De maand juni staat bij ons in het teken van het chippen en registreren van uw hond en kat. Landelijk worden er door veel dierenartsenpraktijken en asielen speciale chip-acties gehouden en wij doen daar aan mee! Een derde van de jaarlijkse meldingen van vermissing wordt namelijk gedaan in de zomerperiode, vandaar dat juni de ideale maand voor een chip-actie is.

Tevens hebben wij deze maand een aangepast tarief om uw hond of kat te laten chippen, voor maar €20,- (voor puppy’s  is dit exclusief €5,- voor de verplichte registratie).

Verplicht chippen en registreren – honden

Sinds 1 april 2013 is het chippen en registreren van honden verplicht in Nederland, dit geldt voor honden geboren na 1 april 2013 en honden afkomstig uit het buitenland. De precieze eisen staan hieronder:

  • Alle honden, geboren vanaf 1 april 2013, moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd
  • Alle honden, ongeacht de leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijv. voor vakantie).

Bij ons in de kliniek is het mogelijk om een chip te laten plaatsen en om deze voor honden direct te laten registeren. Registratie van de chip doen wij bij de BackHomeClub, een van de 8 databanken die door het Ministerie van Economische Zaken goedgekeurd is voor de verplichte registratie voor honden.

Katten

Voor katten raden wij het chippen en registreren ook aan, ondanks dat dit niet verplicht is. Het verhoogt namelijk de kans dat uw kat weer snel en gezond thuiskomt na vermissing. Elk jaar komen namelijk veel katten in het asiel terecht, die zwervend zijn aangetroffen.

De chip

De chip zelf is iets groter dan een rijstekorrel. Met behulp van een soort injectie wordt deze onder de huid geplaatst, dit is vrijwel pijnloos en gaat zo snel dat uw dier het nauwelijks in de gaten zal hebben. Na plaatsing wordt de chip direct uitgelezen met een soort scan-apparaat, zo wordt er getest of de chip goed geplaatst is. De chip blijft levenslang in het dier zitten, hij hoeft dus niet vernieuwd te worden.

Plaatsen van de chip

De chip kan tijdens een gewoon consult ingebracht worden bij uw hond of kat, dat is ieder gewenst moment mogelijk. Er is dus geen wachttijd voordat u bij ons langs kunt komen. Mocht u uw dier alleen willen laten chippen, zonder consult, dan is dat ook mogelijk. Onze assistente zal de chip dan plaatsen.

Gegevens eigenaar

Wanneer uw dier eenmaal gechipt is, is het erg belangrijk dat de gegevens op de chip juist zijn. Bijvoorbeeld na een verhuizing of wanneer een huisdier wisselt van eigenaar, moeten de gegevens zoals de naam en het adres van de eigenaar, aangepast worden. Een dier met een chip met achterhaalde gegevens, kan namelijk niet worden teruggebracht naar zijn of haar eigenaar!
Het wijzigen van de persoonsgegevens kunt u zelf doen via de BackHomeClub.

Vermiste dieren

Wanneer uw hond of kat vermist is, of juist wanneer u een dier vindt dat verdwaald is, is een chip van groot belang. Dierenartsen en personeel van de dierenambulances en asielen kunnen namelijk 24 uur per dag de databanken raadplegen, zo kunnen zij achterhalen wie de eigenaar van een dier is. De Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren is met meer dan 2 miljoen geregistreerde honden en katten de grootste databank in Nederland. Hier maken wij dan dus ook gebruik van.

Actie

De gehele maand juni kunt u uw hond of kat bij ons laten chippen voor de actieprijs van €20,- (voor puppy’s  is dit exclusief €5,- voor de verplichte registratie ). U bespaart dus €9,50, wat ons normale tarief is.