Op warme dagen gaan de meeste honden graag het water in. Dit is natuurlijk de ideale manier om lekker verkoeling te zoeken! Dit brengt wel het risico met zich mee dat je hond ziek wordt. Als je hond niet goed beschermd is, dan kan hij/zij de ziekte van Weil oplopen. Dit komt gelukkig nog steeds minder vaak voor, omdat de meeste honden gevaccineerd zijn. Toch zien wij in de kliniek jaarlijks een aantal honden met de ziekte. Hieronder hebben we daarom een aantal weetjes voor je op een rij gezet.

Wist je dat de ziekte van Weil…

  • ook wel leptospirose wordt genoemd? 

De ziekte wordt namelijk veroorzaakt door de Leptospira interrogans bacterie. Deze bacterie komt via de urine van een besmet dier (meestal ratten) in het water terecht. Tijdens het drinken of contact met geïnfecteerd water (vooral stilstaand water) kan je hond besmet raken en ziek worden. Je hond krijgt dan vaak koorts, wil niet meer eten, plast en drinkt meer, braakt, heeft diarree en kan uiteindelijk overlijden. 

  • er verschillende varianten van leptospirose zijn?

Er zijn verschillende soorten leptospiren die allerlei ziektebeelden bij de hond kunnen veroorzaken. In Europa werden de afgelopen 20 jaar vooral besmettingen met twee leptospirose soorten gezien, maar in West-Europa worden nu ook steeds vaker andere varianten aangetroffen. Deze varianten tasten ook de longen van de hond aan. 

  • vaak in gevaar wordt onderschat? 

Lichte besmettingen worden moeilijk herkend, waardoor de diagnose in de praktijk soms niet of pas heel laat wordt gesteld. Vaak zijn organen dan al beschadigd geraakt. Dit geeft ernstige symptomen.  

  • jou als eigenaar ook ziek kan maken? 

Zelf kun je ook besmet raken met de ziekte van Weil, bijvoorbeeld doordat je in besmet water hebt gezwommen of in direct contact geweest met een geïnfecteerde rat. Het is ook mogelijk om de ziekte te krijgen via je besmette hond. Als je hond de ziekte van Weil heeft, was je handen dan goed na het verzorgen. 

  • goed voorkomen kan worden door je hond te laten vaccineren?

Vaccinatie zorgt voor een goede bescherming van je hond. Het wordt aangeraden om je hond jaarlijks te vaccineren. Vermijd ook plekken waar ongedierte is en laat je hond niet drinken uit water waar ratten kunnen voorkomen.

Verdenk jij je hond van de ziekte van Weil? Neem dan direct contact op met onze dierenkliniek. Hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans dat je hond weer beter wordt.