. Eventueel kun je het nog een stukje lastiger maken voor je hond door de namen van voorwerpen aan te leren. Als je hond het woord “bal” onder de knie heeft, kun je bijvoorbeeld een knuffel op een afstandje van je hond neerzetten en je hond die laten ophalen. De uiteindelijke stap is om twee voorwerpen naast elkaar te leggen en afwisselend het ene of het andere voorwerp te laten pakken. Je kunt het voorwerp ook verstoppen in huis en je hond dit laten zoeken.

Een hindernisbaan voor je kat

Katten houden van nature van klimmen en klauteren. Zet een klimtoren in huis of maak wat plankjes aan de muur op verschillende hoogtes waar je kat op kan springen. Ook is een krabpaal een goed alternatief. Je kunt de aandacht van je kat trekken door een speeltje aan een touw eerst stil te houden en dan weg te trekken. Laat je kat omhoog klimmen in de paal. Katten zijn namelijk jagers, dus ze vinden het heerlijk om achter een “prooi” aan te gaan. Zorg er wel voor dat je je kat het speeltje een paar keer laat vangen. Dit voorkomt dat je kat gefrustreerd raakt en zijn motivatie verliest.


Trucjes leren

Zowel honden als katten zijn erg slim en kun je dan ook van alles aanleren. Leer je hond of kat bijvoorbeeld om een poot te geven. Bij katten zal dit waarschijnlijk iets meer geduld vereisen, aangezien katten nu eenmaal een stukje eigenwijzer zijn dan honden. Toch is het zeker niet onmogelijk!

Bij je hond kun je het beste iets lekkers in een gesloten hand houden. Laat je hond zitten en zorg ervoor dat hij het snoepje wel kan ruiken, maar niet kan zien. De meeste honden zullen proberen om met hun poot je hand open te krijgen. Open je hand zodra dit gebeurt en beloon je hond direct. Herhaal dit een aantal keren en voeg er een commando aan toe. Oefening baart kunst!

Ook bij katten werkt iets lekkers het beste. Laat je kat wat nat kattenvoer eten en houd daarna je hand open, met een beetje voer naast je hand. Zorg ervoor dat je kat er net niet bij kan. Als je kat met zijn pootje naar je hand reikt, geef je de beloning. Herhaal dit een paar keer. Smeer vervolgens het voer op je handpalm en kijk of je kat met zijn pootje je hand wil aanraken. Beloon je kat door hem het voer van je hand af te laten likken.

Naast dat je met deze activiteiten voorkomt dat je huisdier zich gaat vervelen, versterkt het ook nog eens de band tussen jou en je huisdier. Veel succes met oefenen!