Als pup heeft je hond vast gehoorzaamheidstraining gehad, waarbij je commando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘hier’ hebt aangeleerd. Wist je dat er nog veel meer trainingen zijn die je met je hond kunt volgen? Lijkt het je leuk om jezelf en je hond uit te blijven dagen, dan is hondensport een ideale bezigheid! 

Een behendige hond

Agility is een hondensport waarbij je hond in zo kort mogelijke tijd een parcours met allerlei obstakels aflegt. Je hond moet bijvoorbeeld door een tunnel rennen, door een hoepel springen of slalommen om bij de finish te komen. Ondertussen geef jij aanwijzingen met je stem en door middel van gebaren. Zo werken jullie samen om een snelle tijd neer te zetten. Agility kan recreatief beoefend worden, maar er is ook de mogelijkheid om aan wedstrijden mee te doen. 

Teamwork

Bij flyball is het doel om je hond zo snel mogelijk een parcours bestaande uit vier hindernissen te laten afleggen. Aan het einde van de baan staat een apparaat waar je hond een bal uit kan halen door het met zijn poot te bedienen. Vervolgens springt je hond terug over de hekjes om de bal terug te brengen, een soort estafette dus! Het leuke aan flyball is dat je dit als teamsport kunt beoefenen. Binnen een team van acht honden mogen niet meer dan twee honden van hetzelfde ras ingedeeld worden, wat het uitdagend maakt. Je kunt ook deelnemen aan wedstrijden. 

Vliegen door het bos

Loop jij graag hard? Dan is er niets leuker dan om dit samen met je hond te doen! Bij canicross, ooit begonnen als training voor sledehonden in de zomer, is het doel om zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen over een onverhard pad. Je hond trekt jou aan de lijn vooruit, waardoor je extra snelheid kunt maken. Bepaalde hondenrassen zijn natuurlijk sneller als andere, maar in principe is iedere hond geschikt voor canicross. Deze sport zorgt voor een goed uithoudingsvermogen voor niet alleen je hond, maar ook jijzelf!

Speurneus achterna

Wist je dat een hond een miljoen keer beter kan ruiken dan wij mensen? Ze zijn daardoor heel geschikt voor speurwerk. Er zijn verschillende soorten training: 

  • Speurwerk: werkhonden hebben aanleg voor dit type speurwerk, bijvoorbeeld herders, maar ook andere hondenrassen kunnen soms heel goed speuren. Het is vooral belangrijk dat je hond op de juiste manier gemotiveerd wordt. Er zijn verschillende rasverenigingen die trainingen aanbieden om je daarbij te helpen. Het is de bedoeling dat je hond op zoek gaat naar een bepaald voorwerp op basis van geurherkenning. 
  • Zweetwerk: dit is een speciale speurtraining voor jachthonden. ‘Zweet’ is de benaming voor het bloed van een gewond dier. Honden worden getraind om deze geur te volgen. Bepaalde rassen zoals teckels en terriërs hebben aanleg voor dit type speurwerk.
  • ‘Clean boot’: ‘clean boot’ speuren is het opsporen van een vermist persoon. Tijdens de training loopt een persoon op gewone schoenen zonder speciale luchtjes (‘clean boots’) over een terrein, waarna de hond dit geurspoor zal volgen om de persoon te vinden. Sommige honden zijn zelfs in staat om een persoon in het water op te sporen. 

Dog Frisbee

Vind jouw hond het leuk om te apporteren en te rennen en wil je dit naar een wat hoger niveau tillen? Dan is hondenfrisbee de perfecte sport! Werkhondenrassen zijn het meest geschikt, maar het belangrijkste is dat je hond goed te motiveren is en het leuk vindt. Met wat oefening kun je zelfs aan wedstrijden deelnemen. Wist je dat er zelfs wedstrijden zijn waarbij je een choreografie op muziek bedenkt met de frisbee? Ook zijn er wedstrijden waarbij jij en je hond meer op de technische kant van de hondenfrisbee beoordeeld worden. 

Is mijn hond geschikt?

Bij iedere hondensport gaat het er uiteindelijk om dat je plezier hebt samen met je hond. In principe is iedere volwassen, gezonde hond geschikt, maar je kunt je voorstellen dat sommige typen sport lastiger zijn voor bepaalde hondenrassen. De bouw van je hond heeft veel invloed. Grote zware honden of honden met een lang lichaam en korte poten kunnen bijvoorbeeld niet zo goed springen, waardoor agility minder geschikt is. Een atletisch gebouwde hond met een goed uithoudingsvermogen zal makkelijker de oefeningen doorlopen. Daarnaast speelt het karakter van je hond een grote rol. Als je hond zich lastig kan concentreren, zich niet goed laat belonen of niet graag werkt, dan is hondensport niet de ideale bezigheid voor jullie. Tot slot is het belangrijk dat je zelf voldoende tijd hebt om met je hond te trainen. Wil je je niet aansluiten bij een vereniging of specifieke training, dan kun je natuurlijk ook lekker zelf met je hond gaan hardlopen. Zorg wel altijd dat er een goede warming-up aan vooraf gaat!

Naast de genoemde sporten zijn er nog veel meer hondensporten die je kunt beoefenen. Zoek vooral naar een sport die zowel bij jou als je hond past, dan beleven jullie er samen zeker veel plezier aan!