In de periode april tot en met september worden de hoogste aantallen teken waargenomen. Teken zijn mijten die zich nestelen in de huid en bloed opzuigen. Ze bevinden zich in hoog gras of struiken en kunnen verschillende ziektes overbrengen waar je huisdier last van kan hebben. Nog belangrijker is dat teken ook voor mensen erg gevaarlijk zijn.

Enkele voorbeelden van ziektes bij honden zijn:

  • Ziekte van Lyme (Borreliose): deze ziekte wordt verspreid door de Ixodus teek die in Nederland voorkomt. Een enkele keer wordt een hond ernstig ziek door Lyme, maar vooral voor mensen is deze ziekte erg gevaarlijk. Als eigenaar moet je dus oppassen dat je huisdier geen teken bij zich draagt, deze kunnen jou namelijk ook besmetten. 
  • Babesiose: deze ziekte wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet (protozo) Babesia canis. Deze parasiet wordt overgedragen door de Dermacentor teek. Deze teek komt het meest voor in het Middellandse Zeegebied en Frankrijk, maar heeft zich inmiddels ook in Nederland gevestigd. Babesiose hecht aan op de rode bloedcellen van de hond en veroorzaakt daardoor bloedarmoede en andere klachten.
  • Ehrlichiose: de bacterie Ehrlichia wordt ook vooral overgedragen door teken in het Middellandse Zeegebied en zorgt voor vermindering van de witte bloedlichaampjes. 

Wanneer je hond of kat een teek heeft, betekent dit niet dat er gelijk besmetting met één van bovenstaande ziektes heeft plaatsgevonden. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken. Vroege verwijdering van de teek door middel van een tekentang verkleint de kans op het ontwikkelen van klachten. Wel is het goed om je hond en kat preventief met een anti-teken middel te behandelen. Gaat je hond mee naar het buitenland? Let dan extra goed op.

Hoe verwijder je een teek bij je hond? 

  • Pak de teek met een speciale tekentang zo dicht mogelijk bij de huid beet.
  • Maak een draaiende beweging, de teek komt dan in zijn geheel los. Mocht het niet lukken om de teek in één keer te verwijderen, haal de rest van de teek dan alsnog weg. Er kan anders een ontsteking ontstaan. 
  • Was de plek van de beet met water. Het kan zijn dat er het plekje een beetje ontstoken raakt, maar dit gaat vanzelf weer over. Zo niet, neem dan contact op met de dierenarts.

Niet alle honden worden ziek van een tekenbeet, maar het is wel belangrijk om de symptomen van ziekte na een tekenbeet te kunnen herkennen, zodat zo snel mogelijk actie kan worden ondernomen. Je huisdier kan last hebben van: 

  • Minder eetlust
  • Koorts
  • Pijn
  • Sloomheid
  • Stijfheid of zelfs lichte kreupelheid

Als je deze verschijnselen waarneemt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Ook voor mensen kan een tekenbeet gevaarlijk zijn, let dus zelf ook goed op of je niet gebeten bent na bijvoorbeeld het uitlaten van je hond!

Meer weten over hoe je het beste teken kunt bestrijden bij je huisdier? Klik dan verder!