Myiasis wordt ook wel huidmadenziekte genoemd, deze ziekte wordt veroorzaakt door groene vliegen. Myiasis kan komen doordat het konijn een vieze vacht of een vies hok heeft. Vliegen komen hier op af en leggen eitjes op de vacht van het konijn of vlak bij een lichaamsopening. Uit de eitjes komen vleesetende larven en deze graven zich door de huid van het konijn. In het konijn eten de larven verder, dit is erg pijnlijk voor het konijn.

Verschijnselen

Een konijn met Myiasis is sloom, heeft pijn en voelt zich niet lekker. Er kunnen wondjes en kleine gaatjes op de huid te zien zijn, vaak stinkt het konijn en heeft hij een vieze achterhand. Soms zijn de maden ook te zien onder de huid en in de vacht.

Diagnose

De dierenarts kan de diagnose van Myiasis stellen op basis van de verschijnselen.

Behandeling

Het konijn wordt (meestal) onder sedatie behandeld. De vacht wordt geschoren en alle maden worden weggehaald. Vervolgens wordt het konijn gewassen en gesprayd met een speciale spray die de larven doodt. Het konijn krijgt daarna een antibioticakuur en pijnstillers mee naar huis.

Voorkomen is beter dan genezen!

Om Myiasis te voorkomen moet het hok van het konijn altijd schoon zijn. Ook adviseren wij om goed op te letten of de vacht van uw konijn schoon is en of hij normaal gedrag vertoont.

Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.