Wat is schijndracht?
Een vrouwtjeskonijn, oftewel voedster, kan soms net doen alsof ze zwanger is. Dit wordt ‘schijnzwanger’ genoemd en kan ongeveer 16 tot 18 dagen duren. Er zijn verschillende dingen waaraan je kunt merken dat je konijn schijnzwanger is:
- Je konijn bouwt een nest van stro en haar eigen vacht.
- De melkklieren van je konijn worden groter.
- Je konijn gedraagt zich heel beschermend over haar nest. Dit wordt territoriaal gedrag genoemd.
- Soms heeft je konijn ook minder eetlust.
Al deze veranderingen zijn ter voorbereiding op de geboorte van kleine konijntjes. Alleen hoe kan het dat deze veranderingen toch optreden, als je konijn eigenlijk helemaal niet zwanger is?
Waarom wordt een konijn schijndrachtig?
Konijnen krijgen pas een eisprong na stimulatie. Dit kan dekking zijn, maar soms is alleen de aanwezigheid van een mannelijk konijn of het aanraken van de flank al voldoende. Ongeveer 10 tot 12 uur na stimulatie treedt dan de eisprong op. Als het konijn niet gedekt is, dan zal ze dus ook niet zwanger worden, maar er komen door de eisprong wel allerlei hormonen vrij. Die hormonen zorgen ervoor dat je konijn wel denkt dat ze zwanger is. Als gevolg hiervan zal ze haar gedrag aanpassen.
Is mijn konijn drachtig of schijndrachtig?
Het kan natuurlijk ook zijn dat je konijn echt zwanger is. Allereerst kun je voor jezelf nagaan of je konijn in contact is geweest met een mannelijk konijn. Is dit niet het geval, dan kan je konijn ook niet zwanger zijn. Weet je het niet zeker, dan kun je langskomen bij onze kliniek. De dierenarts kan voelen of je konijn drachtig is. Dat kan vanaf 14 dagen na bevruchting van het eitje. Ook kun je je konijn wegen. Een drachtige voedster wordt namelijk iets zwaarder tijdens de eerste twee weken van de dracht. Mocht je twijfelen, dan kun je het beste even afwachten. Schijndracht duurt namelijk ongeveer 16 tot 18 dagen, terwijl de draagtijd van een drachtig konijn 28 tot 32 dagen is.
Hoe kun je schijndracht voorkomen?
Schijndracht kan een konijn veel stress opleveren. Daarnaast is het vaak ook onprettig voor jou als eigenaar en eventuele hokgenoten van je konijn. Gelukkig zijn de meeste konijnen niet of slechts één keer per jaar schijnzwanger, maar bij sommige konijnen treedt dit veel vaker op. Om je konijn weer wat tot rust te laten komen, kun je haar tijdelijk apart zetten in een ander hok. Als je de schijndracht echt wil voorkomen, dan kun je er voor kiezen om je konijn te laten steriliseren. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden, maar gaat makkelijker als het konijn al wat ouder is (> 1 jaar). De eierstokken en de baarmoeder worden dan verwijderd tijdens een operatie.
Wist je dat het laten steriliseren van je konijn veel voordelen heeft?
- Sterilisatie voorkomt dat je konijn op latere leeftijd kwaadaardige kanker in de baarmoeder krijgt.
- Na sterilisatie zijn er minder hormonen in het lichaam van je konijn aanwezig, waardoor ze zich veel rustiger zal gaan voelen.
Geef een reactie