‘Fear Free’ en ‘Cat Friendly Clinic’: misschien heb je weleens van deze termen gehoord. In onze kliniek passen wij deze concepten zo veel mogelijk toe, maar wat houdt dat precies in? 

Fear Free

Fear Free is een concept uit de Verenigde Staten met als doel om een bezoek aan de dierenarts voor zowel huisdieren als eigenaren zo ontspannen mogelijk te maken. Veel huisdieren vinden het namelijk erg spannend om naar de dierenarts te gaan, waardoor ze stress en angst kunnen ervaren. Een aantal jaar geleden waren eigenaren en dierenartsen zich hier minder bewust van, maar het is inmiddels duidelijk geworden dat wij hier een belangrijke rol in hebben. Als kliniek vinden wij het dan ook belangrijk om een goede behandeling en begeleiding van jouw huisdier te bieden. Om je huisdier zich zo veel mogelijk op zijn gemak te laten voelen, proberen we altijd voor afleiding te zorgen tijdens het onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld door zachtvoer op een likmatje te smeren of een brokje te geven. Ook geven we vaak een lekkere oormassage ter ontspanning als een dier bijvoorbeeld een prikje moet krijgen. We kijken hierbij steeds naar wat voor jouw dier het beste werkt.  

Daarnaast is het fijn om je huisdier van kleins af aan te laten wennen aan de dierenarts en het vervoer naar de kliniek. Dit kan namelijk al best stressvol zijn. Wij leggen je graag uit wat je kunt doen om je huisdier goed voor te bereiden. 

Neem vooral ook een kijkje op de website van Fear Free, waar handige kennisclips te vinden zijn met meer informatie: https://fearfreepets.com/  

Cat Friendly Clinic

Voor de meeste katten is een bezoek aan de dierenarts erg spannend. Katten hebben andere behoeftes dan honden en een ‘cat friendly’ kliniek houdt hier rekening mee. Wij werken toe naar een officiële certificering. In onze nieuwe kliniek zullen we er dan ook zoveel mogelijk aan doen om het dierenartsbezoek voor jouw kat minder stressvol te maken.

Wat doen wij om jouw kat zich ‘zen’ te laten voelen…? 

  • Er is een aparte wachtruimte voor katten, zodat je kat geen last heeft van andere huisdieren. Je kunt je voorstellen dat een vreemde omgeving al spannend genoeg is voor je kat. Als je kat de wachtkamer ook nog moet delen met een dier dat hij/zij als roofdier ziet (bijvoorbeeld een hond), dan geeft dit extra stress.
  • Wij hebben een speciale plek ingericht waar kattenmandjes geplaatst kunnen worden. Het helpt namelijk om het transportmandje op een hoger punt te kunnen plaatsen, zodat je kat zich minder kwetsbaar voelt en overzicht heeft over de ruimte. 
  • Naast een wachtruimte voor katten hebben wij ook een aparte spreekkamer, zodat je kat geen extra stress krijgt van de geur van honden. Deze is speciaal ingericht zodat katten zich prettig voelen. 
  • Er is een aparte opnameruimte voor katten die wat langer bij ons blijven. Je kat komt dan niet in aanraking met andere dieren die de kat stress kunnen geven. De speciale kattenverblijven zijn ruim, verwarmd en geluidsarm.
  • We gebruiken de geurstof Feliway om je kat gerust te stellen.
  • Onze consulten zijn extra lang. We vinden het belangrijk om je kat de tijd te geven om rustig te wennen. 
  • Ons team is getraind in het stressvrij werken met katten en heeft veel kennis van diergeneeskundige zorg specifiek voor katten.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer lezen over ‘Cat Friendly’ werken? Neem dan een kijkje op de website: https://catfriendlyclinic.org/  

Heb je vragen over ‘Fear Free’ of ‘Cat Friendly’? Stel deze dan gerust.