Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Ook bij katten komt deze parasiet voor. Lang niet alle geïnfecteerde honden en katten vertonen symptomen. Vooral bij pups of kittens, zieke en oudere dieren kan Giardia voor vervelende klachten zorgen, met name diarree. Giardia is zeer besmettelijk en kan ook op mensen worden overgedragen, dus het is belangrijk om je hond of kat hiertegen te behandelen. 

Welke dieren lopen risico?

  1. Pups/kittens of jonge honden en katten
  2. Zieke honden en katten die daardoor een minder goede afweer hebben 
  3. Honden en katten met een voedselintolerantie
  4. Volwassen, gezonde honden en katten die ernstig besmet zijn met grote aantallen Giardia parasieten
  5. Honden en katten die al eerder besmet zijn geweest met Giardia. Herbesmetting komt vaak voor, omdat Giardia lang in de omgeving aanwezig kan blijven en zo de hond of kat opnieuw kan infecteren

De meeste honden en katten vertonen geen symptomen ondanks besmetting met Giardia, maar ze vormen wel een bron van verspreiding. Dit worden ook wel dragers genoemd. Het aantal drager-honden wordt geschat op 20 procent. Via de ontlasting komen de eitjes in de omgeving terecht, bijvoorbeeld in water, gras of voer. Andere honden of katten kunnen deze eitjes via drinken of eten binnen krijgen, waardoor ze besmet raken. Besmetting kan ook plaatsvinden via direct contact tussen honden of katten. Op plekken waar veel verschillende honden en katten komen, is de kans op het oplopen van een infectie groter. Eenmaal in de darmen komen de eitjes uit en zal de parasiet zich vermenigvuldigen, waardoor klachten kunnen optreden. 

Symptomen

Honden en katten met klachten van een Giardia infectie, hebben vaak langere tijd sterk ruikende diarree, soms afgewisseld door slijmerige ontlasting. De diarree kan van terugkerende aard zijn, maar kan ook plotseling optreden. Er kan ook bloed zichtbaar zijn. Bij ernstige gevallen treden buikkrampen, braken, verlies aan eetlust, vermagering en een doffe vacht op. 

Let op, Giardia is ook besmettelijk voor de mens

Giardia kan ook besmettelijk zijn voor mensen. Dit kan vergelijkbare klachten geven als bij de hond. Infectie kan optreden door drinken van of zwemmen in besmet water, besmet voedsel of direct contact met een besmette hond of kat. Belangrijk is dus om altijd goed je handen te wassen, vooral voordat je gaat eten. Laat je hond of kat niet in je gezicht likken. Krijg je last van maag-darmklachten? Neem dan contact op met de huisarts en geef aan dat je hond of kat Giardia heeft. 

Diagnose

Bij een vermoeden van Giardia infectie kunnen wij de ontlasting van jouw hond of kat onderzoeken. Giardia is aan te tonen met een sneltest. Een positieve uitslag in combinatie met klachten geeft een sterke aanwijzing voor de diagnose.

Behandeling

Je hond of kat

Als blijkt dat je hond Giardia heeft, dan zullen wij een speciaal ontwormingsmiddel voorschrijven dat ervoor zorgt dat de parasiet grotendeels wordt gedood. Het afweersysteem van je dier zal dan de rest doen. Het is aan te raden om je hond of kat ook te wassen met speciale shampoo tijdens de behandeling. Daarnaast geven we licht verteerbaar voer, psylliumvezels en eventueel probiotica ter ondersteuning van het herstel van de darmen. 

De omgeving

Giardia is een hardnekkige parasiet die lang in de omgeving aanwezig kan blijven, vooral op koude, vochtige plaatsen. Het is dan ook belangrijk om niet alleen je hond of kat te behandelen, maar ook de omgeving goed aan te pakken. 

  • Maak geïnfecteerde ruimtes schoon met water, zeep en chloor. Laat dit minimaal vijf minuten inwerken en spoel daarna af. Ontsmet ook de voer- en waterbak van je hond.
  • Was de mand en dekens van je hond of kat op 60 graden en laat dit goed drogen.
  • Was de billen van je hond of kat regelmatig met shampoo. Dit voorkomt dat de eitjes in de vacht blijven zitten.
  • Ruim ontlasting van je hond meteen op.

Goede hygiëne is dus heel erg belangrijk! Om herbesmetting te voorkomen kun je naast het regelmatig schoonmaken van de ruimtes in huis je hond of kat blijven wassen met speciale shampoo.

Heeft uw dier last van diarree of wilt u tips om een Giardia-infectie te voorkomen? Neem contact met ons op zodat wij uw dier zo goed mogelijk kunnen helpen.