Een cavia kan, net als de mens, zelf geen vitamine C aanmaken. Het is daarom erg belangrijk dat vitamine C via de voeding wordt gegeven. Wanneer cavia’s geen vitamine C krijgen toegediend, kunnen zij een tekort krijgen.

Verschijnselen

Er zijn verschillende verschijnselen te zien bij een cavia met een tekort aan vitamine C. Zo kunnen ze bloedingen krijgen in de slijmvliezen en in de gewrichten. Met name in het kaakgewricht krijgen ze vaak bloedingen. Hierdoor krijgt de cavia moeite met eten, en kan zelfs stoppen met eten. Hiernaast zien we dat cavia’s moeite hebben met lopen. Ook een slechte wondgenezing en slechte groei van de jongen van de cavia zien we bij vitamine C tekort.

Diagnose

De dierenarts zal aan de hand van de symptomen de diagnose stellen.

Behandeling

Voor de behandeling van vitamine C tekort geven wij uw cavia 70 mg vitamine C tabletten. Als de cavia volledig hersteld is, wordt er overgegaan op de normale dagelijkse dosering; 50 mg vitamine C tabletten.

Voorkomen is beter dan genezen!

Om een vitamine C tekort te voorkomen, moet de cavia voldoende Vitamine C binnen krijgen via de voeding. Vitamine C zit in verschillende groenten en fruit, maar er zijn ook tabletjes te krijgen.