Zodra het voorjaar weer begint, krijgen veel mensen last van schoonmaakkriebels. Niet alleen in huis, maar ook buiten in de tuin wordt alles weer netjes gemaakt. Voor katten kan deze grote schoonmaak helaas minder goed uitpakken. Sommige schoonmaakmiddelen, zoals groene aanslagreiniger, zijn namelijk erg giftig voor je kat.
Wat maakt groene aanslagverwijderaar giftig?
Groene aanslagreiniger is een middel dat vaak wordt gebruikt bij het schoonmaken van de tuin. Het zorgt ervoor dat aanslag op bijvoorbeeld tegels, het balkon of de tuinset op een gemakkelijke manier verwijderd kan worden. Bepaalde stoffen in het middel zijn echter gevaarlijk voor je kat. Na het reinigen van je tuin, blijven er resten van de stof achter. Als katten over de schoongemaakte tegels lopen, komt het middel op hun pootjes of vacht terecht. Wanneer ze zichzelf vervolgens wassen, krijgen ze het middel binnen. Of ze likken het direct van de tegels op.
Hoe herken ik vergiftiging bij mijn kat?
De werkzame stoffen in groene aanslagreiniger hebben een bijtende werking. Katten die het middel binnen hebben gekregen, kunnen:
- Kwijlen
- Niet meer willen eten
- Zweren en blaasjes op de tong of in de mond krijgen
Vaak valt het niet meer willen eten als eerste op. De zweren en blaasjes in de mond van je kat zorgen namelijk voor pijn, waardoor katten minder gaan eten of helemaal stoppen met eten. Katten die veel van het middel hebben binnengekregen kunnen zelfs zweren in de maag of darmen krijgen.
Wat te doen bij (mogelijke) vergiftiging met groene aanslagverwijderaar?
Neem direct contact op met de dierenarts of spoedkliniek als je het vermoeden hebt dat je kat groene aanslagverwijderaar heeft binnengekregen! Neem de verpakking van het product mee naar de kliniek of maak er een foto van, zodat de dierenarts precies weet om welk middel het gaat.
Er zijn een aantal dingen die je zelf al zou kunnen doen als eerste hulp:
- Bel indien mogelijk direct de dierenarts voor advies.
- Zit het schoonmaakmiddel in de vacht? Probeer dit er dan voorzichtig af te knippen. Pas daarbij goed op dat je de huid van je kat niet beschadigt. Zorg ervoor dat voordat je je kat wast, de giftige middelen zo veel mogelijk uit de vacht verwijderd zijn.
- Maak de vacht en pootjes van je kat schoon met lauwwarm water en eventueel dierenshampoo.
- Maak de vacht van je kat goed droog na het wassen.
Hoe kun je dit voorkomen?
Gebruik bij voorkeur geen groene aanslagreiniger in je tuin, maar ga op zoek naar alternatieve manieren om je tuin weer netjes te maken. Gebruik bijvoorbeeld heet water en een harde borstel om de aanslag weg te schrobben of een hogedrukreiniger. Werkt dit niet voldoende, ga dan op zoek naar een commerciële reiniger die niet schadelijk is voor planten en dieren. Gebruik je toch een reguliere groene aanslagverwijderaar, let dan heel goed op je kat tijdens het schoonmaken en zorg dat je kat uit de buurt blijft! Bewaar het product buiten bereik van je kat en spoel heel goed na met water om resten te verwijderen, voordat je dier weer toegang heeft tot het behandelde gebied.
Geef een reactie