De maand juni staat landelijk in het teken van het chippen en registreren van je huisdier. Ieder jaar raken er in Nederland namelijk tienduizenden katten, honden en andere huisdieren vermist. Veel van deze huisdieren komen in een asiel terecht of zwerven langere tijd omdat niemand weet wie de eigenaar is. Het wordt daardoor bijna onmogelijk om hun huis terug te vinden. Met een geregistreerde chip is je huisdier altijd terug naar huis te herleiden. 

Laat deze maand je hond of kat bij ons chippen voor slechts €30,- i.p.v. €39,90! Neem gerust contact op met onze kliniek voor een afspraak.

In dit artikel beantwoorden wij al je vragen over de regels en voordelen van het chippen, hoe de chip wordt geplaatst en welke gegevens nodig zijn. 

Voor welke huisdieren is chippen verplicht?

Chippen is verplicht voor alle honden die na 1 april 2013 in Nederland geboren zijn. Binnen 7 weken moet je hond gechipt en geregistreerd zijn. Voor honden uit het buitenland geldt dat ze al gechipt moeten zijn om Nederland in te mogen. Bij aankomst moeten ze binnen 2 weken worden geregistreerd. Voor katten en konijnen is chippen nog niet verplicht, maar toch is dit wel verstandig om te doen. 

Wat zijn de voordelen van chippen?

  • Stel je huisdier raakt de weg kwijt, dan kan er makkelijk teruggevonden worden dat jij de eigenaar bent. 
  • Je bent sneller op de hoogte als er iets aan de hand is met je huisdier. Het kan zijn dat er iets met je huisdier gebeurt waardoor hij/zij medische hulp nodig heeft, bijvoorbeeld een aanrijding. Als de dierenambulance je huisdier dan naar de dierenarts brengt, kunnen jouw gegevens meteen afgelezen worden met behulp van de chip. Als de chip niet goed geregistreerd is dan kan de dierenarts niet altijd de behandeling starten die misschien het beste is. Je moet als eigenaar namelijk eerst toestemming geven.
  • In Nederland is er een grote vraag naar honden, waardoor de illegale hondenhandel helaas groeit. Door je hond te chippen is duidelijk waar hij/zij vandaan komt. 
  • Er zijn tegenwoordig ook speciale kattenluikjes en voerbakjes te koop die alleen op de chip van jouw kat reageren. Super handig!

Wat is een chip?

Een chip is een buisje dat ongeveer zo groot is als een rijstkorrel. Deze wordt door de dierenarts met een naald onder de huid van je huisdier geplaatst, meestal in de nek. Je huisdier zal dit wel even voelen, maar het is niet veel pijnlijker dan andere injecties. Als de chip eenmaal is ingebracht heeft je huisdier er geen last meer van.  Na het plaatsen wordt de chip meteen afgelezen om te kijken of deze goed geplaatst is. De chip blijft levenslang zitten, hij hoeft dus niet vernieuwd te worden.

Hoe wordt de chip geregistreerd?

In de chip zit een registratienummer dat met behulp van een speciaal afleesapparaat kan worden afgelezen. Na plaatsing registreren wij de chip meteen. Dit doen wij bij de BackHomeClub, een databank die goedgekeurd is voor de verplichte registratie voor honden. Jouw naam en adres worden ingevoerd, zodat je huisdier bij vermissing

Waarom moeten de gegevens van de chip jaarlijks gecontroleerd worden?

Wanneer je huisdier eenmaal is gechipt, is het natuurlijk erg belangrijk dat de gegevens op de chip juist zijn. Na een verhuizing of een wisseling van eigenaar moeten de gegevens aangepast worden, maar dit gebeurt niet altijd. Bij de jaarlijkse controle van je huisdier controleren wij daarom standaard of de gegevens op de chip nog juist zijn. Een dier met een chip met achterhaalde gegevens, kan namelijk niet worden teruggebracht naar zijn of haar eigenaar! Op www.chipnummer.nl kun je ook zelf controleren of je huisdier nog goed geregistreerd staat.

Wil je je huisdier laten chippen? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.