Grasaren zijn overal te vinden in de zomermaanden en kunnen voor vervelende problemen zorgen bij je hond of kat. Door de scherpe haakjes blijven ze vastzitten in de vacht of huid van je huisdier, wat erg pijnlijk kan zijn. Hierna leggen we precies uit wat grasaren zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen om een grasaar te voorkomen.
Wat is een grasaar precies?
Een grasaar wordt ook wel een ‘kruiper’ genoemd. Het is een lange pluim aan het uiteinde van een grasstengel met scherpe weerhaakjes. Vaak is een grasaar groen van kleur, maar uiteindelijk zal deze uitdrogen, geel worden en in losse zaadjes uiteen vallen. De bijnaam ‘kruiper’ is niet voor niets: een grasaar kan namelijk gemakkelijk blijven hangen in de vacht van je hond of kat en door de huid heen prikken. Door de scherpe weerhaakjes die allemaal in één richting staan, zal de grasaar steeds dieper in de huid kruipen. Grasaren komen vooral voor in de berm en in grasvelden die niet gemaaid worden, maar zijn soms ook op straat te vinden tussen de stoeptegels. Met name van juni tot augustus zijn grasaren overal te bekennen.
Welke symptomen zien we bij een hond of kat met een grasaar?
Tijdens het uitlaten van je hond of het struinen van een kat door een weiland of in een berm kan er zomaar een grasaar blijven hangen. Afhankelijk van waar de grasaar aan je dier blijft hangen zul je bepaalde dingen aan je dier kunnen zien. De meest voorkomende plekken zijn tussen de tenen, in het oor, de neus of keel of in het oog. Als de grasaar tussen de tenen zit, dan is er vaak een wondje te zien, maar soms ook niet. Ook kan de poot gezwollen zijn en kan je hond of kat mank lopen. Bij een grasaar in het oor zal je hond of kat met de kop schudden, aan het oor krabben en soms piepen. Vooral honden en katten met veel haar bij de oren hebben een groter risico. Bevindt de grasaar zich in de neus, dan treedt vaak heftig niezen op. In het oog zien we vaak knijpen en roodheid en kan het oog lelijk beschadigd raken. Bij een grasaar in de keel zal je hond of kat vaak gaan kokhalzen.
Voorkomen & genezen
Heeft je hond of kat ergens een grasaar, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen bij de dierenarts. Als er te lang wordt gewacht, dan kan de grasaar (afhankelijk van de plaats) blijvende schade veroorzaken. Een grasaar in het oor kan bijvoorbeeld het trommelvlies perforeren. Er is dan een operatie nodig om deze te verwijderen.
Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat een grasaar problemen bij je hond of kat gaat veroorzaken. Dit kun je het beste doen door je huisdier regelmatig te controleren. Check dan vooral de vacht en kijk ook goed tussen de tenen. Probeer tijdens het uitlaten van je hond velden met grasaren te ontwijken.
Geef een reactie