De meeste honden zijn gek op speeltjes of kluifjes waar ze lekker op kunnen kauwen. Wat veel eigenaren niet weten, is dat het kauwen op sommige speeltjes, zoals tennisballen, voor ernstige gebitsslijtage kan zorgen. Ook bepaalde kluifjes zijn niet goed voor een hondengebit. We leggen je uit welk speelgoed of kauwbot je beter niet kunt geven aan je hond en wat goede alternatieven zijn.
Het gebit van je hond
Als pup heeft je hond nog geen tandjes. Vanaf drie weken oud komen de eerste melkhoektanden door en op zeven weken leeftijd heeft je pup een volledig melkgebit. Op vier maanden oud begint je pup met wisselen naar een volwassen gebit. Het duurt ongeveer twee maanden voordat alle tandjes zijn gewisseld. Vanaf dat moment is het gebit compleet en is het de bedoeling dat de tanden van je hond zijn/haar hele leven meegaan.
Een beetje gebitsslijtage is normaal
Bij iedere gezonde hond treedt wat slijtage op van het gebit, naarmate de hond ouder wordt. Dit komt doordat de tanden en kiezen tegen elkaar aankomen bij het sluiten van de mond, ook wel ‘contactslijtage’ genoemd. Dit is een natuurlijk proces waar niet veel aan te doen is.
Overmatige gebitsslijtage
Door het kauwen op te harde speeltjes of botjes zullen de tanden van je hond een stuk sneller afslijten. Dit kan ervoor zorgen dat er een opening ontstaat naar het wortelkanaal van de tand. In het wortelkanaal lopen de zenuw en het bloedvat van de tand. Op het moment dat dit kanaal beschadigd raakt, kan er een infectie optreden die doorloopt tot in de kaak van je hond. Dit heeft tot gevolg dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is of dat de tand getrokken moet worden.
Wat kan zorgen voor vroegtijdige slijtage van het gebit?
- Tennisballen: tijdens het kauwen zorgt het speeksel van je hond ervoor dat het laagje stof om de tennisbal nat wordt. Er blijft daardoor makkelijk zand in het laagje zitten. Dit werkt net als een schuurpapiertje, dus je kunt je voorstellen dat de tanden van je hond hierdoor makkelijk slijten.
- Te harde kluifjes (keiharde kauwbotten, hertengeweien): harde kauwbotten zorgen voor extra slijtage en kunnen er zelfs voor zorgen dat er tanden afbreken. Dit is erg pijnlijk en moet behandeld worden.
- Harde kunststof (kauw)speeltjes: om dezelfde reden als te harde kluifjes, raden wij ook hard kunststof kauwspeelgoed af.
- Flostouw bij pups: pas op, het melkgebit van een pup is nog niet zo goed bestand tegen trekkracht! Bij het spelen met de flos kan er gemakkelijk een melktandje afbreken. Als dit gebeurt, is dat een spoedgeval en moet deze tand of kies zo spoedig mogelijk onder narcose getrokken worden vanwege infectiegevaar.
Welk speelgoed is wel geschikt voor je hond?
Kauwen is natuurlijk gedrag voor alle honden. Het zorgt voor mentale uitdaging, houdt de kaakspieren sterk en houdt het gebit schoon. Daarom is het wel belangrijk om je hond af en toe een kauwkluif of speeltje te geven. Check bij kauwstrips altijd even of je met je duimnagel een klein krasje kunt maken. Zo weet je dat de kauwstrip niet te hard is en het gebit dus niet kan beschadigen, maar je hond zal wel voldoende lang bezig zijn met het opeten. Je kunt het beste platte strips zonder knopen kopen, sommige honden slikken deze in hun gulzigheid namelijk in één keer door. Met een beetje pech komt dit stukje kauwbot dan vast te zitten in de slokdarm of darmen, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Wat betreft speelgoed, zorg ervoor dat de speeltjes niet van hard kunststof materiaal gemaakt zijn en geef vooral geen tennisballen aan je hond.
Geef een reactie