Voor een dierenliefhebber is er natuurlijk niets leuker dan een nieuw dier in huis nemen. Als je eenmaal goed hebt nagedacht over of een huisdier inderdaad bij je past, dan rest nog een belangrijke beslissing: waar ga je het dier kopen? Het kan best een uitdaging zijn om een betrouwbaar adres te vinden. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden en op kunt letten.
Aanbieders van huisdieren
Er zijn verschillende type aanbieders van huisdieren:
- Fokker: een fokker is iemand die beroepsmatig dieren fokt en verkoopt. Het is erg belangrijk dat je op zoek gaat naar een betrouwbare fokker. Dit is iemand die fokt uit liefde voor een bepaald ras en let op de gezondheid en het karakter van de dieren. Er zijn ook zogenoemde “broodfokkers”, waarbij geld de belangrijkste reden is voor het fokken en er niet goed voor de dieren gezorgd wordt. Doordat deze dieren een slechte start krijgen, kunnen ze de rest van hun leven gedrags- en gezondheidsproblemen houden. Zorg dus dat je alleen een dier aanschaft bij een betrouwbare fokker. Je kunt bijvoorbeeld navraag doen bij een rasvereniging om erachter te komen wat goede fokkers zijn. Ben je op zoek naar een pup, neem dan een kijkje op de volgende website: www.bazoeki.com Bazoeki is een online platform waarop pups worden aangeboden, maar waarbij de aanbieders eerst gecontroleerd worden. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat jouw toekomstige pup bij een betrouwbare fokker vandaan komt.
- Particulier: naast officiële fokkers zijn er ook mensen die hobbymatig af en toe een nestje fokken met hun hond, kat of konijn. Deze worden vaak aangeboden op marktplaats.
- Asiel of dierenopvangcentrum: er zijn verschillende asielen en dierenopvangcentra in Nederland waar heel veel dieren met smart zitten te wachten op een nieuw baasje! Bij veel asielen kun je een afspraak maken om kennis te maken en te kijken of er een dier is dat echt bij je past.
- Stichting: tegenwoordig zijn er veel stichtingen die dieren aanbieden uit het buitenland. Hier lees je later in dit artikel meer over.
Een huisdier uit het buitenland
Er zijn veel buitenlandse asieldieren of zwerfdieren die online worden aangeboden. Deze dieren zijn vaak in het verleden verwaarloosd of mishandeld en hebben al veel meegemaakt. Soms kan dit problemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld gezondheidsklachten door bepaalde ziektes die ze opgelopen hebben. Ook kunnen gedragsproblemen voorkomen door slechte socialisatie. Wil je toch graag een dier uit het buitenland adopteren, ga dan op zoek naar een organisatie die de dieren laat testen op bepaalde ziektes en ze bijvoorbeeld in gastgezinnen plaatst in Nederland. Zo kun je een dier vooraf al bezoeken om kennis te maken en te kijken of er een match is. Honden en katten mogen pas naar Nederland gehaald worden als ze een chip en een geldige vaccinatie tegen rabiës hebben. Deze vaccinatie mag pas op 12 weken leeftijd gegeven worden, daarna is er een wachttijd van 3 weken. Een dier moet dus minimaal 15 weken zijn voordat het naar Nederland komt. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk eraan dat er ook in Nederland genoeg dieren zijn die op zoek zijn naar een nieuw baasje.
Wees kritisch
Als je eenmaal hebt besloten om bij een dier te gaan kijken, dan is het verleidelijk om meteen in te stemmen en het dier mee naar huis te nemen. Een dier is echter geen impulsaankoop! Zorg dat je niet alleen oog hebt voor hoe leuk en schattig het dier is, maar let heel goed op de manier waarop de dieren gehuisvest zijn en of er een goede hygiëne is. Kijk ook naar de verzorging van de ouderdieren en de manier waarop er met de dieren wordt omgegaan. Op de volgende punten kun je specifiek letten:
- Een dier hoort een goed verzorgde vacht, schone ogen, oren, neus en achterkant en normale ontlasting te hebben. Ook moet de ademhaling gemakkelijk gaan. Kijk of het dier alert op zijn omgeving reageert en goed kan lopen. Let ook op of het dier naar je toe komt en niet bang is.
- Vraag na of het dier gevaccineerd is en behandeld wordt tegen vlooien en wormen. Dit verkleint de kans op ziektes en infecties.
- Let goed op de manier waarop het dier is gehuisvest. Als er heel veel dieren bij elkaar in een kleine ruimte zitten, is dit vaak geen goed teken. Ook slechte hygiëne en weinig contact met mensen of andere dieren kunnen nadelige gevolgen hebben.
- Wettelijk gezien moeten honden en katten minimaal 7 weken oud zijn als ze weggaan bij het moederdier. Doe dus altijd goed navraag naar de leeftijd!
- Bij bepaalde rassen is het verplicht of aanbevolen vanuit de rasvereniging om de ouderdieren te testen op veelvoorkomende aandoeningen. Natuurlijk geeft dit geen garantie dat alle nakomelingen helemaal gezond zijn, maar er is wel een kleinere kans dat het dier later de ziektes krijgt waarop is getest. Doe hier altijd navraag naar als je een rasdier gaat kopen.
Een goede fokker vindt het belangrijk dat zijn dieren een goed nieuw thuis krijgen en bij de juiste mensen terecht komen. Heb je geen goed gevoel bij een adres, maak dan de beslissing om het dier niet te kopen. Door dit wel te doen zal de fokker namelijk niet stoppen en dus zal er binnen de kortste tijd weer een nieuw zielig dier zitten. Wil je nog meer informatie over dit onderwerp, neem dan een kijkje op de website van het LICG: https://www.licg.nl/het-aanschaffen-van-een-huisdier/
Geef een reactie