Een abces is een bult gevuld met pus. Abcessen kunnen overal in en op het lichaam voorkomen. Bij konijnen worden ze vaak gezien bij de kop/kaak. Een abces kan worden veroorzaakt door bacteriën die onder de huid terecht komen. Ook parasieten, afgebroken kiezen, kieswortelontsteking of een verkeerde stand van de tanden kunnen de oorzaak zijn van een abces.

Verschijnselen

Bij een abces zie je vooral dat het konijn pijn heeft, dit kan je zien doordat hij niet wilt eten. Ook is er zwelling te zien rondom de plek van het abces en voelt het konijn warm aan.

Diagnose

De dierenarts kan de bult aanprikken met een naald, als er pus uit de naald komt, dan heeft het konijn een abces. Vervolgens gaat de dierenarts bekijken waar het abces vandaan komt.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden en per oorzaak wordt er voor een passende behandeling gekozen. Het abces kan volledig chirurgisch verwijderd worden, de oorzaak kan behandeld worden, of het abces kan geopend en gespoeld worden. Deze behandelingen moeten meestal onder een roesje plaats vinden. Als laatste kan de dierenarts een antibioticumkuur en pijnstillende middelen voorschrijven.

Voorkomen is beter dan genezen!

Let goed op het gebit van het konijn en controleer hem/haar regelmatig op wondjes of parasieten.
Twijfelt u? Neem dan contact op met de dierenkliniek.