Bij kerst hoort een versierd huis en de kerstboom kan dan natuurlijk niet ontbreken. Toch brengt een kerstboom stiekem wel wat risico’s mee voor je huisdier. De naalden die van de boom vallen zijn namelijk niet zo onschuldig als ze lijken. In dit artikel lees je er meer over.

O, denneboom…

Dennennaalden zijn giftig voor honden en katten. Zorg dus dat je de water- of voerbak nooit onder de kerstboom neer zet, zodat je hond of kat niet per ongeluk dennennaalden binnenkrijgt. Dit geeft klachten zoals overgeven, diarree en neurologische problemen.

Kerstballen & slingers

Naast de dennennaalden kan ook de versiering van de kerstboom voor problemen zorgen. Kerstballen zijn namelijk heel aantrekkelijk voor je huisdier, met name voor katten. Hoe verleidelijk is het om even een tikje te geven tegen die mooie kerstbal? En hoe makkelijk is het voor je hond om met zijn staart per ongeluk een kerstbal uit de boom te meppen? Glazen kerstballen vallen gemakkelijk kapot en de scherven kunnen de voetzooltjes van je hond of kat lelijk verwonden. Nog gevaarlijker is het als je huisdier een scherf binnenkrijgt. Zorg er dus voor dat je glazen kerstballen hoog in de boom hangt zodat je huisdier er niet zomaar bij kan. Hang onderin plastic kerstballen of andere versiering die niet breekbaar is.

Je kitten in de kerstboom?

Voor kittens is de kerstboom extra interessant, omdat ze nog zo speels zijn. Katten zijn van nature erg nieuwsgierig én ze houden van klimmen. Er is dus niets aantrekkelijker dan een boom in huis met daarin ook nog allerlei glimmende versieringen. Als je kat daar dan vervolgens bij uit de buurt moet blijven, wordt de kerstboom al snel een bron van frustratie. Je kunt dus overwegen om een jaartje geen kerstboom neer te zetten. Op internet zijn hele leuke ideeën te vinden voor een alternatieve kerstboom, bijvoorbeeld een boom gemaakt van plankjes. Mocht je toch echt de kerstboom niet willen missen, zorg er dan voor dat je de boom stevig neerzet en kies voor versieringen die niet kapot kunnen vallen. Hang ook geen engelenhaar (zilveren sliertjes) of kerstkransjes in de boom, beiden zijn namelijk giftig voor je kat.