Wellicht herken je dit wel: tijdens het aaien van je hond of kat voel je ineens een klein bultje. Je probeert het weg te vegen, maar dat lukt niet. Je kijkt nog eens goed en ziet dat het een teek is!

Een teek herkennen

Teken zijn parasieten die zich vastbijten in de huid van dieren of mensen en zich volzuigen met bloed. Hierbij kunnen ze vervelende ziektes overdragen. Je kunt een teek herkennen aan zijn ovale vorm, zwartbruine of grijze kleur en acht pootjes. Teken kunnen heel erg klein zijn en vooral bij langharige dieren zijn ze dan ook lastig te vinden. Ze bevinden zich vaak in hoog gras of struiken, dus met name tijdens een wandeling kan je hond of kat een teek oplopen. 

Hoe verwijder je een teek?

Heeft jouw hond of kat een teek, dan kun je deze het beste zo snel mogelijk weghalen. Dit lukt het best met een speciale tekenpincet of tekenhaakje. Deze zijn bij onze kliniek verkrijgbaar. Met een normale pincet loop je het risico dat je de teek kapot knijpt. 

  • Als je een tekenhaakje gebruikt, schuif de teek dan voorzichtig in het haakje. Draai vervolgens het haakje met de klok mee zodat de teek loskomt.
  • Bij een tekenpincet is het belangrijk dat je de teek zo dicht mogelijk bij zijn kop vastpakt en met een draaiende beweging probeert los te halen.

Let goed op dat je de teek in zijn geheel verwijdert, als de kop of monddelen achterblijven kan dit gaan ontsteken. Ontsmet eventueel na het verwijderen van de teek het wondje met wat betadine.

Na het verwijderen

Er kan een bultje ontstaan op de plek van de beet, dit is een reactie van de huid en trekt vanzelf weer weg. Houd goed in de gaten of de huid rondom de tekenbeet niet rood wordt na het verwijderen van de teek. Als dit wel het geval is, kom dan even langs bij onze kliniek. Om de kans te verkleinen dat je hond of kat wordt gebeten door een teek, zijn er anti-tekenmiddelen verkrijgbaar. Wij geven je hier graag advies over.