Onze dieren hebben vaak veel energie. Hoe leuk is het dan om in deze energiebehoefte te voorzien? Soms zijn er situaties waarin onze dieren deze energie niet met lichamelijke activiteit kwijt kunnen:

  • Puppy’s mogen bijvoorbeeld dagelijks maar 5 minuten per levensmaand wandelen. Is jouw puppy dus 4 maanden, dan mag zijn langste wandeling per dag maar 20 minuten duren. Deze puppy’s kunnen in die 20 minuten vaak niet al hun energie kwijt. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat jouw pup op een andere manier zijn energie kwijt kan raken.
  • Je woont op een appartement waar je kat niet makkelijk naar buiten kan.
  • Je konijn heeft naast zijn kooitje wat behoefte aan uitdaging
  • Er is een blessure waardoor je dier minder mag bewegen
  • Je hebt gewoon een heel slim dier die wat extra prikkels nodig heeft;)

Wist je dat een geestelijk uitgedaagd dier vaak gelukkiger is? Dit houdt verband met hun natuurlijke behoefte om te jagen, speuren en ontdekken. Bovendien kan je gedragsproblemen, zoals het kapot maken van meubels, voorkomen!

In mei geven wij tips over hoe je jouw dier kan uitdagen:

  1. Laat je hond speuren! Verstop eens wat brokjes door het huis en de tuin, zodat jouw hond lang moet zoeken voor zijn eten. Je kunt, voor zowel honden als katten, ook een snuffelmat gebruiken waarin je het eten verstopt, zo doet jouw dier extra lang over het eten! Heb je wel eens schoteltjes omgedraaid neergelegd waarbij er onder 1 schoteltje een brokje lag? Daar kun je als hond heel lang mee bezig zijn…
  2. Maak een eetpuzzel voor jouw dier en wees creatief! Je kan bijna alles in je huis gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kranten, kinderspeelgoed en huishoudelijk materiaal. Zorg wel dat de materialen die je gebruikt niet te klein zijn en voor problemen kunnen zorgen als ze het op eten. Heb je niet zoveel zin om creatief te zijn? Er zijn ook kant-en-klare honden- en kattenpuzzels te koop waarin het eten kan worden verstopt!
  3. Voor zowel honden als katten zijn er voerballen die jouw dier voor uren kunnen vermaken. Ook is er bijvoorbeeld voor honden de Kong. Zoek wel een passend formaat van de Kong bij jouw hond.
  4. Wist je dat je ook met konijnen en knaagdieren aan de slag kan met hersenwerk? Op onze website is bijvoorbeeld te zien hoe konijn Bram wordt uitgedaagd met verschillende spelletjes en trainingen!

Heb jij leuke tips om je dier scherp te houden? Laat het ons weten!