Door de corona-pandemie kan het knuffeldierenspreekuur met dierendag dit jaar helaas niet doorgaan. Natuurlijk willen wij wel dat alle dieren een leuke dierendag krijgen! Daarom geven wij 10 tips om jouw dier met dierendag extra te verwennen!

1. Taart of Koekjes

Maak een taart of koekjes voor je huisdier. Natuurlijk moet een dier geen taart of koekjes van slagroom of suiker krijgen, maar er zijn ook veel gezondere gebakjes die je kan maken. Denk aan een groentetaart voor je cavia of konijn of maak je eigen hondenkoekjes! Op internet staan veel lekkere voorbeelden, zoals deze hondentaart.

2. Dozenkasteel

Maak een dozenkasteel voor je huisdier. Katten, honden en knaagdieren kunnen hartstikke veel plezier beleven aan een paar oude dozen. Maak bijvoorbeeld een kasteel van kartonnen dozen zoals op dit filmpje. Met een schaar of een mes kun je mooie raampjes en openingen maken. Zorg dat je het kasteel wel stabiel maakt, zet de zwaardere dozen daarom altijd onderop en bevestig de dozen met sterk tape. Voor knaagdieren kun je ook een leuk doolhof maken met bijvoorbeeld wc-rolletjes en keukenpapier!

3. Een Knaaghuisje

Maak een leuk knaaghuisje voor jouw huisdier. Hier kun je weer kartonnen dozen voor gebruiken, maar ook wilgenhout is hier heel geschikt voor. Zet de onderdelen met natuurlijke materialen zoals sisal of hennepvezel touw aan elkaar. Zo kan je dier knagen zonder schadelijke materialen binnen te krijgen.

4. Een dagje eropuit

Neem je hond een dagje mee naar het strand of het bos. Zo kan hij zich helemaal uitleven door te rennen op het strand of te plonzen in een meer. Wist je dat er ook speciale hondenspeeltuinen zijn? Hier kan jouw hond zich helemaal uitleven!

5. Eigen agility parcours

Een andere leuke activiteit voor jouw hond is een agility parcours afleggen. Maak een behendigheidsparcours in jouw tuin of op een grasveld. Je kan bijvoorbeeld takken en pionnen gebruiken om slalommen en hordes te maken. Wist je dat konijnen en knaagdieren het ook heel leuk kunnen vinden om te springen, rennen en door tunnels te lopen? Ook voor knaagdieren en konijnen kun je dus een parcours bouwen. In deze video leert konijn Bram om over een hindernis te springen.

6. Borstelbeurt

Sommige huisdieren vinden het hartstikke fijn om lekker geborsteld te worden. Geef je dier op dierendag een lekker uitgebreide borstelbeurt om hem/haar extra te verwennen.

7. Nieuw Speeltje

Je kunt ook een nieuw speeltje voor jouw huisdier maken. Of je nou een hond, een kat, een konijn of een knaagdier hebt, op YouTube en Google kun je veel voorbeelden vinden zoals deze speeltjes voor jouw knaagdier.

8. Nieuwe mand of kussen

Na al dat spelen en rennen is jouw huisdier wel een beetje moe geworden. Verwen jouw dier met een nieuwe mand of kussen zodat hij weer heerlijk comfortabel kan slapen.

9. Bezoek de kinderboerderij

Naast het verwennen van je eigen huisdier kun je ook andere dieren verwennen op dierendag! Ga bijvoorbeeld eens langs de kinderboerderij om daar met de dieren te knuffelen.

10. Vogelhuisje

Naast onze huisdieren zijn er ook veel vogels die op dierendag extra verwend mogen worden. Maak bijvoorbeeld een eigen nestkastje of maak een lekkere snack met zaden voor de vogels in je tuin.