Nu de temperaturen weer gaan stijgen en de corona-maatregelen iets minder streng worden gaat iedereen weer volop naar buiten. Een leuke wandeling over het strand, door het bos of in de polder, het kan allemaal! In deze nieuwsbrief geven wij tips over hoe je een zorgeloze lente kunt beleven. Wij leggen uit waarom je moet uitkijken voor de teek (ook voor jezelf!), hoe je jouw nieuwe viervoeter kan voorbereiden op het leven na de pandemie, waar je mooi kan wandelen met je hond en wat je moet doen met zwerfkatten.

Kijk uit voor de teek (want die is ook voor jou gevaarlijk)!

Nu het weer warmer wordt, worden de teken ook actiever. Teken kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen bij onze huisdieren. Teken kunnen drager zijn van de bacterie Borrelia, welke de ziekte van Lyme veroorzaakt. In het buitenland komen er ook teken voor die drager zijn van een aantal andere ziektes, zoals Erlichia en Babesia. Door de klimaatverandering en het toegenomen internationale transport van huisdieren, komen deze voorheen buitenlandse ziektes ook steeds vaker voor in Nederland. Ook voor mensen kunnen teken gevaarlijk zijn. Leuk is het niet, maar wist je dat hondeneigenaren 1,5x zo veel kans hebben op een tekenbeet dan mensen zonder honden? Ook krijgen elk jaar 27000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme door tekenbeten. Het is dus erg belangrijk om jouw dier te beschermen tegen teken, ook voor jezelf!

Op deze pagina geven wij vijf tips over hoe je problemen door teken kan voorkomen!

Puppy’s en -kittens: voorbereiden op het leven na de pandemie

Tijdens de corona-pandemie zijn er heel veel puppy’s en kittens gekocht. Door de corona-maatregelen zijn veel mensen meer thuis dan normaal, en dat is natuurlijk hartstikke gezellig voor de nieuwe kleine huisgenoot. Toch zal er binnenkort (hopelijk) weer een tijd komen waarin we allemaal weer meer naar buiten kunnen en meer naar ons werk gaan. Het is slim om hier nu al op te anticiperen en jouw dier te laten wennen aan alleen thuis zijn. Het voelt misschien een beetje raar, maar ga bijvoorbeeld een keer wandelen met het gezin en laat de hond thuis. Je kunt je dier ook een keer een dagje naar het pension laten gaan of laat hem mee gaan met de uitlaatdienst. Zo leert hij om een paar uurtjes alleen te zijn en zal de overgang voor jouw dier niet te groot worden.

Mooie wandelgebieden voor jou en je hond

Je kunt natuurlijk je hond meenemen in de auto voor een heerlijke dag plezier op het strand. Maar wist je dat er rondom Houten ook veel mooie wandelgebieden te vinden zijn? Op doggydating.com zijn de leukste losloopgebieden te vinden. Ga bijvoorbeeld een keer naar Nieuw-Wulven of het Ijsselbos in Nieuwegein. Ook kun je op deze site zoeken op gebieden met bijvoorbeeld zwemwater. Je hoeft dus niet ver weg te gaan om toch te genieten van de natuur, veel wandelplezier gewenst!

 

Zwerfkatten, wat te doen?

Nu mensen weer meer naar buiten gaan, worden er ook meer zwerfkatten gemeld. Als je twijfelt of een kat een zwerver is dan kun je hem een halsbandje om doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar even wilt bellen om te bevestigen dat deze kat gewoon ergens thuis hoort. Je kan ook een foto van de kat maken en deze op facebook plaatsen in bijvoorbeeld de groep “Houten helpt dieren”. Als de kat een baasje heeft wordt hij via deze groep vaak snel gevonden. Ziet de kat er onverzorgd uit of heeft hij medische problemen? Dan is het slim om actie te ondernemen. Je kan de dierenambulance bellen, zij hebben vaak een chipreader bij zich. Ook kun je de kat bij onze kliniek brengen, wij zullen hem nakijken en de chip proberen af te lezen. Als de kat geen chip heeft zullen wij met de dierenambulance contact opnemen.
Voorkom dat jouw kat als zwerfkat wordt aangezien en laat hem chippen! Zo kunnen dierenklinieken jou altijd bereiken als ze de kat hebben gevonden!