Om je huisdier tegen de gure wind en kou te beschermen, krijgen de meeste dieren een wintervacht. Zodra de temperatuur buiten begint te dalen, past je huisdier zich hierop aan. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat je kunt doen om hier rekening mee te houden, lees je in dit artikel.

De vacht van je huisdier

Honden, katten, konijnen: de meeste rassen hebben een lekkere zachte vacht. De vacht bestaat uit twee typen haren: 

  1. Dekharen: deze haren zijn vrij dik en liggen wat dieper in de huid
  2. Onderharen: deze haren zijn relatief dun en liggen wat oppervlakkiger in de huid. Ze vormen de ondervacht van je huisdier.

De vacht van je huisdier vernieuwt zich telkens. Oude haren sterven af en vervolgens groeit er vanuit het haarzakje een nieuwe haar die de oude haar naar buiten duwt. Dit proces vindt altijd plaats, maar in het najaar maakt de zomervacht plaats voor de wintervacht. Er groeien dan meer onderharen. Dit wordt in gang gezet door de temperatuursverandering buiten. In deze periode, die ongeveer 3 tot 4 weken duurt, is je huisdier “in de rui”. Er is extra veel haarverlies, dus dat betekent extra vaak stofzuigen.

Wist je dat veel huisdieren het hele jaar door verharen? Dit komt omdat ze veel binnen zijn, de temperatuur is daar veel gelijkmatiger dan buiten. Vaak zien we wel dat het verharen in het voorjaar en najaar wat erger is dan tijdens de rest van het jaar.

Hoe blijft mijn huisdier warm in de winter?

De meeste huisdieren krijgen dus een wintervacht. Deze vacht is dikker dan de zomervacht en zorgt er dus voor dat er minder lichaamswarmte verloren gaat. Daarnaast bevindt zich bij de basis van iedere haar een spier die kan samentrekken, waardoor de haren overeind gezet kunnen worden. Hierdoor worden luchtpockets in de vacht gevormd, waardoor warmte beter vastgehouden kan worden. Dit is als het ware een soort isolatie. 

Wist je dat met name honden heel veel verschillende vachttypes hebben? Voorbeelden zijn langhaar, korthaar, ruwhaar en kroeshaar. Bij ieder ras hoort een bepaald soort vacht.

Heb je het idee dat je hond meer haar verliest dan normaal, dan kan dit ook een medische oorzaak hebben. Neem bij twijfel gerust contact op met onze kliniek voor een afspraak.