Als kattenliefhebber wil je je kat natuurlijk een goed thuis geven. Hoe zorg je er nu voor dat je je huis op een katvriendelijke manier inricht? In dit artikel leggen we je uit waar katten precies behoefte aan hebben en hoe je hierop kunt inspelen bij de inrichting van je huis. Zo zorg je ervoor dat je kat een uitstekende leefomgeving heeft. 

Natuurlijk gedrag

In een prettige leefomgeving kan een kat zijn natuurlijke gedrag zoveel mogelijk uitvoeren. Dat betekent dat je kat zich vrij voelt om alle dingen te kunnen doen die ook buiten of in het wild kunnen. Je kat moet onder andere kunnen eten, drinken, zijn behoefte kunnen doen, spelen en uitrusten. 

Belangrijke behoeftes op een rijtje

Hieronder vind je een overzicht van dingen die je huis erg katvriendelijk zullen maken:

  1. Eten en drinken: zorg ervoor dat de voerbak en waterbak schoon zijn en minimaal 2 meter uit elkaar staan. Daarnaast is het goed om meerdere drinkbakken in huis te hebben staan. Je kat zal dan meer drinken, wat goed is voor zijn gezondheid. Qua voer is het belangrijk dat dit aansluit op de behoeftes van jouw kat. Wij geven je hierover graag advies in de kliniek. 
  2. Kattenbak: een kat moet op verschillende plekken kunnen poepen en plassen. Het advies is dan ook om twee kattenbakken per kat in huis te hebben. De kattenbakken kunnen het beste dagelijks verschoond worden en op verschillende plekken in het huis staan. Kies een vulling die jouw kat fijn vindt. Voor de meeste katten is dit kattengrit. 
  3. Krabben: dit is natuurlijk gedrag voor je kat. Zorg dus voor een krabpaal of krabplank in huis. Wist je
   dat de ene kat een voorkeur heeft voor een verticale krabpaal en de ander voor een horizontale krabpaal? Probeer te ontdekken wat jouw kat het fijnste vindt. 
  4. Verstopplekjes: zorg voor voldoende verstopplekjes in huis voor je kat. Katten houden over het algemeen niet van drukte en vinden het dan ook fijn om hier even aan te kunnen ontsnappen. Denk bij een verstopplek bijvoorbeeld aan een kartonnen doos, of juist een hoge paal waarop je kat overzicht kan houden. Dit is ook een fijne slaapplek voor je kat. 
  5. Kattenluik met chip: dit houdt vreemde katten buiten. Het binnenkomen van andere katten in het territorium van jouw eigen kat kan veel stress opleveren. Door een kattenluik aan te schaffen die op een chip reageert voorkom je dit probleem.
  6. Nieuwe prikkels: katten houden van uitdaging. Je kunt je kat blijven uitdagen door af en toe speeltjes te wisselen en nieuwe verstopplekjes te creëren. Zorg er ook voor, als dat mogelijk is, dat je kat lekker naar buiten kan kijken.
  7. Vermijd giftige huishoudelijke voorwerpen: bepaalde huishoudelijke producten zijn giftig voor je kat. Met name schoonmaakproducten, geneesmiddelen zoals paracetamol en ibuprofen, antivries, rattengif en lelies zijn erg schadelijk voor je kat. Pas ook op met chocolade, dit is niet alleen voor honden, maar ook voor katten erg giftig.
  8. Wel/geen andere katten: de ene kat is erg sociaal en heeft behoefte aan een speelkameraadje, terwijl de andere kat juist erg veels stress krijgt van nog een huisbewoner. Kijk dus goed naar de behoeftes van jouw kat wanneer je overweegt om een nieuwe kat erbij te nemen. 

Door bovenstaande dingen toe te passen en rekening mee te houden in jouw huis, zorg jij ervoor dat je kat het helemaal naar zijn zin heeft bij jou en zich veilig voelt.

Wil je meer weten over hoe je je huis zo katvriendelijk mogelijk kunt maken? Neem dan contact op met onze kliniek, wij geven je graag advies.