Als honden geaaid willen worden, duwen ze maar al te graag hun natte neus tegen je aan. Met die neus kunnen ze heel goed ruiken, wel honderd keer beter dan wij! Waarom is dat eigenlijk zo en welke voordelen heeft dit? We leggen het je uit. 

Anatomie van de hondenneus

De hondenneus ziet er heel anders uit dan die van ons. Honden hebben een lange snuit en hun neus heeft in verhouding een veel groter oppervlak. Dit is bedekt met slijmvlies, waar zich reukcellen bevinden. Honden hebben wel 12 keer zoveel reukcellen als mensen! Je kunt je dus wel voorstellen dat ze daardoor veel beter kunnen ruiken dan wij.

Verschillende geuren

Honden kunnen goed verschillende geuren van elkaar onderscheiden. Geurmoleculen moeten door het slijmvlies in de neus heendringen om uiteindelijk bij de geurreceptoren terecht te komen, die het signaal doorsturen naar de hersenen. Het ene geurmolecuul doet dit sneller dan de andere, waardoor verschillende geuren al in de neusholte worden voorgeselecteerd. 

Speurneus achterna

Een hond is in staat om ‘stereo’ te ruiken, dit betekent dat ze aanvoelen of een geur van links of rechts komt. Op deze manier kunnen ze de richting van een geurspoor beoordelen. Er gaat een signaal naar de hersenen, die het geurspoor interpreteren. Bij een hond is het deel van de hersenen dat geur verwerkt 10 keer zo groot als bij de mens. Ze hebben dus een enorme hersencapaciteit om alle geuren die binnenkomen te registreren.  

Handig zo’n goede neus!

Het komt goed van pas dat honden zo goed kunnen ruiken. Met een goede training zijn honden in staat om andere dieren, voorwerpen en mensen op te sporen. Honden worden bijvoorbeeld ingezet bij de douane voor het opsporen van drugs. Uit recente onderzoeken is gebleken dat honden zelfs ziektes kunnen opsporen bij mensen. In een vroeg stadium kunnen getrainde honden bepaalde vormen van kanker ruiken bij mensen. Ook kunnen honden getraind worden om patiënten met diabetes te begeleiden. Ze geven het dan aan als ze ruiken dat het bloedsuikerniveau van de patiënt te laag is. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarbij het goede reukvermogen van honden van pas komt.