Het komt wel eens voor dat je als eigenaar een vreemd bultje opmerkt bij je huisdier. Wat zou dit kunnen zijn, heeft je huisdier er last van en is het gevaarlijk? 

Mogelijke oorzaken

Een bultje bij je huisdier kan heel veel verschillende oorzaken hebben: 

  • Vetbult (lipoom): een vetbult komt vooral voor bij honden en is een goedaardige ophoping van vetcellen. 
  • Abces: een abces is een met pus gevulde holte. Dit kan bij een hond bijvoorbeeld ontstaan door het spelen met een stok. Een splinter kan blijven steken en gaan ontsteken, met een abces tot gevolg. Bij katten zien we vaak een abces op de wang als gevolg van krab- of bijtwond. 
  • Cyste: een cyste is een met lucht of vloeistof gevulde holte. Bij honden kan bijvoorbeeld een speekselkliercyste ontstaan, die zichtbaar is als een dikke bult in de hals. 
  • Tumor: een tumor is een goed- of kwaadaardig gezwel dat op verschillende plekken op het lichaam kan ontstaan. Dit zien we vaak bij oudere huisdieren. Stel er is sprake van een tumor, dan is het belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen om welk type tumor het gaat. Dit vertelt ons namelijk wat het risico is dat de tumor uitzaait en op andere plekken in het lichaam problemen zal geven. 

Onderzoek bij de dierenarts

Heb je een bultje ontdekt bij jouw huisdier, dan is het altijd verstandig om daar zo snel mogelijk door een dierenarts naar te laten kijken. Om een idee te krijgen van wat het bultje zou kunnen zijn, zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten. De locatie geeft al een belangrijke aanwijzing. Daarnaast kan een bult geleidelijk of juist heel plotseling ontstaan en soms ook wisselen in grootte. Het is ook goed om te kijken of het bultje hard of zacht is, wel of niet verplaatsbaar en goed omlijnd is of juist niet. Ten slotte is het belangrijk om te beoordelen of het bultje pijnlijk is of dat je huisdier er niet zoveel last van heeft.

Deze informatie geeft een goed beeld van wat er aan de hand zou kunnen zijn, maar aan de buitenkant kunnen we niet zien of het bultje kwaadaardig is of niet. Om daarachter te komen, prikken we het bultje aan met een dunne naald en halen wat weefsel weg. Dit kan zonder verdoving tijdens het spreekuur gedaan worden. Vervolgens bekijken we de cellen onder de microscoop. Dit geeft informatie over of er sprake is van een ontsteking of eerder verdenking voor een tumor. Eventueel worden de afgenomen cellen nog opgestuurd naar het laboratorium, waar de patholoog verder naar de cellen zal kijken. 

Bultje verwijderen

Afhankelijk van de diagnose zullen we in overleg met jou besluiten om het bultje wel of niet weg te halen. Veel bulten zijn onschuldig en kunnen gewoon blijven zitten. Is er echter sprake van een kwaadaardige tumor, dan is het verstandig om deze te laten verwijderen. De locatie bepaalt of dit wel of niet mogelijk is. Als de tumor zich op een gunstige locatie bevindt, dan kunnen we deze operatief weghalen. Soms is het nodig om voor een operatie verder onderzoek te doen naar eventuele uitzaaiingen in bijvoorbeeld lymfeknopen, longen, lever of milt. Verder is het belangrijk om te weten of de tumor mooi afgerond is of met allemaal uitlopertjes in het omliggende weefsel groeit. In het laatste geval moeten we de tumor heel ruim verwijderen. Soms zit een tumor op een plek die heel lastig te opereren is. Het is dan belangrijk om te weten of de tumor gevoelig is voor bestralings- of chemotherapie. Hiervoor kunnen wij je doorverwijzen naar een specialist.