De eerste sneeuw is alweer gevallen en in de heerlijke frisse lucht kunnen we weer volop genieten van het mooie winterweer! Onze huisdieren weten zich gelukkig vaak ook goed aan te passen aan deze veranderende omstandigheden. Maar speciaal in de winter zijn er een aantal zaken waar we extra op kunnen letten.

Honden

  • Goed beschermd de kou in

In de winter kan het heerlijk zijn om in de frisse buitenlucht te zijn met uw hond en om samen te genieten van lange wandelingen. Het is dan wel belangrijk om te voorkomen dat uw dier het koud krijgt. Vooral dunbehaarde rassen en oude/zieke honden krijgen het eerder koud, een dekje als bescherming tegen bijvoorbeeld vrieskou kan dan erg fijn zijn. Daarnaast is een natte vacht voor iedere hond een risico om sterk af te koelen, vermijd dat dus zo veel mogelijk in de winter. Verder is het goed om te weten dat het in een auto gelijk sterk afkoelt wanneer deze stilstaat.

  • Sneeuwballen

Samen spelen in de sneeuw, een sneeuwpop maken en natuurlijk sneeuwballen gooien, het is winter! Alleen het laatste, sneeuwballen gooien, kan ertoe leiden dat uw hond veel sneeuw opeet en daardoor mogelijk maag- en darmklachten krijgt. Gooi dus liever een balletje naar uw hond in plaats van met sneeuwballen.

  • Verdwalen

Hoewel het niet vaak gebeurt, is een sneeuwtapijt altijd een mooi gezicht! Wel kan een dik sneeuwpak ertoe leiden dat geursporen eerder verdwijnen, waardoor het kan gebeuren dat uw hond verdwaalt. Daarom is het belangrijk dat uw dier gechipt (en goed geregistreerd) is, zodat u uw huisdier snel terug kunt vinden wanneer hij of zij verdwaalt.

  • Het ijs op

Aangezien honden niet kunnen inschatten of het ijs dik genoeg is om op te lopen, zult u daar waakzaam op moeten zijn. Het gevaar van ijs is namelijk dat wanneer een dier erin zakt, ze er zelf zeer moeilijk uit kunnen komen. Onderkoeling leidt dan tot stijve koude spieren die niet meer functioneren, daarnaast hebben ze weinig houvast op afbrokkelend ijs. Ook kan een door het ijs gezakt dier een risico vormen voor mensen die hun dier proberen te redden.
Let dus goed op wanneer uw dier in de buurt van ijs komt en leer hem bijvoorbeeld te wachten tot u aangeeft dat hij op het ijs mag.

  • Pekel/strooizout

Het pekel/strooizout wat gebruikt wordt om wegen en fietspaden ijsvrij te houden, kan bij uw hond leiden tot irritatie van de zoolkussentjes. Het zout zorgt er namelijk voor dat deze uitdrogen en zo ontstaan er barstjes en kloven. Dit kunt u voorkomen door de pootjes voorafgaand aan een wandeling buiten, in te smeren. Hiervoor kunt u Vetramil Paw Wax gebruiken, een verzorgende zalf, deze is bij ons in de kliniek verkrijgbaar.

  • Wees verlicht!

Zorg ervoor dat uw hond in het donker goed zichtbaar is, dit kan door een lampje aan de halsband te bevestigen. Deze lampjes kunt u bij ons aan de balie kopen, of misschien heeft u al wel een lampje bij onze Lichtjeswandeling gekregen!

  • Hoeveel voer geven?

In de wintermaanden zijn veel dieren, net als mensen, minder actief. Het is dan verstandig om de hoeveelheid voer die uw dier krijgt, iets te verminderen zodat uw dier geen overgewicht krijgt. Honden die veel buiten zijn kunnen juist beter wat extra voer krijgen, omdat warm blijven meer energie kost.

  • Antivries

Hoewel het niet vaak voorkomt, is het wel goed om te weten dat antivries, wat bijvoorbeeld kan lekken uit uw auto, voor uw huisdier erg giftig is! Vooral honden vinden de zoete geur van antivries (ethyleenglycol) erg lekker en drinken het dus graag op. Wanneer u het vermoeden heeft dat uw hond of kat antivries heeft binnengekregen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen!

  • Vuurwerk (angst)

Voor veel dieren is de periode met vuurwerk lastig. Daarom hebben we een speciale informatiebrief geschreven over vuurwerk & huisdieren. Kijk hiervoor op onze website.

  • De kerstboom

Laat je hond niet uit het water van de kerstboom drinken. Dit kan maag-darmklachten maar ook problemen met het zenuwstelsel veroorzaken. Dek de bak waar het water in staat dus netjes af. Afgevallen dennennaalden kunnen bovendien ook heel scherp zijn dus ruim ze steeds op en zorg dat ze niet opgegeten worden.

Pas verder op met glazen ballen in de boom!

  • Kerstroos en amaryllis 

Deze beide planten zijn rond de feestdagen en in de winter bij veel mensen populair en ze staan dus ook bij menigeen in de woonkamer. Belangrijk voor u als honden- en katteneigenaar is om te weten dat beide planten erg giftig zijn voor uw huisdier. Zorg er dus voor dat ze niet bij de planten kunnen komen.

  • Vlooien…

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft ook in herfst en winter goede vlooienbestrijding noodzaak. Weliswaar kan tijdens een koude winter de vlo buiten niet overleven maar binnenshuis kunnen vlooien prima overleven. Ook in uw huis! Voor een goed advies op maat helpen wij u graag verder. Zie ook de informatiebief op onze website.

  • Chocola

Het hele jaar door is het oppassen geblazen maar in de winter eten we er nog meer van: chocola. Chocolade bevat de stof theobromine, die erg gevaarlijk is voor honden. Honden kunnen er rusteloos van worden en maagdarmklachten van krijgen, maar ook een verhoogde hartslag en zelfs in coma raken en overlijden. Neem dus gelijk contact op met onze kliniek zodra u vermoedt dat uw hond chocola heeft gegeten! Het kan nodig zijn om uw hond zo spoedig mogelijk te laten braken.

 

Katten

  • Koud weer

Ook met flink koud weer zullen de meeste katten graag naar buiten gaan om door de buurt te struinen. Dat is geen probleem want katten kunnen koudere temperaturen goed aan. Wel is het verstandig om te zorgen dat uw kat zelf kan kiezen om naar binnen te gaan, zodat ze niet in de (vries)kou buiten de deur hoeven te zitten wachten. Een kattenluikje kan hiervoor uitkomst bieden; de kou blijft buiten maar uw kat kan zelf kiezen waar hij of zij wil zijn. Kattenluikjes zijn eventueel met chipsysteem te koop, zo wordt voorkomen dat andere katten ook door het luikje uw huis binnenkomen.

  • Kattenbak

Wanneer uw kat gewend is om buiten zijn behoefte te doen, kan dat lastig zijn wanneer de grond bijvoorbeeld bevroren is. Zorg in zulke perioden dan voor een kattenbak in huis. Ook is het fijn als u de kattenbak wat vaker verschoont, als uw kat vaker binnen is dan in warmere seizoenen.

  • Extra water

Dat zelfde geldt ook voor het waterbakje; zorg voor voldoende vers drinkwater als uw kat nu binnen drinkt vanwege de kou.

  • Minder bewegen=minder eten

Veel katten worden zwaarder in de winter omdat ze veel minder op pad zijn. Pas de hoeveelheid voer daar dus op aan. Bovendien zijn er veel leuke kattenspelletjes te bedenken om je kat in huis te vermaken. Tip: het boek “ 50 kattenspelletjes” van Royal Canin!

  • Bij het motorblok…

Katten hebben in de koude wintermaanden wel eens de neiging om bij het motorblok van een auto te kruipen, vooral als deze lekker warm is na een autorit. Check in de winter, voordat u de auto start, dus of er geen kat onder de motorkap zit. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door even een klopje op de motorkap te geven.

  • Help, vlooien!

Honden en katten dragen dezelfde vlooien bij zich. In de winter overleven ze juist in onze warme huizen en zien we dus vaak uitbraken. Vraag voor een passend ontvlooi advies onze assistentes.

  • De kerstboom

Laat de kat niet drinken uit het water van de kerstboom en pas op met scherpe naalden. Spelen met kerstballen mag, maar niet als ze van glas zijn…

Konijnen

Konijnen kunnen heel goed jaarrond buiten leven, als ze het gewend zijn maken ze in het najaar een dikke wintervacht aan zodat ze de winter goed doorkomen. Extra stro in het binnenhok en het afschermen van de ingang (bijvoorbeeld met een juten zak) is vaak wel fijn voor uw konijn. Mocht u een afscherming maken van ander materiaal, zorg er dan wel voor dat er voldoende frisse lucht het binnenhok in kan stromen.
Bij vorst is het belangrijk om tweemaal daags te controleren of het waterbakje niet bevroren is. Vooral drinkflesjes bevriezen snel, daarom is een waterbakje in de wintermaanden praktischer.

Verder geldt voor buitenkonijnen dat het niet fijn is om regelmatig in uw warme woonhuis te komen, aangezien ze een erg dikke vacht kunnen krijgen. Ze kunnen namelijk niet goed tegen temperatuurswisselingen.

Cavia’s

Cavia’s zijn iets gevoeliger dan konijnen, ze kunnen de meeste tijd van het jaar goed buitenleven alleen als het gaat vriezen hebben ze het moeilijker. Het is daarom verstandig om het hok van uw cavia(‘s) in een schuur te zetten zodat ze het niet koud krijgen. Dit hoeft niet bij een konijn, zij kunnen prima tegen vorst.

Hamster

Sommige hamstersoorten kunnen in de winter in winterslaap gaan. Mocht u twijfelen of uw hamster in winterslaap is, of misschien toch ziek is, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u dan advies geven over wat raadzaam is.

Vogels

  • Wilde vogels bijvoeren?

Bijvoeren van wilde vogels is alleen nodig als het buiten meerdere dagen vriest. Daarbij raden wij u aan om alleen voer te geven wat geschikt is voor wilde vogels. Bijvoorbeeld voedsel met het logo van de Vogelbescherming is geschikt hiervoor.

  • Volièrevogels

Wanneer het koud is, kost het extra energie voor uw vogels om warm te blijven. Geef daarom wat extra voer zodat ze voldoende energie hebben. Daarnaast kan het fijn zijn voor uw vogels als u het hok wat afschermt van wind en kou.

  • Kippen

Bij strenge vorst kan de kam en de oorlellen invriezen. Dit kunt u voorkomen door ze in te smeren met vaseline.

Winteractie:

bij een jaarverpakking ontworming of een 3 maanden set ontvlooiing: Hondenlampje of kattendekentje cadeau!

Dierenkliniek Nieuw Houten wenst u samen met uw huisdier een fijne wintertijd toe!