Honden en katten zijn van oorsprong roofdieren: ze jagen op hun prooi. Een goede jager heeft verschillende eigenschappen, zoals snelheid om zijn prooi te kunnen pakken, een goed gehoor om andere dieren van veraf te kunnen horen aankomen en een gebit met scherpe tanden om de prooi te kunnen opeten. Eén van de belangrijkste eigenschappen van een roofdier hebben we nu nog niet genoemd, namelijk: vlijmscherp zicht!

Ogen van een roofdier versus een prooidier

Roofdieren zijn goed in het opmerken van beweging, met name in de verte. Dit is heel gunstig als ze een prooi willen vangen. Katten hebben ook nog eens langwerpige pupillen, waardoor ze nog beter ver kunnen zien en goed de afstand tot hun prooi kunnen inschatten. Roofdieren hebben ogen aan de voorkant van de kop, zodat ze goed diepte kunnen zien. Ze hebben echter niet zo’n breed gezichtsveld als prooidieren, zoals konijnen. Prooidieren hebben ogen aan de zijkant van de kop, waardoor ze bijna 360 graden kunnen zien. Op die manier kunnen ze de omgeving in de gaten houden en op tijd vluchten als dat nodig is. 

Verschillen tussen hondenrassen

Sommige honden- en kattenrassen hebben zich meer aangepast dan andere. Husky’s hebben bijvoorbeeld nog veel meer gelijkenissen met hun verre voorouders, de wolven, dan chihuahua’s of shih tzu’s. Deze laatsten zouden het dan ook een stuk lastiger hebben in het wild, maar gelukkig wonen ze daarom bij ons mensen! De reden dat sommige rassen minder geëvolueerd zijn dan andere, heeft te maken met de manier waarop ze gefokt zijn. Mensen selecteren tijdens het fokken op bepaalde eigenschappen die zij belangrijk vinden. Vaak zijn dat eigenschappen die maken dat je huisdier er zo lief uit ziet.

Wist je dat honden mensen zo schattig aan kunnen kijken, omdat hun gezichtsspieren daar speciaal op zijn aangepast tijdens de evolutie? Amerikaanse onderzoekers zijn daar een aantal jaar geleden achtergekomen in een onderzoek. Bij zo’n lieve blik met opgetrokken wenkbrauwen en smekende ogen smelt toch iedere eigenaar weg? Dit heeft dus ook een groot voordeel voor de honden zelf, want zo krijgen ze heel veel bij hun eigenaar voor elkaar. 

Welke kleuren ziet mijn huisdier?

Wat veel mensen niet weten, is dat honden en katten de wereld niet in dezelfde kleuren zien als wij mensen. Dat komt door de manier waarop hun ogen
zijn opgebouwd. Een oog bestaat uit
staafjes waar zwart-wit mee gezien kan worden en kegeltjes die kleur in beeld brengen. Waar mensen drie soorten kegeltjes hebben, namelijk rood, geel en blauw, hebben honden en katten er slechts twee. De rode kegeltjes ontbreken, waardoor ze alleen geel en blauw kunnen zien. Stel je hebt groene en rode paprika’s gekocht, dan lijkt het dus voor een hond of kat alsof alle paprika’s groen zijn. 

Helemaal achterin het oog van honden en katten bevindt zich het tapetum lucidum, een speciaal laagje dat het licht dat op het oog valt weer terugkaatst. Hierdoor kunnen honden en katten veel beter in het donker zien dan mensen. Wist je dat dit laagje de reden is dat het op foto’s soms lijkt alsof je hond of kat hele enge ogen heeft? Het licht van de flits wordt namelijk gereflecteerd, waardoor er een groene waas over het oog lijkt te zitten.