Even voorstellen
Hanneke Westerink is de trotse eigenaresse van hulphond Velix en komt regelmatig bij ons op de kliniek. Velix is een ontzettend lieve zwarte Labrador reu van twee jaar oud die vanaf pup is opgeleid tot hulphond. Door haar spierziekte (Complex Regionaal Pijn Syndroom) heeft Hanneke sinds jonge leeftijd chronisch pijn en daardoor veel minder energie. Een hulphond helpt haar bij het uitvoeren van alledaagse taken, zodat ze minder last heeft van vermoeidheid. Toen Velix twee jaar oud was, is hij bij Hanneke in huis komen wonen. Ze hebben nu al ruim vier maanden veel plezier van elkaar. Naast Velix heeft Hanneke ook nog twee cavia’s die in een prachtig groot hok in de woonkamer verblijven.
Hulp in het dagelijks leven
Een ADL-hulphond zoals Velix helpt iemand met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven, zowel binnen- als buitenshuis. “Velix helpt mij met het aan- en uittrekken van kledingstukken, boodschappen doen, het verplaatsen van mijn rolstoel, het openen en sluiten van deuren, en andere alledaagse activiteiten.” Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Velix en Hanneke is het aandoen van de jas van Hanneke: Hanneke trekt daarbij zelf haar linkermouw aan. Velix springt vervolgens op de rechterleuning van de rolstoel en trekt de jas achter Hanneke door. Daarna pakt hij de rechtermouw en loopt naar achter om de mouw op spanning te houden, zodat Hanneke haar arm erin kan steken.
Doordat Velix met zoveel dingen kan helpen, hoeft Hanneke veel minder vaak hulp van anderen in te schakelen. “Velix zorgt ervoor dat ik een stuk onafhankelijker ben. Ik kan nog wel begeleiding krijgen als dat nodig is, maar vaak redden we het prima met zijn tweeën.”
Meer dan alleen een hulphond
Voor Hanneke is Velix veel meer dan alleen een hulphond. Door haar fysieke beperking is het lastig om erop uit te gaan. “Velix zorgt ervoor dat ik veel meer in contact kom met mensen. Tijdens het uitlaten maak ik vaak een praatje en zo heb ik de buurt goed leren kennen.” Een aantal buurtbewoners laten Velix af en toe uit als dit Hanneke zelf niet lukt. Een andere buurvrouw helpt haar met het verzorgen van de cavia’s.
De band tussen baasje en hulphond is toch wel echt anders vergeleken met een “gewone” hond. Velix is heel erg op Hanneke ingespeeld. “Hij weet precies wat ik wel en niet aankan.” Dit is te merken aan het filmpje dat Hanneke laat zien waarop haar broer met Velix aan het spelen is. Velix laat zien hoe sterk hij is en trekt aan de flos. Op een ander filmpje zie je hoe anders Velix met Hanneke omgaat. Hij vangt voorzichtig de tennisbal die Hanneke vanaf de bank gooit en geeft deze dan zachtjes terug. Het verschil in omgang is heel duidelijk te zien.
Velix is niet de eerste hulphond van Hanneke. Op 20-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste hulphond, bouvier Aislynn. Daarna is Happy bij Hanneke komen wonen. Nadat Happy met pensioen ging, werd Hanneke gematcht met de blonde Labrador Myra. Helaas kwam Myra toen ze pas 5 jaar oud was plots te overlijden, waarschijnlijk door een auto-immuunaandoening. “Naast dat ik heel erg verdrietig was, liet de plotselinge dood van Myra mij inzien hoeveel ze eigenlijk voor mij deed. Ik zat alleen thuis op de bank en mijn rolstoel stond niet dichtbij genoeg. Normaal gesproken zou Myra de rolstoel dan naar mij toe trekken, maar omdat ze er niet was moest ik gelijk hulp inschakelen. Ik was in die periode weer een stukje zelfstandigheid kwijt.” Ook kon Hanneke in deze periode niet zelfstandig naar buiten toe. Als ze bijvoorbeeld boodschappen wilde doen, moest ze hulp vragen om naar buiten te kunnen gaan en bij terugkomst om haar jas uit te doen. Met Myra erbij was dat niet nodig.
Het opleidingstraject
Een hond wordt niet zomaar een hulphond. Hier gaan een uitgebreide selectie en opleiding aan vooraf. Wanneer een pup zeven weken oud is, wordt deze geselecteerd op karakter, vaardigheden, volgzaamheid, mensgerichtheid, stabiliteit en herstelvermogen. Deze kwaliteiten zijn heel belangrijk voor een toekomstige hulphond. Vervolgens wordt de pup bij een gastgezin geplaatst, waar hij wordt opgevoed en gesocialiseerd. Dit alles onder begeleiding van een instructeur van Hulphond Nederland.
Als de hond veertien maanden oud is, wordt hij in het hondenverblijf bij Hulphond geplaatst en krijgt dan tot wel zeventig verschillende vaardigheden aangeleerd. In de periode tussen 14 en zestien maanden oud wordt er gekeken voor wat voor type hulpverlening de hond het meest geschikt is. Er worden namelijk niet alleen ADL-honden zoals Velix opgeleid bij Hulphond, maar ook honden die mensen met epilepsie, PTSS of andere beperkingen kunnen helpen.
Het matchen van een hulphond met een baasje
Na de opleiding wordt een hond gematcht met een baasje. Eerst wordt er bij Stichting Hulphond intern overlegd en gekeken welke hond bij welke cliënt zou kunnen passen. Daarna volgt er een kennismaking, waarbij de cliënt instructeur en de trainer van de hond ook aanwezig zijn. Als de eerste klik er is, wordt er gekeken of er in de praktijk ook een match is. Er wordt gekeken wat de hond allemaal moet kunnen doen om de cliënt te helpen en hoe dat gaat. Vervolgens volgen er nog een paar dagen bedenktijd voor zowel de cliënt als Stichting Hulphond. Hanneke had al snel een goede klik met Velix. “Velix kan soms wat onzeker zijn, maar zelf houd ik van structuur in mijn dag. Dat komt goed uit voor Velix, hij houdt er namelijk van regelmaat. Daardoor waren we gelijk een goede match.”
Als een bepaalde hond en een baasje goed bij elkaar passen, zoals bij Velix en Hanneke, dan krijgt de hond een maatwerktraining zodat het toekomstige baasje straks zo goed mogelijk geholpen kan worden. Na deze training, die eindigt als de hond eraan toe is, gaat de opleiding verder bij het baasje thuis tijdens de thuistraining. Tijdens deze trainingen blijft de hond steeds langer bij zijn nieuwe baasje zodat hij ook zonder anderen erbij kan wennen aan zijn toekomstige thuis. Na een tijdje blijft de hond helemaal bij zijn nieuwe baasje. De thuistrainingen worden op een gegeven moment langzaam afgebouwd. Er blijft echter wel altijd contact tussen het baasje en een Hulphond instructeur. Ongeveer ieder half jaar komt de instructeur op huisbezoek voor de nazorgtraining.
Genieten van hun oude dag
Als een hond gemiddeld 10 jaar oud is, dan is het tijd voor een hulphond om met pensioen te gaan. Er wordt dan samen gezocht naar een nieuwe eigenaar bij wie de hond van zijn oude dag kan genieten. Hanneke heeft altijd goed contact gehad met de mensen die haar vorige hulphonden hebben geadopteerd. “Ik vond het fijn om te zien dat ze destijds zo goed terecht zijn gekomen. Het was moeilijk om afscheid te nemen, maar ik merkte bij beide honden dat ze eraan toe waren om met pensioen te gaan.”
De enthousiaste Velix is er in ieder geval voorlopig nog niet aan toe om met pensioen te gaan. Hij lijkt helemaal op zijn plek te zijn bij Hanneke thuis. Als hij Hanneke niet hoeft te helpen, wordt hij graag lekker geknuffeld vanaf zijn luxepositie op de bank. Hanneke en Velix kunnen vast nog een hele tijd van elkaar genieten!
Wil je meer weten over het werk van Hulphond Nederland? Neem dan een kijkje op hun website: https://www.hulphond.nl/
Geef een reactie