In het voorjaar maken veel vogels een nestje en worden er weer veel jonge vogeltjes geboren. Bij ons in de kliniek worden regelmatig jonge vogels gebracht die uit het nest zijn gevallen. Soms is het juist beter om een jonge vogel niet te verplaatsen. We leggen je uit waarom. 

Vliegtraining

In de lente komt het regelmatig voor dat vogels op de grond onder een boom zitten. Vaak wordt er dan gedacht dat de vogel uit het nest is gevallen en teruggezet moet worden, maar dat is niet altijd het geval. Dit zijn vaak nestverlaters, oftewel vogels die nog moeten leren vliegen en ‘vliegtraining’ van hun ouders krijgen! De ouders voeren hun jonge vogels net zo lang op de grond, totdat ze zelf kunnen vliegen. Na een aantal dagen vliegen de jonge vogels vanzelf uit. 

Wat als er direct gevaar is? 

Zit er een nestverlater op de grond in je tuin, maar heb je bijvoorbeeld een kat of hond in huis? Dat is natuurlijk een gevaarlijke situatie voor de jonge vogel. Je kunt het jong dan het beste naar een veilige plaats in de buurt brengen, bijvoorbeeld in de dakgoot of onder een heg. Probeer je kat eventueel een tijdje binnen te houden en houd je hond aangelijnd. 

Wanneer hebben vogels wel direct hulp nodig? 

In sommige gevallen heeft een vogel wel meteen hulp nodig, bijvoorbeeld als de vogel: 

  • Gewond is
  • Jong is en nog geen veren heeft en/of de ogen dicht heeft
  • Jong is en de ouders zorgen er niet voor
  • Ergens tegenaan gevlogen is en na een uur nog steeds versuft is

Let op: dit zijn slechts een paar voorbeelden. Neem bij twijfel altijd contact op!

Wij werken nauw samen met Vogelopvang Utrecht. Neem vooral ook een kijkje op hun website, daarop vind je o.a. een stappenplan waarin wordt uitgelegd wat je het beste kunt doen als je een vogel vindt.