De tijd van winterpret staat weer voor de deur! Helaas zal deze winter anders zijn dan voorgaande jaren. Zo kunnen we niet met te grote groepen samenzijn deze feestdagen en mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Een winter vol veranderingen dus. Veranderingen die ook effect hebben op onze huisdieren. In deze nieuwsbrief geven wij jullie tips over hoe we deze winter het beste kunnen doorkomen.

Vuurwerk

Vuurwerk is dit jaar voor het eerst verboden. Desondanks zullen onze huisdieren ook dit jaar misschien wel wat last hebben van de knallen. Op onze website hebben we meerdere tips staan over hoe je vuurwerkangst bij je dier zo veel mogelijk kunt remmen. Een goede manier om vuurwerkangst bij je dier te remmen/voorkomen is bijvoorbeeld om de dieren aan de geluiden te laten wennen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met cd’s met vuurwerkgeluiden, maar tegenwoordig zijn er ook veel apps beschikbaar. Begin vroeg met deze training en heb geduld. Het is de bedoeling dat je dier niet van de geluiden schrikt. Begin daarom op een zacht volume en bouw het volume rustig op. Op onze site staan meer tips voor oud en nieuw. Alvast oefenen met vuurwerkgeluiden? Druk dan op onderstaande link.

Onderkoeling

Onze huisdieren kunnen over het algemeen goed tegen koude temperaturen. Sommige dieren kunnen echter minder goed tegen de kou dan andere dieren. Zo hebben oudere dieren moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Kleine, jonge en dunne dieren en dieren met een dunne vacht verliezen snel lichaamswarmte, waardoor ze sneller onderkoeld kunnen raken. Als jouw huisdier het koud heeft gaat hij rillen, wordt hij rustiger en gaat het ademen moeizaam. Als je denkt dat je dier onderkoeld is neem dan contact met ons op. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo kun je jouw dier naar een warme omgeving brengen en hem inpakken met dekens. Je kunt je dier ook suiker en warm water geven. Voor tuindieren, zoals konijnen en knaagdieren is het belangrijk dat er geen regen of sneeuw in het hok kan komen. Ook kan je extra droog stro aan je dier geven op koude dagen, dit houdt ze warm. Houd ook goed het drinkflesje/bakje van je dier in de gaten. Zorg ervoor dat je dier altijd bij onbevroren drinkwater kan!

Januari, de maand van het afvallen.

De start van het nieuwe jaar is vaak ook een periode waarin mensen veel goede voornemens hebben. Afvallen is iets wat voor veel mensen weer bovenaan het lijstje staat. Helaas mogen veel huisdieren ook wel wat afvallen. Overgewicht komt namelijk bij ongeveer 40% van onze huisdieren voor. Dit kan tot veel medische problemen leiden, zo ontwikkelen honden door overgewicht vaak artrose en ontwikkelen katten door overgewicht vaak diabetes. Het is daarom belangrijk om onze dieren op gewicht te houden. Is jouw dier al iets te zwaar? Dan is het slim om je geliefde viervoeter te laten afvallen. In januari geven wij op onze site 10 tips voor het laten afvallen van onze huisdieren. Wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gevaren van de feestdagen

Rondom de feestdagen zijn er een aantal zaken waar je extra alert op kunt zijn. Zo kunnen rondslingerende voedingsmiddelen (denk aan chocolade, druiven, rozijnen, bepaalde noten, avocado en alle ui-soorten) een gevaar vormen. Ook moet je extra oplettend zijn als je gaat gourmetten. De anti-aanbaklaag van deze plaat bevat een giftige stof die bij vogels ernstige benauwdheidsklachten kan veroorzaken als hij te warm wordt. Ga dus niet gourmetten/grillen in het bijzijn van je vogel, maar zet je vogel in een andere kamer en zorg voor goede ventilatie.

Let ook goed op de kerstversiering. Hang geen eten in de boom waar je huisdier bij kan. Zorg dat de metalen haakjes die je gebruikt om de kerstversiering in de boom te hangen niet los kunnen komen. Als je dier deze haakjes per ongeluk opeet kunnen zij de darmwand doorboren. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Zorg er ook voor dat loslopende dieren niet bij de snoeren van de elektrische kerstverlichting kunnen komen. Neem bij een levensgevaarlijke situatie zo snel mogelijk contact met ons op. Bij veel vergiftigingen geldt: hoe eerder wij er bij zijn, hoe minder risico op nare gevolgen!

Tot slot wensen we iedereen fijne feestdagen en hopen we je samen met jouw huisdier in 2021 weer gezond bij ons op de kliniek te zien!