Is het gebit van jouw huisdier gezond? Deze maand gratis controle en 10% korting op een gebitsbehandeling en gebitsverzorgende producten!
Voor je hond, kat of konijn is een goede verzorging van het gebit net zo belangrijk als voor ons. Daarom is het wel goed om het gebit regelmatig te controleren en af en toe te poetsen als dat nodig is. Niet alle eigenaren zijn zich hiervan bewust, dus daarom besteden wij deze maand extra aandacht aan het gebit van je huisdier!
Waarom is het belangrijk om het gebit goed te controleren?
Maar liefst 8 van de 10 honden én 2 van de 3 katten van drie jaar en ouder hebben last van hun gebit. Ernstige gebitsproblemen die gepaard gaan met ontsteking zijn gevaarlijk. De ontsteking kan doorslaan naar een andere plek in het lichaam, waardoor je hond of kat erg ziek kan worden. Bovendien is het niet fijn om je dier met tand- of kiespijn te laten rondlopen! Daarom is het belangrijk om het gebit van je huisdier goed in de gaten te houden.
Ook bij konijnen komen gebitsproblemen regelmatig voor. De tanden en kiezen van een konijn groeien het hele leven door met ongeveer 2 mm per week. Het is daarom erg belangrijk dat het gebit voldoende en regelmatig afslijt. Dit voorkomt dat de snijtanden te lang worden en dat er haakjes op de kiezen ontstaan. Door de juiste voeding te kiezen kun je als een groot deel van het probleem voorkomen.
Hoe kun je gebitsproblemen herkennen?
Er zijn een aantal dingen waar je een gebitsprobleem bij je hond of kat aan kunt herkennen:
- Een slechte adem: een vies gebit kan voor een stinkende lucht uit de bek van je hond of kat zorgen.
- Minder eetlust of knoeien met eten: als je huisdier pijn aan zijn/haar tanden heeft kan dit ervoor zorgen dat hij/zij minder gaat eten. Vaak gaat zacht voer nog wel goed, maar droge brokken zijn minder geliefd. Ook kan het zijn dat je huisdier gaat knoeien met eten.
- Gedragsveranderingen: huisdieren met gebitsproblemen kunnen zich anders gaan gedragen, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van pijn. Je hond of kat kan minder speels of aanhankelijk zijn, of zich een beetje “kribbig” gedragen.
- Bruingele aanslag op de tanden of kiezen: de tanden van je huisdier horen mooi wit te zijn. Als er sprake is van een bruingele verkleuring, dan duidt dit vaak op een gebitsprobleem.
- Rood (bloedend) tandvlees: het tandvlees van je hond en kat hoort ook glanzend en roze van kleur te zijn. Zie je in plaats daarvan een rode kleur en/of is er bloed aanwezig, dan kan dit erop duiden dat het tandvlees van je huisdier ontstoken is. Dit is een teken van een gebitsprobleem.
- Scheve of afgebroken tanden: de stand van de tanden kan afwijkend zijn of er kunnen tanden afgebroken zijn of zelfs missen.
Konijnen met gebitsproblemen hebben net als honden en katten vaak moeite met eten en kauwen, waardoor ze kunnen gaan knoeien met eten. Daarnaast kunnen ze gaan speekselen, waardoor de haren bij de kin nat en plakkerig worden. Ook vermageren, verdikkingen aan de onderkaak, oogontsteking en uitvloei uit de neus kunnen opvallen. Als een konijn helemaal stopt met eten is dit een spoedgeval! Het maagdarmstelsel van een konijn is erg gevoelig, er kunnen snel ernstige klachten optreden. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
Hoe kun je het gebit van je huisdier zelf controleren?
Til de lippen van je hond of kat goed op en trek de mondhoek naar achter zodat je ook de achterste kiezen goed kan zien. Werkt je huisdier niet goed mee, kom dan even bij ons langs om het gebit te laten controleren.
Bij een konijn is het wat lastiger om goed in de bek te kijken. De snijtanden kun je goed zelf controleren door de lip een beetje op te tillen maar kiezen moeten door de dierenarts soms onder narcose bekeken worden. Dit doen we alleen als hier aanleiding voor is.
Wat houdt een gebitsbehandeling in?
Tijdens een gebitsbehandeling van je hond of kat zal het gebit van je dier goed gereinigd, gepolijst en geïnspecteerd worden. Indien nodig kunnen er in overleg röntgenfoto’s gemaakt worden. Aan de hand daarvan beslissen we of er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Dit alles gebeurt onder narcose, zodat je huisdier geen pijn heeft.
Bij konijnen kunnen we onder narcose ook goed röntgenfoto’s maken en het gebit behandelen. Soms kan het nodig zijn haakjes op de kiezen of scheve tanden te corrigeren of kiezen te trekken.
Gebitsproblemen voorkomen
Voor honden en katten hebben wij de volgende adviezen:
- Voor honden geldt: poets regelmatig de tanden. Let op: normale tandpasta die voor mensen is bedoeld bevat fluoride; dit is giftig voor je hond! Poets dus met speciale hondentandpasta en een geschikte tandenborstel. Je hond zal aan het tandenpoetsen moeten wennen, leer dit stapsgewijs aan.
- Heeft je hond weinig tandaanslag? Poets 1x in de week.
- Heeft je hond last van tandplak? Poets minimaal 2x per week.
- Heeft je hond rood tandvlees? Poets dan iedere dag.
- Laat regelmatig het gebit van je huisdier door de dierenarts nakijken.
- Geef brokvoeding in plaats van natvoer, dit is beter voor de tanden van je hond of kat.
- Geef eventueel speeltjes die zijn ontwikkeld om bij te dragen aan het reinigen van de tanden en/of speciale kauwsticks die goed zijn voor het gebit.
Voor konijnen geldt:
- Geef onbeperkt ruwvoer, dit is heel belangrijk voor het goed afslijten van de tanden en kiezen van je konijn! De vezels in het hooi zorgen ook nog eens voor een goede werking van de spijsvertering.
- Zorg dat je konijn niet te veel brokjes (krachtvoer) krijgt. Het hooi zal dan blijven liggen en er is een risico dat je konijn te zwaar wordt.
- Laat je konijn regelmatig even buiten lopen. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat bijdraagt aan de sterkte van de kaakbotten, kiezen en tanden.
In februari 10% korting op een gebitsbehandeling!
In de maand februari geven wij extra aandacht aan het gebit van jouw huisdier. Je bent dan welkom voor een gebitscontrole bij de assistente. Als blijkt dat het nodig is om het gebit te behandelen, dan maken wij daarvoor graag een afspraak met je. Is het al een tijdje geleden dat je bij ons bent geweest met je huisdier? Dan vinden wij het belangrijk dat je eerst op consult komt bij één van onze dierenartsen voor een goede gezondheidscheck van je dier.
Geef een reactie