Pepernoten, kerstkransjes, oliebollen… Deze en heel veel andere lekkernijen zijn niet weg te denken tijdens de feestdagen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huisdieren is al dat snoepgoed erg verleidelijk. Laat je huisdier echter niet zomaar meegenieten, want al dat lekkers is niet gezond en soms zelfs giftig. Hieronder vind je een overzicht van etenswaren die je ver uit de buurt van je hond of kat moet houden:

Chocolade

Chocolade bevat cacao. Hierin zit het stofje theobromine, wat door honden veel langzamer wordt afgebroken dan door mensen. Als je hond chocolade binnenkrijgt, dan stapelt deze stof zich snel op in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je hond erg ziek wordt. Symptomen als braken, diarree en uiteindelijk epileptische aanvallen en hartritmestoornissen treden dan op. Vooral pure chocolade is gevaarlijk, dit bevat namelijk het meeste cacao. Een kleine hond kan na het eten van drie pure chocolade eitjes al milde klachten van vergiftiging krijgen. Pas dus op met kerstkransjes en andere feestelijke chocolaatjes!

Druiven (met pitjes), krenten & rozijnen

Een stukje kerststol of oliebollen met krenten over? Geef dit dan niet aan je hond of kat! Rozijnen en krenten zijn namelijk erg giftig. Niet iedere hond en kat is even gevoelig, maar bij een hond van 10 kilogram kan het eten van 30 gram rozijnen al verschijnselen van vergiftiging geven. Ook druiven met pitjes zijn giftig voor honden en katten. Klachten zoals braken, diarree, sloomheid, veel drinken en rillen treden al snel op. Uiteindelijk kunnen de nieren van je hond hun werk niet meer goed doen en kan je hond of kat overlijden.

Verschillende noten

Onder andere walnoten, amandelen en cashewnoten bevatten veel vet en kunnen daardoor voor braken en diarree zorgen. Uiteindelijk kan de alvleesklier ontstoken raken. Geef je hond of kat dus maar geen handje borrelnootjes.

Mocht je huisdier toch per ongeluk een stuk chocolade of iets anders giftigs hebben gegeten, neem dan altijd even contact op met onze kliniek. Hoe sneller er iets gedaan kan worden, hoe beter!

Waar kun je je huisdier wel blij mee maken?

Gelukkig zijn er een hoop lekkernijen waar je je huisdier wel blij mee kunt maken. Tijdens de feestdagen mag je huisdier namelijk ook best wat extra verwend worden. Bij de dierenwinkel zijn talloze lekkere snoepjes en kauwbotten te koop. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf de keuken in te gaan! Hieronder vindt je een recept voor heerlijke hondenkoekjes

Appel wortel koekjes voor je hond

Ingrediënten:

 • 160 gram rijstmeel
 • 90 gram havermout
 • 1 tl kaneel
 • 112 gram appelmoes
 • 64 gram fijngehakte wortel
 • 2 eieren
 • 3 el appelstroop

Stap voor stap uitleg:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Pak een kom en schep daarin het rijstmeel, de havermout en kaneel door elkaar.
 3. Meng in een aparte kom de appelmoes, wortel, eieren en appelstroop.
 4. Maak een kuiltje in de kom met het meel en voeg daar het mengsel met appelmoes aan toe.
 5. Roer alles goed door elkaar.
 6. Bekleed een bakblik met bakpapier en schep met een theelepel kleine bolletjes van het mengsel op het bakpapier.
 7. Stop het bakblik in de oven en bak de hondenkoekjes voor ongeveer 20 minuten totdat ze goudbruin zijn.
 8. Als de koekjes goed afgekoeld zijn, is het tijd voor je trouwe viervoeter om ze te proeven. Eet smakelijk!

Deze beloningen zijn ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast en 4 maanden in de vriezer.

Wortel banaan koekjes voor je konijn

Op de website van Laura’s Bakery is een heerlijk recept voor konijnensnoepjes te vinden.

Tonijn snoepjes voor je kat

Op de website van How to Cat is een heerlijk recept voor kattensnoepjes te vinden.