Vlooien, teken, wormen… Allemaal kunnen ze voor gezondheidsproblemen zorgen bij je huisdier. In dit artikel lees je meer over waarom het belangrijk is om je huisdier tegen vlooien en parasieten te behandelen.

Wormen

Al vanaf jonge leeftijd kunnen honden en katten besmet raken met wormen. Pups en kittens krijgen de wormen binnen via de moedermelk. Als een behandeling niet op tijd gestart wordt, kan dit tot chronische maag-darmklachten leiden en ernstige problemen geven. Vooral voor jonge pups/kittens, oudere honden/katten en chronisch zieke honden/katten is dit risico groot. Ook als je hond of kat geen klachten heeft, kan er nog wel besmetting van andere dieren en mensen plaatsvinden via de eitjes in de ontlasting. Ook zorgt wormbesmetting voor een lagere weerstand en verminderde werking van vaccinaties

Wist je dat je zelf via je huisdier ook besmet kunt raken met wormen? Dit gaat via eitjes die aan de vacht van je hond of kat blijven plakken. Bij zwangere vrouwen kan dit een gevaar zijn voor de ongeboren baby.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen?

Ontwormen Leeftijd
Kittens 3 weken oud
Kittens 5 weken oud
Kittens 7 weken oud
Oudere kittens/volwassen katten Vanaf 12 weken oud elke 3 maanden

Ontwormen Leeftijd
Pups 2 weken oud
Pups 4 weken oud
Pups 6 weken oud
Pups 8 weken oud
Pups 10 weken oud
Oudere pups/jonge honden Iedere maand t/m 6 maanden oud
Jonge/volwassen honden Iedere 3 maanden

Wist je dat je bij volwassen honden ook gericht kunt ontwormen door eerst te onderzoeken of er eitjes in de ontlasting zitten? Dit is beter voor je hond en het milieu.

Vlooien

Vlooien veroorzaken vooral jeuk en irritatie bij je huisdier. Zowel de volwassen vlo als eitjes, larven en het popstadium kunnen klachten geven. Door het krabben en bijten ontstaan er wondjes waaruit nare infecties kunnen voortkomen. Sommige dieren hebben zelfs een allergische reactie op vlooien, waardoor er kale plekken en extra irritatie ontstaan. Behandel je huisdier dus het hele jaar door tegen vlooien.

Wist je dat de meeste vlooienbesmettingen juist in de winter voorkomen? Vlooien hebben buiten in de kou een lage overlevingskans, dus verschuilen ze zich graag op warme plekjes in huis.

Teken

Een teek bijt zich vast in de huid van je huisdier en zuigt zich vol met bloed. Door de beet kunnen er ziekteverwekkers overgedragen worden, waardoor je huisdier ernstige klachten kan krijgen. Daarnaast kan een teek ook bij mensen ziektes veroorzaken. Het is dus belangrijk om je hond of kat goed te
behandelen om dit te voorkomen. Als je een teek ziet bij je hond of kat, verwijder deze dan met een speciaal
tekenpincet met een draaiende beweging, zodat je de gehele teek in één keer kunt verwijderen.

Wist je dat teken bij je huisdier ook een risico zijn voor jou als eigenaar? Teken vanuit de vacht van je hond of kat gemakkelijk overlopen, bijvoorbeeld als je je huisdier knuffelt of aait. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. 

Wat te doen?

Er zijn verschillende anti-vlooien/tekenmiddelen verkrijgbaar:

  • Spot-on middelen: de meeste middelen tegen vlooien en teken worden direct op de huid aangebracht, in de nek van je huisdier. Dit gaat via een pipet. Het middel komt in de onderhuidse vetlaag van de huid terecht en zorgt ervoor dat vlooien (en vaak ook teken, dit is productafhankelijk) gedood worden.teek
  • Tabletten: er zijn ook kauwtabletten bij ons verkrijgbaar. Deze bieden tot 12 weken bescherming tegen vlooien en teken.
  • Vlooien-/tekenband: een speciale band kan als alternatief dienen voor een spot-on middel. Deze werkt vaak voor langere tijd, gemiddeld zes maanden.
  • Omgevingsmiddelen voor vlooien: wanneer je hond of kat al vlooien heeft, dan zijn de spot-on middelen niet effectief genoeg. Slechts een klein deel van de vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo die zich in de vacht en huid van je huisdier bevindt. Het grootste deel bestaat uit eitjes, larven en poppen die zich in huis bevinden, met name in vloerbedekking en meubels. Het is daarom belangrijk dat je ook de omgeving van je huisdier behandelt. Zorgt dat je regelmatig stofzuigt en dweilt en behandel de kamers in je huis met sprays als je thuis met een flinke vlooieninfectie te maken hebt. 

Wil je hulp bij het uitkiezen van het meest geschikte middel voor jouw huisdier? Kom dan gerust langs bij ons in de kliniek, wij geven je graag advies.