Snel aan de slag? Download en print hier de gratis Afvalkalender voor januari 2021.

Januari, een maand waarin mensen veel goede voornemens hebben. Afvallen is iets wat bij veel mensen elk jaar weer bovenaan op het lijstje staat. Helaas mogen veel van onze huisdieren ook wel wat afvallen. Overgewicht komt namelijk bij ongeveer 40% van onze huisdieren voor. Dit kan tot veel medische problemen leiden, zo ontwikkelen honden door overgewicht vaak artrose en ontwikkelen katten door overgewicht vaak diabetes. Het is daarom belangrijk om onze dieren op gewicht te houden. Is jouw dier al iets te zwaar? Dan is het slim om je geliefde viervoeter te laten afvallen. Wij geven je 10 tips om ook jouw huisdier in januari te laten afvallen.

 1. Geef je hond of kat een voeding met weinig calorieën. Er zijn speciale diëten verkrijgbaar met weinig koolhydraten en veel eiwitten. Zo krijgt jouw huisdier alle voedingsstoffen binnen terwijl hij minder calorieën inneemt. Een win-win situatie!
 2. Bij honden: vervang een deel van de brokjes voor sperziebonen (vers gekookt; uit een blik of pot kan ook, maar dan in een vergiet spoelen).
 3. Voer de brokjes via een voerbal of “activity ball”. Zo gaat voeren en bewegen mooi samen! Of gebruik een anti-schrokbak. Zo is jouw dier langer bezig met eten, dit leidt hem af van het feit dat hij iets minder eten krijgt.
 4. Stop met de tussendoortjes. Geef je huisdier geen snoepjes of andere tussendoortjes meer. Deze snoepjes bevatten vaak veel calorieën en zijn meestal niet zo gezond. Vind je het erg moeilijk om je dier niet te verwennen? Geef dan maximaal 3x per dag een klein tussendoortje.
 5. Kijk op de verpakking hoeveel voer jouw dier mag hebben en ga hier niet overheen. Geef nooit minder dan 80% van de hoeveelheid voer die je dier mag krijgen, hij moet namelijk wel genoeg voedingstoffen binnenkrijgen.
 6. Voeg wat water toe aan de voeding van je huisdier. Zo zorg je dat jouw dier genoeg drinkt en neemt het voer ook meer ruimte in de maag in. Dit geeft langer een vol gevoel!
 7. Zorg dat er in het huishouden 1 persoon verantwoordelijk is voor de voeding van jullie geliefde viervoeter. Zo voorkom je dat meerdere mensen onafhankelijk van elkaar snoepjes en eten geven.
 8. Meten is weten! Monitor het gewicht van je dier door hem elke 2 weken op de weegschaal te zetten. Heb je een kat, dan kun je gewoon de weegschaal bij jou thuis gebruiken (ga met en zonder je kat op de weegschaal staan en bereken het verschil).
  Ideaal zou je dier 1 a 2% van zijn gewicht per week moeten afvallen. Dit moet dus niet te snel gebeuren, vooral bij katten kan een crash-dieet tot gevaarlijke situaties leiden. Heb dus geduld en “dieet” geleidelijk aan.
 9. Verbrand samen wat extra calorieën: neem je hond mee tijdens het fietsen of maak langere wandelingen. Door meer beweging raakt jouw hond meer energie kwijt en valt hij sneller af. Gooi balletjes bij iedere wandeling of laat naar iets speuren.
  Voor katten: laserlampjes zijn geweldig! Ook bolletjes zilverfolie of propjes krant doen het goed. Speel zo iedere dag 1 of 2x.
 10. Het is mogelijk om door ons het ideale gewicht van jouw viervoeter te laten bepalen. Op basis van het ideale gewicht kunnen wij een persoonlijk dieet-plan maken. Kom gerust eens langs bij onze kliniek voor een voedingsadvies.