Uit onderzoek is gebleken dat 20 procent van de huisdiereigenaren in 2022 een behandeling voor hun dier heeft uitgesteld vanwege financiële redenen. 16 procent heeft vanwege de kosten een behandeling helemaal niet laten uitvoeren of een bezoek aan de dierenarts vermeden. Is het verzekeren van je huisdier dan de oplossing? Steeds meer eigenaren kiezen ervoor om dit te doen, maar is dat wel echt verstandig? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.  

Wat houdt een huisdierverzekering in

Door een verzekering voor je huisdier af te sluiten, dek je jezelf in voor eventuele (hoge) medische kosten voor je hond, kat of konijn. Dit is dus vergelijkbaar met een zorgverzekering. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en zolang je huisdier gezond is en dus geen zorg nodig heeft is dit “zonde” van je geld. Echter, als je huisdier plotseling ziek wordt dan vergoedt de verzekering een deel of de volledige kosten. De meeste verzekeringen hebben een basispakket dat aan te vullen is met extra dekkingen. Je kunt zelf je eigen risico bepalen. 

Kosten

Het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de verzekering, je premie, wordt bepaald door een aantal factoren: 

  • Dekking: hoe uitgebreider de verzekering en dus hoe meer medische handelingen er gedekt worden, hoe hoger de maandelijkse premie. Kijk goed naar welk pakket het meest geschikt is voor jouw huisdier.
  • Eigen risico: dit is het bedrag van de medische kosten dat altijd voor je eigen rekening is. 
  • Het maximale bedrag dat per jaar wordt vergoed 
  • Leeftijd van je huisdier: voor pups en kittens is de premie lager, omdat jonge dieren meestal nog gezond zijn. Let dus op bij het verzekeren oudere huisdieren! Je premie ligt hoger en bestaande aandoeningen worden niet vergoed.
    • Let op: als je dier aan een bepaalde (chronische) ziekte lijdt en je wil hem gaan verzekeren, dan wordt deze aandoening door de verzekeraar meestal uitgesloten! Als je ervoor kiest om je dier te verzekeren, kun je dit dus het beste zo jong mogelijk doen. 

Wat wordt er wel en niet vergoed?

De dekking van een huisdierverzekering verschilt per pakket en verzekeraar. Over het algemeen worden onderzoeken, operaties, opname in de kliniek en medicatie gedekt in de basisverzekering en dus grotendeels vergoed.

Het is ook belangrijk om te weten welke medische kosten meestal alleen met een aanvullend pakket worden verzekerd, namelijk: 

  • Preventieve zorg (vaccinatie, sterilisatie/castratie)
  • Erfelijke aandoeningen zoals heup- en elleboogproblemen bij bepaalde hondenrassen
  • Gebitsbehandelingen
  • Speciale behandelingen zoals chemotherapie

Keuze maken

Afhankelijk van je eigen financiële situatie kan het verstandig zijn om je huisdier te laten verzekeren, bijvoorbeeld als er onverwachts een grote operatie of andere medische behandeling op je pad komt. Zorg er dan wel voor dat je een goede vergelijking maakt tussen de verschillende verzekeringen en pakketten waaruit je kunt kiezen. Oriënteer je goed, er is een flink aanbod. Het belangrijkste is natuurlijk dat je huisdier de zorg krijgt die nodig is en zo lang mogelijk gezond blijft. 

Wil je onafhankelijk advies? Kijk dan op deze website: https://www.verzekerjehuisdier.nl/